Διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος: Ένας αιώνας παρουσίας και δράσης στην υπηρεσία των ελληνογαλλικών σχέσεων

Με αφορμή την έκδοση στα γαλλικά του βιβλίου "De l’école Giffard à l’Institut français de Grèce" (1907-2022) από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει μία διάλεξη των δύο συγγραφέων του βιβλίου, Lucie Arnoux-Farnoux και Νικόλα Μανιτάκη

Γαλλικό Ινστιτούτο

Με αφορμή την έκδοση στα γαλλικά του βιβλίου "De l’école Giffard à l’Institut français de Grèce" (1907-2022) από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει μία διάλεξη των δύο συγγραφέων του βιβλίου, Lucie Arnoux-Farnoux και Νικόλα Μανιτάκη με τίτλο "1907 - 2023: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος: ένας αιώνας παρουσίας και δράσης στην υπηρεσία των ελληνογαλλικών σχέσεων". Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, στις 7 μ.μ..

Μέσα από αρχειακό υλικό που έθεσε στη διάθεσή τους το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Lucie Arnoux-Farnoux, επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Tours και ο Νικόλας Μανιτάκης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του Γαλλικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διατρέχουν τη φιλελληνική ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Στην ευρύτερη οικογένεια των ξένων πολιτιστικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος αποτελεί με διαφορά το παλαιότερο από αυτά. Το 1907, η Γαλλική Σχολή Αθηνών ιδρύει στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου της, στους πρόποδες του Λυκαβηττού, ένα σχολείο διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας για τους νέους Έλληνες. Ευθείς εξ αρχής η δραστηριότητα του νέου ιδρύματος διευρύνεται και εξελίσσεται σε ένα πνευματικό κέντρο γαλλικής και ελληνικής παιδείας. Τη δεκαετία του 1930, το Ινστιτούτο Γαλλικών Σπουδών αποσπάται σταδιακά από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, πριν γίνει ανεξάρτητο ίδρυμα, υπό την καθοδήγηση του πρώτου του διευθυντή, Οκτάβιου Μερλιέ, το 1945.

Επιφορτισμένο από την ίδρυσή του με την αποστολή της ενίσχυσης της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο παρέμεινε πάντα ανοιχτό στην ελληνική κοινωνία της εκάστοτε εποχής, αναπτύσσοντας μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας με τον Ελληνικό λαό, μέσα από τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς πορείας του, και ειδικότερα τη δεκαετία του 1920, με την άφιξη των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής Κατοχής, αλλά και αργότερα, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, οι συνεργάτες του Ινστιτούτου στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων. Το ενεργό δίκτυο γαλλικής πολιτιστικής εκπαίδευσης που διαμορφώθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια, ανέλαβε την προώθηση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας με τα γαλλικά πανεπιστήμια, και την έκδοση του έργου πληθώρας Αθηναίων διανοουμένων σε μία μεταβατική περίοδο για την ελληνική εκδοτική δραστηριότητα. Το Ινστιτούτο διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αθήνας, μέσα από την πλούσια πολιτιστική προσφορά του, τη διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, διαλέξεων και τη φιλοξενία Γάλλων καλλιτεχνών και διανοούμενων στην αθηναϊκή πρωτεύουσα.

Υπαγόμενο σήμερα στο Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συνεχίζει την αρχική του αποστολή για τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού στην Ελλάδα και την οικοδόμηση μακροχρόνιων θεσμικών συνεργασιών, ειδικότερα μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των δύο χωρών. Συμπορευόμενο με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και με κινητήριο δύναμη τη μακρά φιλία που το ενώνει εδώ και πάνω από έναν αιώνα με την Ελλάδα, μία φιλία που αναπτύχθηκε μέσα από ευχάριστα γεγονότα, αλλά και μέσα από πολιτικές και οικονομικές δυσχέρειες, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συνεχίζει να αποτελεί τον κατεξοχήν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα, ανάμεσα στο Γαλλικό και τον Ελληνικό λαό, λαμβάνοντας υπόψιν την πολυμορφία που τους διακρίνει στο πέρασμα του χρόνου.

Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχορνη μετάφραση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Μπαζάρ, "ζωντανές" βιβλιοθήκες και πρωτότυπες δράσεις στο ΚΠΙΣΝ

Μη κερδοσκοπικές, ανεξάρτητες, εθελοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις συμμετέχουν σε μία διήμερη ανοιχτή αγορά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Ψηφιακός μετασχηματισμός και βιώσιμη ανάπτυξη: Το όραμα για τον ελληνικό τουρισμό

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού σε ένα σύγχρονο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό προϊόν.

Mona's Marché: Το Χριστουγεννιάτικο pop-up μarket του House of Shila επιστρέφει

Για δεύτερη χρονιά, ένα από τα πιο ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα events της Αθήνας υπόσχεται ένα διήμερο γεμάτο τέχνη, δημιουργικότητα, γεύσεις και μουσική.

Τιμητική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία Αθηνών.

Νέο σύστημα κατάταξης ελληνικών ξενοδοχείων με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας

Η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, έθεσε τα θεμέλια για μια νέα εποχή στον ελληνικό τουρισμό, ανακοινώνοντας την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων.

"Dune, The Audiobook Experience": Η επική περιπέτεια του Φρανκ Χέρμπερτ πλέον στη συλλογή του JukeBooks

Το "α" βρέθηκε στο event του JukeBooks με αφορμή την κυκλοφορία του θρυλικού sci-fi βιβλίου σε ελληνικό audiobook.

"Αντιμιλώντας στην anti-woke/anti-gender ατζέντα"

Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης του Κέντρου Διοτίμα όπου θα συζητηθούν φεμινιστικές και διαθεματικές αντιστάσεις απέναντι στην άνοδο των alt-right ιδεολογιών.