Τα "γλυκά" έθιμα του Πάσχα: Σκαλτσούνια, ταχινόπιτες, τσουρέκια και οι παραλλαγές τους

Πασχαλινά γλυκά της παράδοσης και μερικά twists συνοδεύουν τη νηστεία και μας πάνε γλυκά μέχρι το Πάσχα…

Γλυκά Πάσχα

Σαφώς πιο πλούσια η πασχαλινή παράδοση σε γλυκά, βάζει κάτω το δίδυμο κουραμπιές-μελομακάρονο, με μια σειρά από περίτεχνα νηστίσιμα κεράσματα, που συνδυάζουν πλήθος υλικών. Το πολίτικο τσουρέκι παραμένει σταθερά ίδιο στο γιορτινό τραπέζι, αν φυσικά δεν ενδώσουμε στα twists των pastry chefs μας …

Σκαλτσούνια

Μισοφέγγαρα από ζύμη ταχινιού ή αμυγδαλόπαστας, πασπαλισμένα με άχνη και κανέλα, με γέμιση ξηρoούς καρπούς, μέλι, ψιλοκομμένα γλυκά και κανελογαρύφαλλα. Αναζητήστε τα στα κλασικά ζαχαροπλαστεία, όπως "Αφοί Ασημακόπουλοι" (Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια), "Βάρσος" (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά), "Φύσις", "Κωνσταντινίδης", "Belle Vue" (Ελ. Βενιζέλου 104, Ν. Σμύρνη, 2109344064), "Τα Γιούλια" (Αλ. Παναγούλη 74, Ν. Ιωνία, 2102798351). 

Σταφιδωτά

Σταφιδωτά

Ενα ιδιαίτερο γεμιστό κουλουράκι από την Ανατολική Κρήτη με εθιστική γεύση. Τραγανή ζύμη ελαιολάδου, γεμιστή με αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδα, θυμαρίσιο μέλι, ψιλοκομμένο περγαμόντο γλυκό και σουσάμι. Τα φτιάχνει ο Κωστής Κωστάκης με υλικά από την πατρίδα του την Κρήτη, στο "Α λα γκρεκ” του Χαλανδρίου (Αγίας Παρασκευής 65, 2110122071). Σημειώστε και το ξεχωριστό τσουρέκι του με φυσικό προζύμι, που βγαίνει και σε νηστίσιμη εκδοχή.

Ταχινόπιτες

Ταχινόπιτες
Οι ταχινόπιτες του Belle Vue 

Νηστίσιμο έδεσμα με ανατολίτικη προέλευση, με τη μεστή, σουσαμένια γεύση του ταχινιού και υφή που θυμίζει αφράτο κέικ. Η Ρίτα Αμιραλιάν στην Κοκκινιά ("Rita’s Cookies", Δομοκού 40α, 2104912323) τις ψήνει όλο τον χρόνο για τους πιστούς οπαδούς, αλλά βρήκαμε και στο "Belle Vue" της Νέας Σμύρνης.

Καλτσούνια ανδριώτικα

Καλτσούνια ανδριώτικα

Ενα ξεχωριστό νηστίσιμο γλύκισμα από το αρχοντικό νησί, με βενετσιάνικη προέλευση. Το πολύ λεπτό χειροποίητο φύλλο πασπαλισμένο με άχνη κλείνει απαλά ένα μείγμα από καρύδια, θυμαρίσιο μέλι, κουκουνάρι, κανελογαρύφαλλα και ανθόνερο. Το ανδριώτικο ζαχαροπλαστείο "Ζαΐρης" (22820 22926) σας τα στέλνει με παραγγελία ή τα παραγγέλνετε on line από το e-shop του Olicatessen

Τσουρέκια πολίτικα

τσουρέκια
Ο Κωστής Κωστάκης με τα προζυμένια τσουρέκια του 

Ποιος αντιστέκεται στη φρεσκοψημένη βουτυράτη ζύμη του με τα αρώματα της μαστίχας και του μαχλεπιού… Ακόμα κι αν προβιβάστηκε σε γεμιστό ή γκλασαρισμένο, το απλό, κλασικό τσουρέκι παραμένει απαραίτητο στο πασχαλινό τραπέζι -για πολλούς και νωρίτερα. Η πολίτικη συνταγή κρατάει τα σκήπτρα σε παλιά αλλά και νέα ζαχαροπλαστεία. Αναζητήστε πολίτικο τσουρέκι στη "Riviera" (Τρίτωνος 119, Π. Φάληρο, 2109826670), στο "Pelit" (Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι, 2108068696 και Σπάρτης και Λευκωσίας 1, Πλ. Αμερικής), στην "Τούλα" (Ευτυχίδου 41, Παγκράτι, 2107218255), στα "Γιούλια", στο "Maxim" (Τσακίρογλου 23, N. Σμύρνη, 2109324603), στο "Dimitris Economides" (Λεωφ. Κηφισίας 340, Ν. Ψυχικό, 2106755000), στο "Rita’s Cookies", στο "Belle Vue", στην "Εύη" (Ιλισίων 2 Νυμφαίου, Ιλίσια, 2107227762).

