"Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator": Η πρωτοποριακή περφόρμανς αναζητά το μυστικό Αφήγημα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας

Μέσα από την κίνηση, τον ήχο, τη μουσική και τα νέα μέσα, σε αυτή την "περφόρμανς του αφηγήματος" τα πρόσωπα καθοδηγούν το κοινό σε μια επίσκεψη στη σιωπηλή παρουσία του Παρελθόντος ως ζωντανού σώματος.

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Το "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία", μία από τις σημαντικότερες δράσεις-μοντέλα του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιστρέφει σε επιμέλεια και σκηνοθεσία της Gemma Hansson Carbone, σε συνεργασία με την Ηλιάνα Καλαδάμη και με ανανεωμένη σύνθεση, από τις 10 έως τις 12 και από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Με τη συμβολή των παραστατικών τεχνών, η πρωτοποριακή αυτή δράση εξερευνά το μυστικό Αφήγημα του αρχαιολογικού τοπίου μετατρέποντας την επιστημονική πληροφορία σε βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη. Μέσα από την κίνηση, τον ήχο, τη μουσική και τα νέα μέσα, σε αυτή την "περφόρμανς του αφηγήματος" τα πρόσωπα καθοδηγούν το κοινό σε μια επίσκεψη στη σιωπηλή παρουσία του Παρελθόντος ως ζωντανού σώματος.

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator
© Γιάννης Κουσκούτης

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία επιδιώκει να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα: "Γιατί επισκέπτεται κανείς έναν αρχαιολογικό χώρο;" και "Τι αναζητούμε εκεί;".

Στο πλαίσιο της δράσης, καλλιτέχνες-ερευνητές από διαφορετικά πεδία των τεχνών, των ανθρωπιστικών επιστημών και της αρχαιολογίας προσεγγίζουν μεθοδολογικά εργαλεία καλλιτεχνικών και ερευνητικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία, σε συνεργασία με την αρχαιολογική εταιρεία της Φλωρεντίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator
© Γιάννης Κουσκούτης

Τα μέλη της σταθερής ομάδας εργασίας αλλά και νέοι/ες συνεργάτες/ιδες που επιλέχθηκαν κατόπιν της Ανοιχτής Πρόσκλησης της 2023 Ελευσίς, παρουσιάζουν τον φετινό Νοέμβριο τον καρπό μιας μακράς εξελικτικής πορείας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με μια περφόρμανς-επιτόπια συνομιλία με το εμβληματικό αυτό τοπίο της πόλης.

Το "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία" είναι μια απόπειρα ερμηνείας/προσέγγισης του παρελθόντος εντός του φυσικού χώρου και του κόσμου που το ενέπνευσε. Μια Δράση Παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς που συνεχίζει και μετά το πέρας του θεσμού ως μεθοδολογία-πρότυπο, ικανή να εφαρμοστεί στον ανεξάντλητο αρχαιολογικό πλούτο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator
© Γιάννης Κουσκούτης

Είσοδος με προκράτηση θέσεων.Το αντίτιμο εισόδου, 6 € και 3€ (μειωμένο), καταβάλλεται κατά την προσέλευση στον αρχαιολογικό χώρο την ημέρα της παράστασης.

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το ΥΠΠΟ παραχωρεί κτίριο στην Πλάκα για την έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η παραχώρηση του κτιρίου αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη και θέτει αυστηρούς όρους για την μελλοντική διαχείριση του νέου αυτού κτιρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/08/2024

Αποχαιρετώντας τον Μάρτιν Φίλιπς και τη Τζένη Μαστοράκη

Σε έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και απαιτεί συνεχώς το νέο και το φανταχτερό, η μουσική του Μάρτιν Φίλιπς και η ποίηση της Τζένης Μαστοράκη αποτελούν ένα καταφύγιο σπάνιας ομορφιάς και διακριτικής μελαγχολίας.

Updated | Πού να απευθυνθείτε για βοήθεια και υποστήριξη κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αττική

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για τους πληγέντες αλλά και για όσους επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια.

Η Σάμος, ο φετινός τρύγος με εξαιρετικής ποιότητας Μοσχάτο και οι ιστορίες των παλιών αμπελουργών

Η Σάμος ξεκίνησε για τα καλά τον τρύγο με την πρωταγωνίστρια ποικιλία να βρίσκεται στην καλύτερη έκφραση της.

Το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια θα δοθεί στο Σπίτι της Γυμναστικής

Ο χώρος που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο και με τη σειρά του θα στεγάσει το μέλλον της ελληνικής γυμναστικής θα λάβει το όνομα του τριπλού Ολυμπιονίκη, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Επιχορηγήσεις 2.006.000 ευρώ από το ΥΠΠΟ για θεατρικές παραγωγές, φεστιβάλ και εκδηλώσεις

Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από το πρόγραμμα Δημιουργική Ελλάδα στηρίζει το θέατρο και τους δημιουργούς του.

Αρχαία Όλυνθος: Μοναδική εμπειρία περιήγησης στον χώρο και στον χρόνο

Ο εκσυγχρονισμένος χώρος πληροφόρησης της Αρχαίας Ολύνθου προσφέρει στους επισκέπτες μια πρωτοποριακή και διαδραστική εμπειρία εξερεύνησης της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.