Η πιο ξακουστή και φημισμένη περιοχή της Ελλάδας για την παραγωγή τσίπουρου, η οποία δεν είναι άλλη από τον…Τύρναβο, καταφθάνει για την Σαρακοστή και υπογράφει το τραπέζι σου αρωματικά, φιλόξενα και πάντα γαστρονομικά. Άλλωστε είναι μία περίοδος που ανέκαθεν έχει συνδεθεί με μνήμες, με ταξίδια, με παρέες και ωραίες απλές ελληνικές γεύσεις. Με την "Kardasi Distillery" να το επιβεβαιώνει μα πάνω από όλα να το κάνει πράξη.
Γιατί όταν υπάρχει "σεβασμός στην οικογενειακή κληρονομιά, αφοσίωση και αγάπη για τη δημιουργία αλλά και πίστη και όραμα για το αύριο", τα ελληνικά τραπέζια γεμίζουν με πρώτες ύλες αγνές και με προιόντα αυθεντικά και ποιοτικά όπως αυτά της Οικογένειας Καρδάση. Μία εταιρεία από το 1991 με τον Κωνσταντίνο Καρδάση συνεχιστή για τρίτη γενιά της ενασχόλησης της οικογένειας με τα αμπελοϊνικά προϊόντα.
Οι εγκαταστάσεις της "Kardasi Distillery" βρίσκονται στον Τύρναβο σε ένα αποστακτήριο που περιτριγυρίζεται από έναν αμπελώνα 15 στρεμμάτων με τους υπόλοιπους ιδιόκτητους αμπελώνες να είναι κατανεμημένοι στη γύρω περιοχή καταλαμβάνοντας τα 127 στρέμματα. Η πρωταγωνίστρια ποικιλία η οποία και "γεννά" τα εξαιρετικά προιόντα της "Kardasi Distillery" είναι το "μαύρο μοσχάτο" Τυρνάβου, μία μοναδική ποικιλία από την οποία και αναδύονται το ιδιαίτερο προφίλ του μικροκλίματος της περιοχής, τα πλούσια χαρακτηριστικά αλλά και τα "γεμάτα" και ξεχωριστά αρώματα. Από την οικογένεια Καρδάση μπορεί κανείς να βρει αποστάγματα όπως Ούζο, Τσίπουρο & Αλκοολούχα ποτά (Brandy, Liqueurs).
Η φετινή Σαρακοστή θα κάνει…θραύση!
4 τύποι τσίπουρου & 1 γευστικό βίωμα από την οικογένεια Καρδάση
Η περίοδος της Σαρακοστής, η οποία ανοίγει και επίσημα με την Καθαρά Δευτέρα, στρώνει ένα τραπέζι όλο γεύσεις και τσιμπολόγημα που, όλοι ξέρουμε, ότι είναι ασταμάτητο. Μυρωδιές, αγαπημένες φιλόξενες γεύσεις, τοπικά προιόντα και άκρως ελληνικό σκηνικό. Η όρεξη χτυπάει κόκκινο και φυσικά αυτό την βοηθά τι άλλο…από ένα, δύο, τρία, τέσσερα διαφορετικά τσίπουρα. Γιατί το τσίπουρο είναι το ελληνικό εκείνο προιόν που είναι παντός καιρού, είναι classic, είναι φίνο με τους παραγωγούς σήμερα να έχουν περάσει σε τρομερά μονοπάτια καινοτομίας προσφέροντας στο κοινό μοναδικές επιλογές από μονοποικιλιακά & πολυποικιλιακά προιόντα.
Νο1: Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
Eίναι το πρωτογενές απόσταγμα των στεμφύλων της ποικιλίας μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου με την απόσταξη να γίνεται σε σύγχρονους χάλκινους αποστακτήρες. Ένα εκπληκτικό προιόν που διατηρεί αναλλοίωτα το άρωμα και το χαρακτήρα του σταφυλιού από το οποίο προέρχεται. Εκτός από το κυρίαρχο άρωμα του μοσχάτου μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα αρώματα ανοιξιάτικων ρόδων, βατόμουρου, εσπεριδοειδών & ροδάκινου. Η γεύση του είναι απαλή και η επίγευση του μακρά και ευχάριστα αρωματική.
