Το φετινό θέμα "Tales of Change" του Athens Science Festival αναδεικνύει τις σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις ζωές μας και διαμορφώνουν νέους ορίζοντες. Στην καρδιά της διοργάνωσης βρίσκονται η καινοτομία και η τεχνολογία, ενώ μέσα από εκθέσεις, δραστηριότητες και εργαστήρια, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας καλούνται να ανακαλύψουν τα μυστικά της επιστήμης.
Από τις 16 έως τις 21 Απριλίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων γίνεται ο χώρος ενός εντυπωσιακού σκηνικού όπου η επιστήμη συναντά την καινοτομία, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνώσεων και ψυχαγωγίας.
Ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του φεστιβάλ Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και η ομάδα του προτείνουν τα δέκα must-see στο επερχόμενο Athens Science Festival, ένα φεστιβάλ που διαμορφώνει μια μοναδική πραγματικότητα γεμάτη με αλλαγές και καινοτομίες.
Ta 10 must-see
Το σπίτι μας
Η μεγαλύτερη Γη στην καρδιά της Αθήνας μόλις προσγειώθηκε από το Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο του Brno της Τσεχίας. Το μοντέλο είναι μια πολύ πιστή αντιγραφή του πλανήτη μας, δημιουργημένη με βάση εικόνες που παρείχαν οι αποστολές δορυφόρων Aqua και Terra. Με διάμετρο μόλις δέκα μέτρα, αυτή η Γη σε προσκαλεί να ανακαλύψεις τον κόσμο μας. Με την πρωτοβουλία του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας. Με την υποστήριξη του National Geographic. Δημιουργοί: Visualove
Ενυδρείο με συνείδηση
Η έκθεση "Aquarium" έρχεται με την υποστήριξη της Cosmote Blue και αναδεικνύει μια εντυπωσιακή και διαδραστική αντίληψη της υποθαλάσσιας ζωής και της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Καθώς εισέρχεστε σε αυτόν τον εκθεσιακό χώρο, βυθίζεστε σε έναν εντυπωσιακό υποβρύχιο κόσμο, όπου οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Το "Aquarium" αντικατοπτρίζει την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη επιδραστικότητα στο περιβάλλον και την ανάγκη για αλλαγή και προστασία.
Ιστορίες εξερεύνησης
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) του National Geographic Society, Jill Tiefenthaler, θα επισκεφθεί τη χώρα μαζί με έξι National Geographic Explorers: Lucy Hawkes, Nick St.Oegger, Piero Amodio, Imogen Napper, Tom Matthews και Theo Anagnostopoulos. Κάθε μέρα του φεστιβάλ, οι explorers θα ανεβαίνουν στη σκηνή του αμφιθεάτρου της Τεχνόπολης για να μας εισαγάγουν στον μαγικό κόσμο της θαλάσσιας βιολογίας και της φωτογραφίας, ενώ θα αναδείξουν και σημαντικά θέματα όπως οι έντονες κλιματικές αλλαγές και η θαλάσσια ρύπανση λόγω πλαστικού. Οι ιστορίες εξερεύνησης θα κορυφωθούν με τις τρεις προβολές ντοκιμαντέρ του National Geographic: Τα Μυστικά των Ελεφάντων – Επεισόδιο "Σαβάνα" τα Μυστικά των Φαλαινών – Επεισόδιο "Βασίλισσες Όρκες", και σε πρώτη παγκόσμια προβολή τα "Μυστικά των Χταποδιών" - Επεισόδιο "Shapeshifters".
Ένα παιχνίδι, μια αποστολή
Το INITI Playground είναι ένα άκρως διαδραστικό έκθεμα-παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Φανταστείτε έναν τοίχο να μεταμορφώνεται κάθε φορά σε κάποιο εικονικό παιχνίδι που σας προσκαλεί… να παίξετε! Με μοναδικό όπλο μια μπάλα, οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες καλούνται άλλοτε να υπερασπιστούν τη Γη απέναντι σε γιγάντιους αστεροειδείς και εξωγήινους εισβολείς και άλλοτε να σηκώσουν τα μανίκια ψηλά και να καθαρίσουν μια λίμνη, η οποία έχει μολυνθεί από μερικούς πολύ άτακτους ανθρώπους.
