Τα δωρεάν της εβδομάδας: Καθαρά Δευτέρα μετά μουσικής

Μία πιο ξεσηκωτική Αποκριά στο ΚΠΙΣΝ, ένα αλλιώτικο καρναβάλι στην Κυψέλη και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 16 έως 22/3.

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Οι περισσότεροι προτιμούν τις οικογενειακές μαζώξεις σε σπίτια ή τις κοντινότερες ταβέρνες στην εξοχή για τους εορτασμούς της Καθαράς Δευτέρας. Ωστόσο, όσοι θέλετε να ζήσετε μια διαφορετική αποκριάτικη εμπειρία, λίγο πριν καλωσορίσουμε τη Σαρακοστή και τις νηστείες, μπορείτε να περάσετε ένα ξεσηκωτικό διήμερο στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Στις 17/3 αποχαιρετάμε την Αποκριά με τους αφροβραζιλιάνικους ήχους της μπάντας δρόμου Bloco Swingueira, ενώ οι εκρηκτικοί Jaguar Bombs δονούν το Πάρκο "Σταύρος Νιάρχος" με τους ρυθμούς τους. Την Καθαρά Δευτέρα (18/3) γιορτάζουμε πιο παραδοσιακά, με ένα γλέντι που "αγκαλιάζει" την ελληνική κουλτούρα. Δεν ξεχνάμε, φυσικά, το αγαπημένο σε όλους πέταγμα του χαρταετού, καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά που διοργανώνει το ΚΠΙΣΝ στο πλαίσιο του εορταστικού διημέρου.

Διαβάστε Επίσης

Με μουσική γιορτάζει το τελευταίο διήμερο της Αποκριάς και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στήνοντας ένα μοναδικό καρναβαλικό event διοργανωμένο από την ομάδα της &Beyond. Την πρώτη ημέρα, 16/3, αναλαμβάνει το αθηναϊκό mobile party του Needless, ενώ την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (17/3) εμπνέεται από την εξωτική κουλτούρα της Νοτίου Αμερικής και Αφρικής. Το διήμερο φυσικά περιλαμβάνει άφθονο φαγητό, aperitivo, δίσκους βινυλίου και συλλογές βιβλίων από τις Εκδόσεις Αίολος.

Φραντς Κάφκα
©Manfred Werner Tsui
Nicolas Mahler

Μετά την πρώτη της στάση στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση "Komplett Kafka" έρχεται στην Αθήνα και παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του θρυλικού Φραντς Κάφκα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο σχεδιαστής κόμιξ και εικονογράφος Nicolas Mahler τιμά τον Κάφκα με μια έκθεση αφίσας στο Ινστιτούτο Γκαίτε, την οποία μπορείτε να δείτε από 21 Μαρτίου.

Στις 21/3 (7 μ.μ.) διοργανώνεται επίσης η δεύτερη ειδική συζήτηση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά για την τέχνη στα χρόνια της δικτατορίας, με αφορμή τους καλλιτέχνες της έκθεσης "Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία". Την Πέμπτη, ο ιστορικός τέχνης Σπύρος Μοσχονάς και η κόρης της καλλιτέχνιδας Βάσως Κατράκη, Μαριάννα, παρουσιάζουν άγνωστο υλικό της χαράκτριας με σχέδια, ημερολογιακές καταγραφές και μαρτυρίες των χρόνων 1967-74. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία

