Ο Γάλλος αστρονόμος και διευθυντής έρευνας στο CNRS Jacques Laskar στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Θα παρουσιάσει διάλεξη με θέμα "Γη – Σελήνη: αναζητώντας ένα συνεπές σενάριο για την εξέλιξή τους".

Ίδρυμα Ευγενίδου

Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπεγράφη στις 6/12/2022, μεταξύ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα-Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και του Ιδρύματος Ευγενίδου και που ορίζει μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση επιστημονικών δράσεων για το ευρύ κοινό, προσκαλείται στην Αθήνα ο Jacques Laskar, Γάλλος αστρονόμος και διευθυντής έρευνας στο CNRS, για να δώσει μια διάλεξη με θέμα "Γη – Σελήνη: αναζητώντας ένα συνεπές σενάριο για την εξέλιξή τους", την Τρίτη 28 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα που πραγματεύονται πολλές από τις παραστάσεις του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ομιλία θα απευθύνει και ο Βασίλειος Χαρμανδάρης, Διευθυντής Ινστιτούτου Αστροφυσικής Ιδρύματος Τεχνολογίας & ‘Έρευνας, ενώ σύντομη παρουσίαση θα πραγματοποιήσει και ο Διευθυντής του Ψηφιακού Πλανηταρίου Ιδρύματος Ευγενίδου Μάνος Κιτσώνας ο οποίος θα έχει και τον συντονισμό της συζήτησης με το κοινό που θα ακολουθήσει.

Από το 1880 χάρη στο έργο του George Darwin, υιού του διάσημου Charles Darwin, είναι γνωστό ότι, λόγω της παλιρροιακής αλληλεπίδρασης μεταξύ της Γης και της Σελήνης, η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται και η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε για πρώτη φορά έπειτα από παρατηρήσεις αρχαίων εκλείψεων.

Από το 1969, χάρη στους ανακλαστήρες λέιζερ που τοποθέτησαν οι αστροναύτες των αποστολών Apollo στη Σελήνη, μετρήθηκε με εξαιρετική ακρίβεια ο ρυθμός της απομάκρυνσης αυτής σε 3,83 cm/έτος. Μετά τις σεληνιακές αποστολές, προσδιορίστηκε με μεγάλη ακρίβεια η ηλικία της Σελήνης στα 4,425 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, πριν από πενήντα και πλέον χρόνια έγινε αντιληπτό ότι με τον σημερινό ρυθμό τριβής που προκαλείται από τις παλίρροιες, το απλό παλιρροϊκό μοντέλο του Δαρβίνου υποδηλώνει ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε και άρχισε να απομακρύνεται από την Γη πριν από περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια, γεγονός ασυμβίβαστο με την ηλικία της. Στην διάλεξη αυτή θα παρουσιαστούν τα τελευταία αποτελέσματα που απαντούν πλέον σε αυτό το παράδοξο.

Ο Jacques Laskar είναι Αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, Διευθυντής έρευνας στο CNRS και μέλος του Bureau des Longitudes και της Académie des sciences. Εργάζεται στη δυναμική των πλανητικών συστημάτων. Το 1994 του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο του CNRS και το 1998 ο αστεροειδής (18605) ονομάσθηκε προς τιμήν του.

Ο Βασίλειος Χαρμανδάρης είναι Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Επιστημών του Σύμπαντος (INSU) του CNRS (Γαλλία) καθώς και του Ινστιτούτου Έρευνας για τους Θεμελιώδεις Νόμους του Σύμπαντος (IRFU) του CEA (Γαλλία) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού περιοδικού Astronomy & Astrophysics.

Είσοδος ελεύθερη / Ταυτόχρονη μετάφραση
Βεβαίωση παρακολούθησης: Χορηγείται αποκλειστικά σε θεατές που παρακολουθούν δια ζώσης την εκδήλωση, μετά το πέρας των ομιλιών

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Λ. Συγγρού 387 (Είσοδος από Πεντέλης 11)
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/07/2024

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.