"Πώς είστε σίγουρος ότι η Γη δεν είναι η κόλαση ενός άλλου πλανήτη;" αναρωτιέται ένας από τους πρωταγωνιστές του δυστοπικού "Κήπου των ηδονών", της παράστασης του Φιλίπ Κεν με την οποία έριξε αυλαία το εντός πόλης σκέλος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Στο Ηρώδειο έχει στηθεί ένα προ-αποκαλυπτικό σκηνικό, όπου σε έναν ξερό τόπο, με την πέτρα και το χώμα να κυριαρχούν, έχει σταθμεύσει ένα τουριστικό λεωφορείο. Οι επισκέπτες συγκεντρώνονται γύρω από ένα τεράστιο αβγό, απαγγέλλουν ποίηση σε ένα… οβάλ ανάγνωσης και επιχειρούν να συνυπάρξουν χωρίς να θυσιάσουν τις προσωπικότητές τους. Αν το καταφέρνουν τελικά, είναι άλλο θέμα. Όταν η περιήγηση τελειώνει, η περιέργειά τους έχει κορεστεί και ο τόπος που έχουν κληθεί να εξερευνήσουν δεν έχει κάτι άλλο να τους προσφέρει. Έχει μάλιστα μεσολαβήσει μια καταστροφή, οπότε τραβούν ανέμελοι προς νέα μέρη, άγνωστο αν έχουν μάθει κάτι παραπάνω για τη σχέση μας με το περιβάλλον (φυσικό και ανθρώπινο).
Ο Κεν εστιάζει στην "προσπάθειά μας να ζήσουμε μαζί", όπως έχει σχολιάσει για την παράσταση, μια προσπάθεια που τελευταία έχει έρθει στην επικαιρότητα μέσα από έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο. Γιατί, τι παραπάνω είναι οι κινήσεις πολιτών για την ανάκτηση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες της χώρας, το αποκαλούμενο από τα media "κίνημα της πετσέτας"; Μια προσπάθεια να συνυπάρξουμε υγιώς με τη φύση αλλά και μεταξύ μας, ανακτώντας ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα: την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Την αρχή έκανε τον Ιούνιο το δίκτυο "Ομπρέλα" στη Ρόδο, συλλέγοντας υπογραφές προκειμένου να κατατεθούν στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες σχετικά με την προάσπιση του δημόσιου χώρου. Το θέμα όμως έφερε για τα καλά στην επικαιρότητα η Κίνηση Πολιτών Πάρου, απλώνοντας τις πετσέτες της στη σχεδόν κατειλημμένη από ομπρέλες και ξαπλώστρες μικρή Σάντα Μαρία, μια ενέργεια που τελικά οδήγησε (σε συνδυασμό με τις όλο και περισσότερες καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού σε όλη την Ελλάδα, επίσημα ή ανεπίσημα, μέσω των social media) σε εισαγγελική παρέμβαση, αλλά και αφαίρεση των παράνομων ξαπλωστρών και ομπρελών από την παραλία της Πάρου.
Εδώ και δύο εβδομάδες οι κινητοποιήσεις πολιτών εξαπλώνονται από νησί σε νησί και όχι μόνο, αφού έχουν φτάσει από την Κρήτη στη Χαλκιδική και έως την Αττική, αναγκάζοντας κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών και της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου να πραγματοποιήσουν ουσιαστικούς ελέγχους και να διαπιστώσουν αν "ζούμε μαζί" ή κάποιοι ζουν μόνοι, πάνω στους υπολοίπους. "Δεν χαμηλώνεις λίγο τα τζιτζίκια;" ρωτάει τον ξεναγό ένας εκ των περιηγητών στην παράσταση του Κεν. Είναι πράγματι τόσο απλό να παρεμβαίνεις στη φύση όταν βρίσκεσαι στον "Κήπο των ηδονών"· μερικές φορές και τον πλανήτη Γη είναι εξίσου εύκολο να σταματήσεις.