Υπεγράφη την Τρίτη 2 Μαΐου 2023, στο Δημαρχείο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, για την "Πιλοτική δράση επανάχρησης και διάθεσης υλικών στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας".
Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας -Νέας Χαλκηδόνας, κος Γιάννης Βούρος και o Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και εκπρόσωπος της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.
Γ. Πατούλης: "Με την αξιοποίηση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων ξεκινάμε μια πιλοτική δράση στήριξης της εργασίας ευάλωτων συμπολιτών μας".
Στην εκδήλωση υπογραφής, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γ. Βλάχος, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής Σ. Νικολαρόπουλος, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ Κ. Μνηματίδης, η Πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ" κ. Μ. Σαρρή-Ηλιάκη, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σπ. Μπερδέσης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γ. Σαραντόπουλος, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας, του Δήμου και της ΑμΚΕ.
Σκοπός του συμφώνου είναι η συνεργασία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, για την υλοποίηση πιλοτικής δράσης, με στόχο την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων μέσω της επανάχρησης, σε συνδυασμό με την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων και ειδικών ομάδων του πληθυσμού. Επιπρόσθετα, η τεχνογνωσία και η εμπειρία από την υλοποίηση της δράσης, θα αξιοποιηθούν για την επέκτασή της, σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Η πιλοτική δράση έχει αναπτυχθεί κατά τα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών περιφερειών συνδυάζοντάς την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την κοινωνική ευαισθησία (μείωση ανεργίας, διάθεσή υλικών σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες).
Η ανωτέρω δράση, περιλαμβάνει τρείς διακριτές γραμμές επανάχρησης υλικών, ρουχισμού (είδη ρούχων, προϊόντων ένδυσης), ποδηλάτων και tablet. Η επανάχρηση υλικών πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη (αποσυμφόρηση του τοπικού συστήματος αποβλήτων, μείωση της επιβάρυνσης των φυσικών πόρων) έχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσφέρει αγαθά σε πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν.