Και στα δικά σας: Από τους "Γάμους της Τήλου", αισίως στους γάμους ολόκληρης της Ελλάδας

Αισίως βρισκόμαστε λίγα κουφέτα πιο κοντά σε ένα συμπεριληπτικό αύριο.

Γάμοι της Τήλου

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που πρέπει να προγραμματίσω το καλοκαίρι μου με βάση τις γαμήλιες υποχρεώσεις των φίλων μου και απ’ ό,τι φαίνεται κάπως έτσι θα κινηθούν οι θερινές σεζόν της επόμενης δεκαετίας, όχι μόνο επειδή φτάσαμε σε "ηλικία γάμου" (μα τι προβληματική έκφραση!) αλλά και επειδή όλοι και όλες –σχεδόν– οι φίλοι και οι φίλες μου μπορούν πλέον να παντρευτούν, χωρίς να διαπράττουν ποινικά κολάσιμο αδίκημα. Όποιες προσωπικές αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις κι αν έχουμε για το θεσμό καθ’ αυτόν δεν αναιρούν τη νίκη της Πέμπτης 15/2/2024, στο θέμα των ανθρώπινων και ειδικότερα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ δικαιωμάτων. Ή έστω των… ΛΟΑΚΑ, εφόσον το νέο νομοσχέδιο, με τη διατύπωση περί "ατόμων του ίδιου φύλου", εξακολουθεί να αποκλείει τα τρανς, ίντερσεξ, μη δυαδικά και γενικά gender non-conforming (GNC) άτομα από τις νόμιμες διαδικασίες. Ο αγώνας συνεχίζεται, λοιπόν, προς μια κοινωνία πραγματικής συμπερίληψης και ορατότητας προς όλα τα μέλη της, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας, αλλά και για επέκταση του νέου νόμου ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία σύγχρονων πυρηνικών οικογενειών για οσ@ το επιθυμούν. 

Η μεγάλη αυτή κατάκτηση είναι μια σπουδαία ευκαιρία να επιστρέψουμε στο ντοκιμαντέρ "Οι Γάμοι της Τήλου" του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (2022, διαθέσιμο στο Cinobo), ο οποίος κατέγραψε τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα και συγκεκριμένα στο εν πολλοίς άγνωστο νησί. Εκεί ο πρωτοπόρος (ή μήπως απλά λογικός;) δήμαρχος της Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, πάντρεψε με κάθε επισημότητα τον Δημήτρη Τσαμπρούνη, τον Θέμη Κατσαγιάννη, την Ευαγγελία Βλάμη και την Όλγα-Μαρία Καποδίνη, μπροστά σε ένα κομβόι ακτιβιστών και δημοσιογράφων, σε μια προσπάθεια να τεθεί στη δημόσια ατζέντα το ζήτημα των ομόφυλων γάμων. Από το 2008, έπρεπε να περάσουν δεκαέξι χρόνια (σχεδόν όσο μια ενηλικίωση) και οι γάμοι τους φυσικά να κριθούν άκυροι, ώσπου να φτάσουμε στη νομιμοποίησή τους – λες και είναι ζήτημα νόμου ή δημόσιου διαλόγου οι προσωπικές σχέσεις συναινούντων ενηλίκων και η επισημοποίησή τους!

Τέλος καλό, όλα καλά, θα έλεγε κανείς, αλλά είναι σημαντικό να κρατάμε στην κοινή μας μνήμη τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν, δίνοντας μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες προκειμένου να εξηγήσουν πως η ζωή και οι συνήθειες αυτής δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα. Και όταν έρθει και επίσημα η ώρα να φάμε τα πρώτα πολύχρωμα κουφέτα, εγώ προσωπικά θα θυμάμαι τον Foufouto, περφόρμερ στο "Le Cabaret Extraordinaire, the Dark Cabaret" του Ministry of Tease στο κυψελιώτικο Red Jasper, ο οποίος στην αρχική παρουσίαση του επί σκηνής το Σάββατο 17/2, επέλεξε την εξής απλή αλλά σαρωτική φράση για να συστηθεί: "Είμαι ο Foufoutos και επιτέλους μου είπαν ότι μπορώ κι εγώ να παντρευτώ!".
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/07/2024

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.