Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα: Οδηγός επιβίωσης

Εσείς οι άτυχοι - τυχεροί που θα μείνετε την εβδομάδα του 15Αύγουστου στην άδεια Αθήνα, μη σας παίρνει από κάτω. Έχουμε φροντίσει εμείς για εσάς, με μια πλήρη λίστα εμπειριών για έναν δημιουργικό δεκαπενταύγουστο.

Αθήνα

Τι γυρεύει ένα περίπτερο φτιαγμένο από δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων στο ΚΠΙΣΝ; 

Αν τους τελευταίους μήνες έχετε βρεθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποκλείεται να μην έχετε παρατηρήσει τα τεράστια δεμάτια υφασμάτων που ρίχνουν τη σκιά τους στην Εσπλανάδα. Έχετε ακόμα λίγο χρόνο (έως 30/9) να επισκεφτείτε την μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση Return to Sender της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST, που παρουσιάζεται με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό και στόχο να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις συνέπειες της fast fashion. Η έκθεση σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, αποτελείται από ένα περίπτερο φτιαγμένο από μεγάλα δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων, που στα Σουαχίλι ονομάζονται mitumba και συνίστανται από άχρηστα μεταχειρισμένα ρούχα που καταλήγουν στην Αφρική από τις εύπορες χώρες της Δύσης. Μέσα στην εγκατάσταση, προβάλλεται επίσης ένα βίντεο, που διερευνά την περίπλοκη κατάσταση γύρω από τα μεταχειρισμένα ρούχα και υφάσματα στην Κένυα και, γενικότερα, στην Αφρική.

Return to Sender NEST
© Nikos Karanikolas

Αφήστε τα εργαλεία να σας αφηγηθούν μια ιστορία στο Μουσείο Μπενάκη 

Το Μουσείο Μπενάκη σας προσκαλεί σε μια έκθεση με την οποία αποδεικνύει περίτρανα την σημασία των παραδοσιακών ξυλόγλυπτων εργαλείων και προβάλλει ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα για την επιβίωση των εφαρμοσμένων τεχνών στη σύγχρονη εποχή. Στην έκθεση "Τα εργαλεία αφηγούνται" μπορείτε να δείτε από κοντά χιλιάδες αντικείμενα ποιμενικής ξυλογλυπτικής και εργαλεία που έχουν παραχθεί σε ελληνικές φυλακές αλλά και από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο κατα τον 19ο και 20ο αιώνα. 

Τα εργαλεία αφηγούνται Η λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων

Εξερευνήστε την Αρχαία Γειτονιά κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης 

Αν έχετε βαρεθεί να τριγυρνάτε στα στενά του κέντρου μέσα στον καύσωνα του δεκαπενταύγουστου τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε μαζί με τους αρχαιολόγους και να θαυμάσετε την αρχαιολογική ανασκαφή που απλώνεται σαν ένα τεράστιο έκθεμα στη βάση του Μουσείου. Κάθε Παρασκευή, κάντε, για 45 λεπτά, ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και δείτε την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.

Εγκαινιάζεται ο νέος, πολύ πιο εξελιγμένος φωτισμός της Ακρόπολης

Ο Αχμέτ Ογιούτ κατακρίνει τις εργασιακές συνθήκες των ανθρώπων της τέχνης σήμερα!

Αφιερώστε μια μέρα για να επισκεφθείτε την πρωτότυπη έκθεση του Αχμέτ Ογιούτ με τίτλο "Labour after Pay, Love before Work – An Artworkers VIP Lounge” στο State of Concept. Με το έργο του ο καλλιτέχνης ασκεί σκληρή κριτική στις συνθήκες εγασίας των freelancers στον καλλιτεχνικό χώρο και προσπαθεί, μέσα απο την αλληλεπίδραση του με το κοινό, να μας μαγέψει με τις δημιουργίες του και παράλληλα να μας ενημερώσει και να μας ευαισθητοποιήσει. 