Σερβίρεται: σκέτο στους 12-15º C
Συνοδεύεται: από ποικιλίες γήινων μεζέδων της ελληνικής κουζίνας όπως, κρεατικά με καυτερή σάλτσα, χωριάτικο λουκάνικο με πιπεριές, πικάντικες σαλάτες τουρσί, ψητά μανιτάρια.
No2: Τσίπουρο με γλυκάνισο
Στο συγκεκριμένο προιόν όσον αφορά την παραγωγή ακολουθείται ακριβώς η ίδια διαδικασία με το παραπάνω. Εδώ βέβαια οι σπόροι του γλυκάνισου και του μάραθου, προστίθενται κατά τη δεύτερη φάση της επαναπόσταξης. Χαρακτηριστικό του στοιχεία είναι ότι το άρωμα του γλυκάνισου αφήνει ένα ελαφρύ μούδιασμα στη γλώσσα και ταυτόχρονα μία γλυκιά επίγευση.
Σερβίρεται: με κρύο νερό ή πάγο
Συνοδεύεται: από δροσερές σαλάτες, ποικιλίες θαλασσινών, παστά ή καπνιστά ψαρικά
No3: Παλαιωμένο τσίπουρο
Πρόκειται για ένα εκλεκτό απόσταγμα στεμφύλων μοσχάτου που ωρίμασε σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Η παραμονή του αποστάγματος στα βαρέλια, διαρκεί από 18 – 24 μήνες με τον χρόνο παραμονής να εξαρτάται από τον τύπο και το κάψιμο του βαρελιού.
Εδώ αντιλαμβανόμαστε απευθείας ότι λόγω της παλαίωσης που έχει υποστεί το τσίπουρο, ο χαρακτήρας του αλλάζει χαρίζοντας πιο φίνα αρώματα, πλούσια στη γεύση και με πολύ δυνατή επίγευση. Το τελικό blend είναι ένα εξαιρετικό απόσταγμα απαλό και ολοκληρωμένο που εκπλήσσει ευχάριστά. Τα αρώματα φρέσκων φρούτων, βανίλιας εσπεριδοειδών αλλά και μπαχαρικών, μόκας σοκολάτας και καπνού είναι αυτά που κυριαρχούν και σαγηνεύουν.
Σερβίρεται: σκέτο σε χαμηλή θερμοκρασία, σε ποτήρι αποστάγματος (τουλίπα) ως χωνευτικό επιδόρπιο αλλά και μετά από ένα καλό γεύμα.
Tips: Απολαμβάνεται και σε ποτήρι old fashion δροσερό, συνοδεύοντας με spicy ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, σύκα και βερίκοκα. Βέβαια ιδανικός συνδυασμός είναι με bitter σοκολάτα γεμιστή με πορτοκάλι. Αξίζει να αποτελέσει βέβαια και την βάση για ευφάνταστα cocktail της επιλογής σας.
No4: Distiller’s Choice 2021
Αποτελεί απόσταγμα της εσοδείας 2017 που ωρίμασε για τρία χρόνια στα βαρέλια Νο 38 και 39. Τα βαρέλια είναι spirit, Γαλλικά, πρώτης χρήσης, 200 λίτρων και heavy toasted.
Τα πρωτογενή ανθικά αρώματα του συγκεκριμένου αποστάγματος εμπλουτίστηκαν με τα εκλεπτυσμένα αρώματα της Γαλλικής δρυς με το αποτέλεσμα να είναι ένα κομψό premium τσίπουρο λιπαρό, με βουτυρένια υφή με χαρακτηριστικά αρώματα κίτρου, καβουρδισμένων ξηρών καρπών, μπαχαρικών, αποξηραμένου δαμάσκηνου, και με μια ελαφρώς γλυκιά επίγευση κανέλλας να έχουν την τιμητική τους.
Σερβίρεται: σκέτο σε χαμηλή θερμοκρασία, σε ποτήρι αποστάγματος (τουλίπα) ως χωνευτικό επιδόρπιο αλλά και μετά από ένα καλό γεύμα.
www.tsipourokardaki.gr | facebook: Kardasi Distillery - Αποστάγματα Καρδάση, instagram: apostagmata_kardasi | τηλέφωνο επικοινωνίας: 24920 2525