Πώς θα ήταν ένα ποδηλατικό δίκτυο χώρων πολιτισμού στην Αθήνα, με τον καθένα να διαθέτει ασφαλείς και προστατευμένες θέσεις στάθμευσης ποδηλάτου; Το πρόγραμμα "Με ποδήλατο στην Ιστορία και την Τέχνη" έρχεται να ενισχύσει την αστική ποδηλασία, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην πόλη καθώς, κάθε χώρος θα φιλοξενεί πλέον ειδικά σχεδιασμένες, ασφαλείς θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, προσφέροντας λύση σε επισκέπτες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατό τους για να τον επισκεφθούν.
Ήδη συμμετέχουν στο δίκτυο σημαντικοί προορισμοί όπως το η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος και η Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και η λίστα πρόκειται να συνεχιστεί.
Σύμφωνα με έρευνα που υλοποίησε πρόσφατα ο οργανισμός "Πόλεις για Ποδήλατο" σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ένας από τους τρεις βασικότερους λόγους για τους οποίους κάποιος δεν επιλέγει το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του είναι η έλλειψη χώρου στάθμευσης στον προορισμό.
Και, παρόλο που στην Αθήνα, ακόμα και χωρίς ποδηλατοδρόμους, κάποιος μπορεί να μετακινηθεί με ποδήλατο – χάρη στο ευρύ δίκτυο δευτερευόντων δρόμων που διαθέτει η πόλη – παραμένει το πρόβλημα πού θα αφήσει το ποδήλατο όταν φτάσει στον προορισμό του. Προορισμός που μπορεί να είναι η εργασία, ένα σημείο αναψυχής ή ένας χώρος πολιτισμού.
Η ιδέα είναι απλή: δημιουργία ενός δικτύου μουσείων, γκαλερί και ευρύτερα χώρων πολιτισμού στην Αθήνα, που θα διαθέτουν ασφαλείς και προσιτές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων για τους επισκέπτες τους. Η πρωτοβουλία ανήκει στον οργανισμό "Πόλεις για Ποδήλατο", επίσημο μέλος της European Cyclists Federation και υλοποιείται χάρη στην χορηγία του "Helidoni Foundation".
Τι προτείνει το πρόγραμμα "Με ποδήλατο στην Ιστορία και την Τέχνη"
Το ποδήλατο είναι πολιτισμός και, οι χώροι πολιτισμού της Αθήνας πρέπει να είναι οι πρώτοι που αγκαλιάζουν αυτόν τον οικολογικό, εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης. Το πρόγραμμα "Με ποδήλατο στην Ιστορία και την Τέχνη" έρχεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο μουσείων, γκαλερί και χώρων πολιτισμού γενικότερα, προσιτών σε όσους χρησιμοποιούν ποδήλατο στην Αθήνα – Αθηναίους ή επισκέπτες.
Πώς μπορώ να γίνω μέλος του Πρώτου Δικτύου Φιλικών στο Ποδήλατο Χώρων Πολιτισμού της Αθήνας;
Κάθε οργανισμός πρέπει να ορίσει ένα μικρό και συγκεκριμένο χώρο - διαστάσεων περίπου 2x4μ. - για τη στάθμευση ποδηλάτων που όμως χρειάζεται να είναι εύκολα προσβάσιμος, ασφαλής και με κατάλληλη σήμανση. Τις θέσεις στάθμευσης αλλά και την τοποθέτησή τους αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου ο οργανισμός "Πόλεις για Ποδήλατο", ώστε να μην χρειαστεί τα μέλη του δικτύου να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους.
Στη συνέχεια, ο οργανισμός "Πόλεις για Ποδήλατο" αναλαμβάνει και την επικοινωνία του δικτύου στα μέσα αλλά και απευθείας σε τουριστικές επιχειρήσεις, εταιρείες ενοικίασης ποδηλάτων και σε ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να γνωρίζουν πως η επίσκεψη των χώρων πολιτισμού της Αθήνας μπορεί να γίνεται με τον πιο βιώσιμο, οικολογικό, πρακτικό και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο – το ποδήλατο.
ΜΚΟ Πόλεις για Ποδήλατο – Cities for Cycling
O ΜΚΟ Πόλεις για Ποδήλατο – Cities for Cycling έχει ως στόχο του την ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις και την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού.
Για τον σκοπό αυτό, υλοποιεί μια σειρά δράσεων με στόχο την προώθηση του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση και τους χρήστες ποδηλάτου, παρέχοντας τεχνογνωσία σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες των ποδηλατών, τις τάσεις και τις εξελίξεις στον χώρο και δημιουργεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών σχετικά με το ποδήλατο, ανάμεσα στις ελληνικές και τις Ευρωπαϊκές πόλεις.
Μέσα από τα παραπάνω, στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη γενικότερη ενδυνάμωση της αισθητικής των ελληνικών πόλεων. Ως ενεργό μέλος της European Cyclists’ Federation, διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να επιτύχει τους στόχους του, μέσα όπως η πραγματοποίηση δράσεων, ακαδημαϊκών ερευνών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φιλικά προσκείμενες προς το ποδήλατο πόλεις.