Labour after pay

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας αφηγείται την "παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη" 

Είσαι από αυτούς που θέλουν να αξιοποιήσουν το διάλειμμα του Δεκαπενταύγουστου για να ανακαλύψουν και να μάθουν νέα πράγματα; Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, είναι εδώ για εσένα. Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται "την παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη". Πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς χάλκινο αγαλματίδιο που αποδίδει τον μινωικό τύπο του λατρευτή. Το ειδώλιο φέρεται να έχει βρεθεί στην Μίλατο των Μαλίων στα τελευταία χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανάδειξη του χάλκινου κούρου στο Αθέατο Μουσείο σηματοδοτεί την έναρξη της αναψηλάφησης ενός δύσκολου
αρχαιολογικού γρίφου με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων αρχαιομετρίας, που αναμένεται να διαφωτίσουν την αληθή του προέλευση.

Στις 13 Αυγούστου και 27 Αυγούστου αρχαιολόγοι του Μουσείο υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους.

H παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη

Η έκθεση του Μιχαήλ Καρίκη είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει "γιατί είμαστε μαζί” 

Αν ψάχνεις για κάτι πρωτότυπο, που θα σε προβληματίσει και θα δώσει νέα ερεθίσματα στην σκέψη σου, η έκθεση του Μιχαήλ Καρίκη "Γιατί είμαστε μαζί” είναι μάλλον η λύση. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα διεξοδική παρουσίαση του έργου του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα καλλιτέχνη. Το έργο του Καρίκη διακρίνεται για την προσωπική του συμμετοχική πρακτική, που συνδυάζει βίντεο και ήχο και στοχεύει στην ανάδειξη κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών εντάσεων από το παρόν και την πρόσφατη ιστορία. Σε συνεργασία πάντα με ομάδες ανθρώπων, όπως μαθητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους ή ακτιβιστές, και αντλώντας έμπνευση από την παγκόσμια βιομηχανική και πολιτική ιστορία, τη λογοτεχνία και τη μουσική πρωτοπορία, ο καλλιτέχνης ενορχηστρώνει και καταγράφει μουσικά συμβάντα που διανοίγουν χαραμάδες ελπίδας σε ένα μέλλον το οποίο προδιαγράφεται δυσοίωνο. Σημειώστε, ότι η έκθεση θα παραμείνει κλειστή την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου.

Μιχαήλ Καρίκης. Γιατί είμαστε μαζί

Ποια θα ήταν η πιο εύκολη low effort και low cost δραστηριότητα για τον Δεκαπενταύγουστο; Ένα πικ- νικ στο Πάρκο Ελευθερίας!

Εντάξει ναι, ξέρουμε, η ζέστη είναι αφόρητη και κανένας μας δεν θέλει να κάθεται πολλή ώρα έξω. Ωστόσο, μόλις πέσει λίγο ο ήλιος, γιατί να μην κανονίσεις ένα μεγάλο πικ νικ με την παρέα σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εύκολα προσβάσιμα πάρκα του κέντρου; Δίπλα ακριβώς από το Μέγαρο Μουσικής και έξω από το μετρό, απλώνεται το Πάρκο Ελευθερίας. Αν ανεβείς τα λοφάκια του, θα βρεθείς μπροστά σε μια ιδιαίτερα αστική θέα που μπορεί για λίγο να σε ξεκουράσει και να αλλάξει τις παραστάσεις σου. Άσε που μπορεί να γνωρίσεις και άλλες παρέες γύρω σου καθώς για πολλούς το Πάρκο Ελευθερίας έχει γίνει πλέον καθιερωμένο στέκι. Τι περιμένεις λοιπόν; Οργανώσου!

πάρκο ελευθερίας
© Shutterstock

Μπορεί κανείς να δει το αόρατο; Στον Εθνικό κήπο, ναι! 

Ο Δήμος Αθηναίων και η Outset Greece, διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον Εθνικό Κήπο, τη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης, την πιο φιλόδοξη και εκτεταμένη μέχρι σήμερα έκθεση σύγχρονων έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), η οποία παρουσιάζεται από τις 22 Οκτωβρίου 2022 και θα διαρκέσει έως και τον Σεπτέμβριο του 2023. Τα έργα της έκθεσης είναι ορατά μόνο μέσω της δωρεάν εφαρμογής για κινητά και tablets. Οι επισκέπτες καλούνται, μέσω της εφαρμογής, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου και να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στο εσωτερικό του, με τη βοήθεια της προτεινόμενης διαδρομής που εμφανίζει ο χάρτης της εφαρμογής.