Μια Colomba από την Ιταλία

Colomba

Συγγενής του panettone, η Colomba (περιστέρι) συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα και είναι το γλύκισμα που Πάσχα για τους γείτονες. Η Colomba Classica του Μιχάλη Τυράκη παρασκευάζεται στο Μιλάνο με φυσικό προζύμι και διαδικασία 72 ωρών, όπως και το γνωστό μας panettone του. Περιέχει πορτοκάλι, βανίλια Μαδαγασκάρης και γλάσο αμυγδάλου μαζί με ολόκληρα αμύγδαλα. Θα τη βρείτε στο "Benito" (Γρηγορίου Λαμπράκη 63 & Αγίου Νικολάου 48, Γλυφάδα, 2109604700), στο "Tiny Athens" (Ασκληπιού 14 & Σκουφά, Κολωνάκι, 2103624141), στο "Πεντελικόν" (Λεωφ. Πεντέλης 114, Βριλήσσια, 2106095526), στο ζαχαροπλαστείο "Κολέτσα" (Μεταμορφώσεως 50, Χαλάνδρι, 2106852085), στο "Madonna" (Λεωφ. Θησέως 2, Δροσιά, 2106228300). 

Τσουρέκι "à la Tropézienne”

Τσουρέκι

Με γαλλικό αέρα, το γεμιστό τσουρέκι του Κρίτωνα Μηνά Πουλή με έμπνευση από τα 60΄s θα επαναλάβει και φέτος το grand succès του! Πρόκειται για αφράτο τσουρέκι γεμισμένο με ανάλαφρη κρέμα βανίλιας σε συνδυασμό με μασκαρπόνε, που θα βρείτε στο "Bon Bon Fait Maison" (Πετράκη 30, Κέντρο, 2103318703)

Το τσουρέκι και το βαζάκι του

Το τσουρέκι του "Ourse" (Μυστρά 39, Ά. Γλυφάδα, 21210670190) θα συνοδεύεται φέτος από ένα βαζάκι με την πραλίνα του, για ν΄απλώσετε όση θέλετε επάνω. Μιλάμε για μια πραλίνα με καραμελωμένο φουντούκι, σοκολάτα gianduja και ανθό αλατιού… Σε παρόμοια λογική, το παραδοσιακό τσουρέκι του "Antonis Selekos" (Εριφύλης 2, Παγκράτι, 2107248888) με μανταρίνι, πορτοκάλι και μαστίχα μπορεί να συνοδεύεται από ένα βαζάκι με χειροποίητη αλμυρή καραμέλα. 

Panetonne Easter edition

Panetonne

Μπορεί οι Ιταλοί να φτιάχνουν το Πάσχα την colomba, εμείς όμως, μια που αγαπήσαμε το pannetone, το κάνουμε και πασχαλινό! Σε easter edition, λοιπόν, το διάσημο panetonne των pastry chefs Ευγένιου Βαρδακαστάνη και Γιάννη Κίκιρα στο "Madame Fraise" (Λ. Υμηττού 225, Μετς, 2114186086) έχει φυσικά γεύση τσουρεκιού και μοσχομυρίζει μαχλέπι, μαστίχα και βανίλια Μαδαγασκάρης. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πάρτυ, συναυλίες και χορός λίγο πριν από το φετινό φινάλε του This is Athens City Festival

Προτάσεις για ψυχαγωγία, εκθέσεις και πρωτότυπο κουκλοθέατρο την τελευταία εβδομάδα του φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/05/2024

Το Athens Book Space γεμίζει τέχνη την Αθήνα και τον Ιούνιο

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Ξεκινά το 3ο φεστιβάλ Refugee Week Greece

Το φετινό φεστιβάλ αγκαλιάζει το θέμα "Το Σπίτι Μας", με μία πρόσκληση προς όλους να αναλογιστούν το τι σημαίνει η λέξη "Σπίτι".

Ανησυχία της ΕΛΛΕΤ για την κατασκευή ξενοδοχείου πολυτελείας στον αρχαιολογικό χώρο του Καστελίου στα Χανιά

Η ΕΛΛΕΤ καλεί την Υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Χανίων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην δεχθούν την μετατροπή των τριών ιστορικών κτιρίων στο λόφο Καστέλι σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Live A Legacy: Η πρωτοβουλία της Mastercard και του Women On Top προσφέρει έμπνευση και καθοδήγηση σε όλες τις γυναίκες

Αν το Live A Legacy μας μαθαίνει κάτι, είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά ονειρεύονται, αρκεί να θέσουν τους κατάλληλους στόχους και να αδράξουν τις σωστές ευκαιρίες, ξεπερνώντας όσα εμπόδια προκύψουν στο δρόμο τους.