Στη καρδιά της Πελοποννήσου κρύβεται μία ιστορία κρασιού εδώ και 30 χρόνια με φόντο τα οροπέδια του Μαίναλου, του Αρτεμισίου και του Πάρνωνα. Είναι το Κτήμα Τσέλεπος στην Αρκαδία με έναν αμπελώνα που εκτείνεται στα 6200 στρέμματα και σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 650 μέτρα. Οι ξακουστές ποικιλίες της Μαντινείας είναι δύο, το Μοσχοφίλερο και η Ασπρούδα. Βεβαίως η ντίβα του αρκαδικού αμπελώνα είναι η πρώτη που βρίθει στις καλλιέργειες της περιοχής δίνοντας φίνα κρασιά, κομψά και ζωηρά τα οποία φέρνουν και την ένδειξη ΠΟΠ.
Αυτή την γοητεία & ιδιαιτερότητα αντιλήφθηκε αμέσως και ο Γιάννης Τσέλεπος δημιουργώντας το Κτήμα το 1989 με το Μοσχοφίλερο να κινεί τα "νήματα". Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να δημιουργεί τάση τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση με την νέα γενιά να έχει πάρει για τα καλά τα ηνία, να ξετυλίγει ένα οινικό αφήγημα πολυδύναμο και καινοτόμο, να αναδεικνύει τις δυνατότητες της πρωταγωνίστριας ποικιλίας και να αναζητά για εκείνη νέους δρόμους έκφρασης.
Το XMF ή αλλιώς Experimental Moscofilero είναι μία καινούργια έκφραση της ποικιλίας Μοσχοφίλερο για χειρός του Άρη Τσέλεπου. Προέρχεται από επιλεγμένα σταφύλια του ιδιόκτητου αμπελώνα του Κτήματος, Περπατιάρα σε υψόμετρο 760 m, τα οποία συλλέγονται στα μέγιστα επίπεδα ωρίμανσης. Έπειτα από τη συλλογή τους τα σταφύλια οδηγούνται σε ανοξείδωτη δεξαμενή, όπου παραμένουν μαζί με τα στέμφυλα και λαμβάνει χώρα η εκχύλιση χωρίς καμία προσθήκη θειωδών.
Η αλκοολική ζύμωση ξεκινά αυθόρμητα από γηγενείς ζύμες. Στη συνέχεια το κρασί ωριμάζει σε πήλινους αμφορείς για περίπου 6 μήνες και έπειτα ο οίνος εμφιαλώνεται αφιλτράριστος. Βασική αρχή της παραγωγικής διαδικασίας είναι η οινοποίηση με τις απόλυτα αναγκαίες και ήπιες επεμβάσεις, σε στυλ "orange".
Με το αποτέλεσμα να είναι κάτι περισσότερο από εκπληκτικό καθώς το ποτήρι της γευσιγνωσίας γεμίζει με ένα κρασί με βαθύ ροζ, οριακά κόκκινο χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες και χαρακτήρα που θυμίζει natural. Η ένταση αλλά και η ποιότητα του φρούτου του, η πολυπλοκότητα, η ποιότητα των τανινών, η οξύτητα του αλλά και το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί όμορφα στην φιάλη για δύο χρόνια, δημιουργούν ένα ακαταμάχητο σύνολο που θα κερδίσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Στη μύτη, επικρατούν κυρίως τα ανθικά αρώματα και ιδίως αυτό του τριαντάφυλλου, αρώματα τρούφας, κυδωνιού, αποξηραμένων κόκκινων φρούτων καθώς και βοτανικά. Το στόμα είναι γεμάτο με ισορροπημένη οξύτητα και απαλές τανίνες που του προσδίδουν δομή και διάρκεια. Παλαιώνει από 3 μέχρι 5 χρόνια και η παραγωγή του είναι περίπου 1000 φιάλες.
Λεπτομέρειες Οίνου
Χρώμα: Ερυθρωπό
Γλυκύτητα: Ξηρό
Ποικιλία: Μοσχοφίλερο
Χρονιά: 2020
Παραγωγός: Κτήμα Τσέλεπου
Αλκοόλ: 13 %
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Μαντινεία
Με τι να το συνδυάσεις
Food pairing
Ιδανικά παντρεύεται με ζυμαρικά που διαθέτουν μυρωδάτες και πικάντικες κόκκινες σάλτσες αλλά αξίζει να συνδυαστεί και με πιάτα μεσογειακής κουζίνας όπου η παρουσία της τομάτας & της ελιάς είναι έντονη. Επίσης είναι μία ετικέτα που θα αγαπήσει πολύ ένα πιάτο όπως αυτό της μανιταρόσουπας.
www.ktimatselepos.gr | facebook: Ktima Tselepos – Κτήμα Τσέλεπος | instagram: @ktima_tselepos | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 271 054 4440