Το βιβλιοκαφέ red n’ noir διοργανώνει και πάλι τις Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας (crimes n’ beer) μαζί με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), έως 3 Δεκεμβρίου. Η φετινή εκδοχή του φεστιβάλ που φιλοξενείται στον πολυχώρο του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων επιδιώκει να φωτίσει δύο ακόμα πτυχές της αστυνομικής αφήγησης -όχι μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και σε σινεμά και τηλεόραση: τη δημοσιογραφία και τις απεικονίσεις της έμφυλης βίας. Η πρώτη θεματική καλύφθηκε την 1/12, όμως το Σάββατο 2/12 η διοργάνωση είναι αφιερωμένη σε βιβλία μελών της ΕΛΣΑΛ που εκδόθηκαν εντός του 2023. Θα παρουσιαστούν τα νέα μυθιστορήματα των Ανδρέα Αποστολίδη "Ρομάντικα" (Άγρα), Ανδρέα Λύκου "Ματωμένο χειρόγραφο" (Τραυλός), Δημήτρη Μαμαλούκα "Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κίνγκ" (Κέδρος) και Βίκυς Χασάνδρα "Μαύρη άσφαλτος" (Bell).
Την τελευταία ημέρα των crimes n’ beer (3/12) το φεστιβάλ εστιάζει σε ζητήματα έμφυλης βίας και, σε συνεργασία με με το Δίκτυο Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών "Η φωνή της", προβάλλει τη μικρού μήκους "Παγωμένο νερό" της Κωνσταντίας Κονταξή. Θα ακολουθήσουν συζητήσεις με την συγγραφέα Έλενα Χουσνή, την ψυχολόγο και πρόεδρο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας Κική Πετρουλάκη, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Έρικα Αθανασίου, την Μαίρη Μαργαρίτη, τη δικηγόρο, εγκληματολόγο και συγγραφέα Έλενα Μπολονάση, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Κωνσταντίνα Μόσχου, τη συγγραφέα και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, τη δικηγόρο και συγγραφέα Κατερίνα Παπαντωνίου και τη σεναριογράφο και συγγραφέα Βίκυ Χασάνδρα. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ειδική αφιερωματική εκδήλωση για τον συγγραφέα Κώστα Καλφόπουλο (1956-2023), ιδρυτικό μέλος και πρώην γραμματέα της ΕΛΣΑΛ. Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ.
8 οργανισμοί και χώροι πολιτισμού δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα το τετραήμερο 7-11 Δεκεμβρίου: Πρόκειται για το πρότζεκτ "Παράδεισοι - Ένα τετραήμερο για την παρέμβαση των ιδιωτικών ιδρυμάτων στον χώρο του πολιτισμού". Η εμπλοκή ιδιωτικών ιδρυμάτων στον τομέα των εικαστικών και παραστατικών τεχνών έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό πολιτιστικό τοπίο, επομένως το πρότζεκτ "Παράδεισοι" έρχεται να διερευνήσει όλα τα θέματα που συνδέουν τον πολιτισμό, τον αστικό ιστό και την ιδιωτικοποίηση, μέσα από μια σειρά συζητήσεων και καλλιτεχνικών δράσεων σε διάφορα σημεία της πόλης.
Την Κυριακή 3/12 είναι Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και το ΚΠΙΣΝ έχει σχεδιάσει μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων δράσεων προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για θέματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης. Το πρώτο Οpen Agora του "Νιάρχος" διοργανώνει ένα μπαζάρ αφιερωμένο σε ΜΚΟ, με κεντρικό θέμα την "Υγεία, Ψυχική Υγεία και Αναπηρία". Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά ομιλιών, ξεναγήσεων και αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προσβάσιμα για όλους.
Άλλο ένα σαββατοκύριακο γεμάτο κόσμο αναμένεται να ζήσουμε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 2 και 3/12, καθώς το μουσείο έχει ετοιμάσει μια διημερίδα για τον Ιάννη Ξενάκη, με αφορμή τις δύο εκθέσεις που παρουσιάζει αυτήν την περίοδο στους χώρους του. Ομιλίες, προβολές, συναυλίες, χορευτικές δράσεις, συζητήσεις και εργαστήρια, αναδεικνύουν την πολυεπίπεδη φύση του Έλληνα πρωτοπόρου, ενώ παράλληλα τιμούν τον συνθέτη Χάρη Ξανθουδάκημ με τον οποίο το ΕΜΣΤ συνεργάστηκε στενά στην προετοιμασία των δύο εκθέσεων και ο οποίος θα συμμετείχε στο πρόγραμμα. Προτείνουμε να μην παραλείψετε τα δύο εκθεσιακά αφιερώματα του μουσείου "Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες" και "Ο Ξενάκης και η Ελλάδα", μιας και έχουν ελεύθερη είσοδο αυτό το διήμερο.