  • Αφιερώματα

Πέτρα, σύρμα, ξύλο, γύψος και κατακόκκινα γαρύφαλλα πλαισιώνουν ένα σύνθημα που παραπέμπει στα συνθήματα της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973 και είναι παράλληλα ο τίτλος της ιστορικής έκθεσης «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» που οργανώνει το MOMus για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα τεσσάρων από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της μεταπολεμικής περιόδου, του Βλάση Κανιάρη, του Δημήτρη Αληθεινού, της Βάσως Κατράκη και του Α. Τάσσου, έργα των οποίων παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις κατά την περίοδο της χούντας ή αμέσως μετά, ως σύμβολα αντίστασης και εναντίωσης, ελπίδας και δημοκρατίας. Οι τέσσερις εικαστικοί δημιουργοί ήταν «παρόντες» με το έργο τους ως καλλιτεχνική έκφραση, ως «πολιτική» θέση και στάση, συνειδητά και αδιαμεσολάβητα, σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Επιπλέον, το έργο του εικαστικού Γιάννη Παππά, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, παρουσιάζεται αντιστικτικά στην έκθεση, ως μια νέα προσέγγιση απέναντι στη μνήμη και την ιστορία, ως «γέφυρα» ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Η ανώμαλη και έκρυθμη πολιτική κατάσταση που δημιουργείται στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έχει ως τραγική κατάληξη τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Η μη συμμετοχή σε κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι ο βασικός τρόπος που επιλέγει η πλειοψηφία των καλλιτεχνών σε μια «άτυπη» μεταξύ τους συμφωνία, ώστε να εκφράσει την εναντίωσή της στη χούντα, να αποκλείσει οποιαδήποτε νομιμοποίησή της. Ταυτόχρονα, μερικοί δραστηριοποιούνται σε αντιδικτατορικές οργανώσεις, κάποιοι φεύγουν στο εξωτερικό, άλλοι συλλαμβάνονται και εξορίζονται, άλλοι σιωπούν και απομονώνονται στα εργαστήριά τους, λίγοι όμως είναι οι πολιτικά αδιάφοροι στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν, σ’ έναν κόσμο που συνταράσσεται από τον πόλεμο του Βιετνάμ, τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, την επαναστατική ορμή των παρισινών οδοφραγμάτων του Μάη του ‘68. Όταν η στάση της αποχής φαίνεται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο και εξαντλεί την όποια δυναμική της, οι καλλιτέχνες ανασυντάσσονται, αναθεωρώντας την απόφασή τους.

Nicolas Mahler. Komplett Kafka

  • Κόμικ

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα. Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, ο Nicolas Mahler, σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος, αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο "Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα"; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη "λευκή σκλάβα";

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το ΥΠΠΟ παραχωρεί κτίριο στην Πλάκα για την έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η παραχώρηση του κτιρίου αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη και θέτει αυστηρούς όρους για την μελλοντική διαχείριση του νέου αυτού κτιρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/08/2024

Αποχαιρετώντας τον Μάρτιν Φίλιπς και τη Τζένη Μαστοράκη

Σε έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και απαιτεί συνεχώς το νέο και το φανταχτερό, η μουσική του Μάρτιν Φίλιπς και η ποίηση της Τζένης Μαστοράκη αποτελούν ένα καταφύγιο σπάνιας ομορφιάς και διακριτικής μελαγχολίας.

Updated | Πού να απευθυνθείτε για βοήθεια και υποστήριξη κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αττική

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για τους πληγέντες αλλά και για όσους επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια.

Η Σάμος, ο φετινός τρύγος με εξαιρετικής ποιότητας Μοσχάτο και οι ιστορίες των παλιών αμπελουργών

Η Σάμος ξεκίνησε για τα καλά τον τρύγο με την πρωταγωνίστρια ποικιλία να βρίσκεται στην καλύτερη έκφραση της.

Το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια θα δοθεί στο Σπίτι της Γυμναστικής

Ο χώρος που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο και με τη σειρά του θα στεγάσει το μέλλον της ελληνικής γυμναστικής θα λάβει το όνομα του τριπλού Ολυμπιονίκη, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Επιχορηγήσεις 2.006.000 ευρώ από το ΥΠΠΟ για θεατρικές παραγωγές, φεστιβάλ και εκδηλώσεις

Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από το πρόγραμμα Δημιουργική Ελλάδα στηρίζει το θέατρο και τους δημιουργούς του.

Αρχαία Όλυνθος: Μοναδική εμπειρία περιήγησης στον χώρο και στον χρόνο

Ο εκσυγχρονισμένος χώρος πληροφόρησης της Αρχαίας Ολύνθου προσφέρει στους επισκέπτες μια πρωτοποριακή και διαδραστική εμπειρία εξερεύνησης της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.