Εξερεύνηση της βιοποικιλότητας στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας
©Stamatis Zogaris

Υπάρχει λίγος χρόνος για πένθος;

Καθημερινά καταιγιζόμαστε από εικόνες θανάτου και καταστροφής. Ο ρυθμός προβολής τους υποβαθμίζει τα τραυματικά γεγονότα σε πληροφορίες και δεν μας αφήνει το πιο σημαντικό: λίγο χρόνο για πένθος. Αυτή την ανάγκη έρχεται να μας υπενθυμίσει η "Εκάβη" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, με την Ελένη Κοκκίδου στον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση, που θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, αφηγείται την ιστορία της συζύγου του Πριάμου, που ήταν αιχμάλωτη των Ελλήνων μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Η γυναίκα θρηνεί την κόρη της, αλλά και ετοιμάζει εκδίκηση για τη δολοφονία του γιου της. Το καστ συμπληρώνουν οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης κ.ά., ενώ η Άρτεμις Βαβάτσικα θα παίζει μουσική επί σκηνής.

Εκάβη
Κική Παπαδοπούλου©

Εμπρός για το βασίλειο των Μοιρολατρών!  

Στην πάλαι ποτέ πλούσια χώρα, που οδηγείται σε κατάρρευση από τον βασιλιά Αστόχαστο, διαδραματίζεται ένα έργο γεμάτο "θησαυρούς" για τους μικρούς θεατές. Στο σύμπαν του χωρούν η Παλάβω, η Ζήλιω, η Πικρόχολη, αλλά και η Ρηνούλα και ο Συνετός ο Β’, που θα προσπαθήσουν να σώσουν το βασίλειο. Όλοι τους, αν και έχουν τόσο χαρακτηριστικά ονόματα, πρωταγωνιστούν σε ένα "Παραμύθι χωρίς όνομα". Το γνωστό έργο της Πηνελόπης Δέλτα, σε θεατρική απόδοση της Κάρμεν Ρουγγέρη και σκηνοθεσία της ίδιας και της Χριστίνας Κουλουμπή, περιοδεύει ανά την Ελλάδα, με τους σταθμούς της εβδομάδας να περιλαμβάνουν το Κινηματοθέατρο Άλεξ στο Πόρτο Ράφτη (10/8) και στο Πολιτιστικό-Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης (13/8).

Παραμύθι χωρίς όνομα

"Σινε-παρκάρισμα" στο πάρκο

Ο θεσμός "Park Your Cinema" στο ΚΠΙ "Σταύρος Νιάρχος" δεν καταλαβαίνει από Δεκαπενταύγουστο, έτσι συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα, όπως πάντα δωρεάν στο Ξέφωτο. Στις 11/8 (21.00), ετοιμαστείτε για ένταση καθώς προβάλλεται το θρίλερ καταστροφής "Μετά την Επόμενη Μέρα" (Ρόλαντ Έμεριχ, 2004), όπου καταστροφικά καιρικά φαινόμενα κυκλώνουν τις ΗΠΑ λόγω κλιματικής αλλαγής. Σειρά έχει κάτι σαφώς πιο ανάλαφρο, αφού το Σάββατο 12/8 (21.00) παρουσιάζεται το animation "Βασιλιάς Γάιδαρος" (Αζίζ Ζιντάνι, 2018). Πρωταγωνιστής ένας ανέμελος γαϊδαράκος, ο οποίος καλείται να διεκδικήσει τη θέση του στο θρόνο, όταν πέφτει θύμα πλεκτάνης από μια ύπουλη αλεπού.