Ρομποτικές περιπέτειες
Έχεις εκτοξεύσει ποτέ μπάλες από ρομποτική βάση; Έχεις πιλοτάρει ποτέ αληθινό ρομπότ; Τα ρομπότ, οι δορυφόροι, αλλά και η 3D εκτύπωση είναι βασικό κομμάτι της διαδραστικής έκθεσης του φεστιβάλ. Το νου σας και στον Σποτ, το σκύλο ρομπότ που θα βρίσκεται εκεί…
Late Night Science
Επιστήμη χωρίς διασκέδαση δεν γίνεται. Κάθε βράδυ από την Τετάρτη 17/4 έως και την Κυριακή 21/4 το φεστιβάλ θα δώσει τη σκυτάλη στο γέλιο. Οι Γεωγραφικοί, σε πρώτη δημόσια εμφάνιση τους θα μας μιλήσουν για γεωγραφικά παραληρήματα, ο Στέλιος Ανατολίτης θα εξηγήσει το πώς γίνεται να είναι χημικός χωρίς πτυχίο, ο Θεόδωρος Παπακώστας (Archaiostoryteller) θα συζητήσει για αλλαγή και αρχαιότητα, ενώ ο Γιάννης Σαρακατσάνης μάς προσκαλεί στην πρεμιέρα της νέας του παράστασης με τίτλο "MindFAQ".
Ένα ταξίδι στα άστρα
Ετοιμαστείτε για ένα αξέχαστο ταξίδι στα αστέρια και τους μακρινούς γαλαξίες, με τους οδηγούς και συνοδοιπόρους σας τη Δρ. Jeyhan Kartaltepe, προϊσταμένη του James Webb Telescope, και τον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και επόπτη του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Και μην ξεχάσετε τις αστρονομικές παρατηρήσεις που θα λάβουν χώρα τα Σαββατοκύριακα, όπου η κεντρική αυλή της Τεχνόπολης θα γεμίσει με τηλεσκόπια προς τον αστερόσκονη ουρανό.
Τεχνολογία και εκπαίδευση
Το Σάββατο και Κυριακή (20 & 21/4) από τις 3 έως τις 9 μ.μ., οι αίθουσες του φεστιβάλ υποδέχονται εκπαιδευτικούς από όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης για διαδραστικά σεμινάρια με θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε σεμινάρια που αφορούν τη δημιουργία σχολείων με μηδενικά απόβλητα. Επιπλέον, την Παρασκευή (19/4) από τις 6 έως τις 9 μ.μ. διεξάγονται σεμινάρια εκπαιδευτικών για την ψυχική υγεία στη σχολική αίθουσα.
Τεχνολογία και AI στο προσκήνιο
Η τεχνολογία διατηρεί την κεντρική της θέση στο φεστιβάλ, καθώς την Παρασκευή 19/4 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης θα μας εισάγει στον κόσμο της τεχνολογίας, ενώ ο Lars Rasmussen θα μοιραστεί την εμπειρία του ως συνιδρυτής των Google Maps. Επίσης, ο Yannis Assael θα αναδείξει τον τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό. Το Σάββατο 20/4, θα πραγματοποιηθεί μια δυναμική συζήτηση με τους Μυλαίδη Στούμπου, Υβόννη Παπαστελάτου και Γιάννη Μαστρογεωργίου σε ένα συναρπαστικό πάνελ σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τον αντίκτυπό της στην κοινωνία.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν εργαστήρια για παιδιά κάθε ηλικίας. Κάποια από τα θέματα περιλαμβάνουν την ανακύκλωση τηγανέλαιου για παραγωγή καυσίμου, την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση. Επιπλέον, μεγάλη σημασία θα δοθεί στον επαγγελματικό προσανατολισμό, με σεμινάρια που εστιάζουν στα soft skills των μαθητών/τριων.
Προπώληση μέσω more.com