Τη βραβευμένη συγγραφέα Γκόντα Βαν στέεν υποδέχεται στις 25 Απριλίου το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, σε μία διάλεξη με θέμα "Yιοθεσία: Ελληνικός Μύθος, Λογοτεχνία και Πραγματικότητα", στο πλαίσιο της 27ης σειράς διαλέξεων Kimon Friar που διοργανώνει κάθε χρόνο το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αττική Παράδοση. Η φετινή διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG EventsHall) (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, 6.30 μ.μ).
Σε αυτήν τη διάλεξη, η συγγραφέας –έχοντας διερευνήσει τις υιοθεσίες παιδιών από την Ελλάδα στις ΗΠΑ κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960– εξετάζει με νέα ματιά την ελληνική τραγωδία Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή (περίπου 430 π.Χ.) και διερευνά πώς ο σύγχρονος τομέας των μελετών περί υιοθεσίας και η ορολογία του μπορούν να μας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσουμε την περίφημη ιστορία που έγραψε ο Γεώργιος Βιζυηνός, "Τὸἁμάρτηματῆς μητρός μου".
Η Γκόντα Βαν Στέεν είναι η πρώτη γυναίκα κάτοχος της έδρας Κοραή της Ελληνικής και Βυζαντινής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του King'sCollege του Λονδίνου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο John D. Criticos από το London Hellenic Society για το βιβλίο της Venomin Verse: Aristophanes in Modern Greece, ενώ το 2019 διακρίθηκε με το Book Prize από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδώνγια το βιβλίο της Adoption, Memory and Cold War Greece: Kidproquo. Στοσυγγραφικό της έργο συγκαταλέγονται τα: Liberating Hellenism from the Ottoman Empire, Theatre of the Condemned: Classical Tragedy on Greek Prison Islands, Stage of Emergency: Theater and Public Performance under the Greek Military Dictatorship of 1967-1974. Η Γκόντα Βαν Στέεν επιμελείται επίσης την έκδοση των απομνημονευμάτων ενός Αμερικανού κοινωνικού λειτουργού που δραστηριοποιήθηκε σε υπηρεσίες παροχής βοήθειας στη βόρεια Ελλάδα μεταπολεμικά, με τίτλο The Battle for Bodies, Hearts, and Minds in Postwar Greece. Social Worker Charles Schermerhorn in Thessaloniki, 1946-1951.
Η σειρά διαλέξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ελληνοαμερικανού ποιητή και μεταφραστή Kimon Friar, ο οποίος –με το έργο του– συνέβαλε σημαντικά στην αναγνώριση της ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς. Ο Kimon Friar κληροδότησε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υλικό το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα ακολουθήσει δεξίωση.
https://www.acg.edu/events/27th-kimon-friar-lecture-child-adoption-greek-myth-literature-and-reality/