Park your Cinema - SNFCC
© Pelagia Karanikola

Ξέφρενο σαββατοκύριακο στο "Bolivar" 

Την έναρξη της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου σημαίνει το "Bolivar" με
δυο ξεχωριστές βραδιές γεμάτες χορό, ποτό και κορυφαία DJ sets. Την
Παρασκευή 11 Αυγούστου καλωσορίζει τον Γερμανό DJ και παραγωγό Kevin
De Vries
, που έχει συνεργαστεί με τεράστια labels όπως τα Afterlife, Drumcode και Cocoon, ενώ το πάρτι συνεχίζεται το Σάββατο 12 Αυγούστου με έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της house/tech house, τον Ισπανό DJ και παραγωγό Dennis Cruz.

Bolivar

Για μιούζικαλ στο κτήμα ΦΙΞ 

Μια ξεχωριστή αναβίωση περνά τις τελευταίες εβδομάδες το κτήμα ΦΙΞ στο
Νέο Ηράκλειο, καθώς το πλήρως ανανεωμένο πάρκο φιλοξενεί ψυχαγωγικές
κινηματογραφικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο
κάθε εβδομάδα. Σειρά έχει στις
12/8 το κλασικό μιούζικαλ "Grease" (Ράνταλ Κλέισερ, 1978), που απογείωσε
τις καριέρες των Τζον Τραβόλτα και Ολίβια Νιούτον Τζον, οι οποίοι
ενσαρκώνουν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της ταινίας. Στο ακαταμάχητα
ρομαντικό φιλμ ακούγεται ένα από τα δημοφιλέστερα σάουντρακ στην ιστορία
του σινεμά
, έτσι θα έχετε την ευκαιρία να ψιθυρίσετε στο αγαπημένο σας "you
are the one that I want"…

Κτήμα Φιξ1

Ο ερωτικός Κραουνάκης  

Το Σάββατο 12 Αυγούστου (9.30 μ.μ.), ο Σταμάτης Κραουνάκης θα μας ταξιδέψει στην αγαπησιάρικη πλευρά του, μέσα από μια βραδιά στη Μικρή Επίδαυρο με τίτλο "Έρως ανίκατε μάχαν". Έχει ετοιμάσει μια μεγάλη βόλτα στα ερωτικά τραγούδια του, "από τα πολύ γνωστά μέχρι κάποια που άντεξαν στη σκιά για ν’ αποκαλυφθούν σ’ αυτό το θέατρο των συνελεύσεων και των θυσιών". Επίσημη προσκεκλημένη η Λυδία Φωτοπούλου.

Σταμάτης Κραουνάκης

Τι καλύτερο από ένα διαλειμμα και μια γρήγορη βόλτα για παγωτό; 

Ο αθηναϊκός γευστικός χάρτης μετρά πλέον αρκετά spots, με το δικό του ξεχωριστό ύφος το καθένα αλλά με κοινό παρανομαστή το παγωτό. Το καλό παγωτό. Είτε αυτό πατά στο αυθεντικό ιταλικό gelato, είτε στην αμερικανική σχολή (πιο λιπαρό παγωτό από το gelato, καθώς φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος και το 50% του όγκου του είναι αέρας), είτε είναι soft, είτε ανήκει στις πιο healthy προτάσεις (με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη). Επισκεφθείτε ένα από τα μέρη που θα βρείτε στο αναλυτικό ρεπορτάζ μας και δεν θα χάσετε! 

ΠΑΓΩΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ SPOILD

Καλοκαίρι χωρίς ένα ποτό σε κάποια ταράτσα γίνεται; 

Μια από τις πιο αγαπημένες μας εξόδους για το καλοκαίρι είναι αυτοί οι υπέροχοι ανοιχτοί χώροι σε κάθε σημείο της πόλης με την απίστευτη θέα που δίνει στα βράδια μας έναν διαφορετικό αέρα. Ταράτσες, αυλές, κήποι συντροφεύουν τα καλοκαίρια μας στην πόλη σαν μικρές οάσεις δροσιάς και ανεμελιάς μέσα στο αστικό τοπίο. Εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις με τους πιο in ανοιχτούς χώρους της πόλης. 

Το μπαρ Ostomachion στην ταράτσα του Mosaikon hostel στην Κολοκοτρώνη
@mosaikon

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/07/2024

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.