Περισσότερες πληροφορίες
Ο Ξενάκης και η Ελλάδα
Στον τρίτο όροφο του ΕΜΣΤ βρίσκεται μια νέα παραγωγή σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) που ίδρυσε ο ίδιος ο Ιάννης Ξενάκης, και στεγάζεται στο Ωδείο Αθηνών. Η έκθεση διερευνά την ταραγμένη και πολύπλοκη σχέση του Ξενάκη με την πρώτη του πατρίδα, από τα χρόνια στη Γαλλία μετά την καταδίκη του σε θάνατο, έως την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια αυτοεξορίας και την καταξίωσή του. Με πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και επιστολές, η έκθεση καταγράφει τις πτυχές της πλούσιας μουσικής ζωής στην Ελλάδα τις δεκαετίες του '60 και του '70, τις πρωτοβουλίες που προώθησαν τη μουσική πρωτοπορία και στήριξαν τους σύγχρονους συνθέτες, και φτάνει μέχρι την επιστροφή του Ξενάκη και τη διοργάνωση των μεγάλων του ελληνικών έργων, όπως το Πολύτοπο Μυκηνών.
Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες
Στο ισόγειο του ΕΜΣΤ παρουσιάζεται η πρώτη ολοκληρωμένη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα για τον πρωτοπόρο συνθέτη Ιάννη Ξενάκη, θεωρητικό της μουσικής, αρχιτέκτονα, μηχανικό, μαθηματικό και έναν από τους πιο προοδευτικούς και δημιουργικούς στοχαστές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1950, ο Ξενάκης έσπασε τους κώδικες της σύγχρονης μουσικής και δημιούργησε ένα μουσικό είδος απολύτως δικό του. Άμεσα αναγνωρισμένος, αλλά και σε διαρκή κατάσταση επανεφεύρεσης και επανάστασης, ο Ξενάκης συνέθεσε μουσική που είναι ταυτόχρονα μια αναφορά στην Αρχαιότητα, μια ωδή στη φύση και τα στοιχεία της, ένας φόρος τιμής στον μοντερνισμό στο ακρότατο σημείο του, και ένα όραμα για τη χρήση της τεχνολογίας. Το έργο του, ευρύτατα αναγνωρισμένο διεθνώς, δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί σε βάθος στην Ελλάδα. Ο Ξενάκης πρωτοστάτησε στη χρήση μαθηματικών μοντέλων στη μουσική, παραδείγματος χάρη της θεωρίας των παιγνίων. Υπήρξε –και είναι ακόμη σήμερα– μία από τις κορυφαίες επιρροές διεθνώς στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μουσικής και της μουσικής σύνθεσης από υπολογιστή. Η έκθεση παρουσιάζει πρωτότυπο υλικό από τα πολλαπλά στρώματα της ακατάβλητης δημιουργικότητας του Ιάννη Ξενάκη: φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, απεικονιστικές παρτιτούρες, μακέτες και ανέκδοτο ακουστικό υλικό. Χωρισμένη σε έξι ενότητες, η έκθεση "Ηχητικές Οδύσσειες" επικεντρώνεται στο πιο σημαντικό και αντισυμβατικό κομμάτι του έργου του και ρίχνει φως στην προσωπική του ιστορία, όπως επίσης και στην εικαστική, λογοτεχνική και μουσική παραγωγή του. Ενσωματώνει τον συνθέτη στον καιρό του και στα πολιτικά και πολιτιστικά κινήματα που τον καθόρισαν ως καλλιτέχνη. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σχεδιασμένο από την Εύα Μανιδάκη και τον Θανάση Δεμίρη (Flux Office), o επισκέπτης καλείται να βυθιστεί στην πολυτάραχη προσωπική ιστορία του Ιάννη Ξενάκη, να ανακαλύψει το εύρος του έργου του και των ενδιαφερόντων του και να ταξιδέψει στο μοναδικό και πολυδιάστατο σύμπαν του.