UPDATE: Η εκδήλωση του Strong Me αναβάλλεται ως ένδειξη συμπαράστασης για τα θύματα στα Τέμπη. Νέα ημερομηνία διεξαγωγής θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ήρθε πάλι η ώρα να τιμήσουμε τη γυναίκα όπως της αξίζει, μέσα από συζητήσεις, προβολές και εκδηλώσεις που της δίνουν φωνή και γιορτάζουν τα κατορθώματα σημαντικών αλλά και λιγότερο γνωστών προσωπικοτήτων, προωθώντας έναν κόσμο απελευθερωμένο από στερεότυπα, προκαταλήψεις και περιθωριοποίηση. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) πρεσβεύει το μήνυμα #EmbraceEquity, μια θεματική που μας καλεί να σκεφτούμε πέρα από το ζήτημα της ισότητας και να αναρωτηθούμε γιατί οι ισάξιες ευκαιρίες δεν αρκούν στη σημερινή εποχή.
To Strong Me, το κίνημα που διαρκώς αγωνίζεται κατά του σεξισμού και των έμφυλων στερεοτύπων, φέρνει στις 8/3, στο Ωδείο Αθηνών, μια μεγάλη γιορτή που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας. Γυναίκες από Ιράν, Αφγανιστάν, Λατινική Αμερική και Ελλάδα, από τον χώρο των τεχνών, του αθλητισμού και του επιχειρείν, μοιράζονται τις ιστορίες τους και διηγούνται πώς ο φόβος τους μετατράπηκε σε δύναμη.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Μια πολυεπίπεδη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 6/3 (6 μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", όπου ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θοδωρής Γεωργακόπουλος θα συνομιλήσει με επτά γυναίκες, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες, τις σκέψεις και τις απόψεις τους. Καλεσμένες της εκδήλωσης "Είμαι Εσύ, Είμαι Εγώ, Είμαι Εδώ!" θα είναι οι Αναστασία Γερολυμάτου (Surfer 82 ετών/Ρεκόρ Γκίνες), Δώρα Καραδήμα (διασώστρια/πλήρωμα ασθενοφόρου), Κατερίνα Παπακωνσταντίνου (πλοίαρχος, γιατρός πολεμικού ναυτικού και μαιευτήρας/γυναικολόγος), Ποθητή Κυνηγοπούλου (Μαραθωνοδρόμος ΑμεΑ), Σοφία Μπεκατώρου (Ολυμπιονίκης /ορόσημο #metoo Ελλάδας), Στέλλα Κάσδαγλη (συγγραφέας, μεταφράστρια και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top) και Μαρία Ανδρούτσου (αιρετή/δήμαρχος Αγίου Δημητρίου. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει η μουσική παράσταση της Αγγελικής Τουμπανάκη "For Women.
Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει και τραγουδά Παπαδιαμάντη στην παράσταση που διοργανώνεται από την Ακαδημία Αθηνών, στις 8/3 (7 μ.μ.). Η εκδήλωση θα επενδύεται από την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Άλκη Μπαλτά, ο οποίος μελοποίησε του στίχους βασισμένους σε διηγήματα του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα, στο έργο του οποίου η γυναικεία μορφή συχνά πρωταγωνιστεί.
Την ίδια ημέρα, το Γαλλικό Ινστιτούτο μάς καλεί να μάθουμε για τις διακρίσεις που εντοπίζονται στον εργασιακό τομέα, να ακούσουμε μαρτυρίες γυναικών που επωμίζονται την ευθύνη οργάνωσης της οικογενειακής ζωής, αλλά και συνταρακτικές αφηγήσεις σχετικά με την ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία που δέχονται οι γυναίκες. Συζητήσεις, προβολές και masterclass επιχειρούν να τονίσουν τα παραπάνω ζητήματα και να αναδείξουν τον φεμινισμό ως έναν αγώνα διεκδίκησης δικαιωμάτων και όχι ως πόλεμο κατά των ανδρών.
Παρόμοιες δράσεις ετοιμάζουν και η ΚΟΙΝΣΕΠ Ομάδα Αερικό, η ομάδα The AfroBlock, η ΚΟΙΝΣΕΠ FemArtAct και η φεμινιστική συλλογικότητα Το Μωβ στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων Ερμού 13, το Σάββατο 4/3. Το event "What if God Was a Woman?" περιλαμβάνει την προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Back To Life", συζήτηση με την ομάδα Δράσης γυναικών We Can do it από το Ιράν και το Αφγανιστάν της δομής προσφύγων Σχιστού, μια βιωματική και οπτικοακουστική παρουσίαση για την καταπίεση των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών από τους Ταλιμπάν και την αντίστασή τους, θεατρικό εργαστήρι βασισμένο στη "Γέρμα" του Φεδερίκο Γκαρθια Λόρκα και μια περφόρμανς με χορό, τραγούδια και αφηγήσεις.
Την Κυριακή 5/3 (8 μ.μ.), η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης θα προβάλλει το ντοκιμαντέρ "Γυναίκες Μαχήτριες - Η Τριπλή Απελευθέρωση, Μέρος Α': 1930-1949" στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Μετά το τέλος της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρό και την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη.
Ένας από τους κορυφαίους συνθέτες παγκοσμίως τιμάται στο πλαίσιο του μουσικού αφιερώματος "Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού" που έρχεται για 8η χρονιά στην Αθήνα. Τέσσερις συνολικά συναυλίες ιχνηλατούν τις προσωπικές και καλλιτεχνικές διαδρομές του Γάλλου συνθέτη Maurice Ohana στις 8 και 9/3, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Τη Δευτέρα 6/3 (6 μ.μ.), το State of Concept Athens παρουσιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα από τους των Forensic Architecture / Forensis, μέσα από το οποίο αναλύονται τα τρέχοντα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σχέση κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, με βασικό στοιχείο έμπνευσης τις απαντήσεις της κοινωνίας των πολιτών στην κοινωνικοπολιτική προβληματική που προκύπτει στη σύγχρονη Ελλάδα. Το πρότζεκτ εστιάζει στην προσφυγική και την κλιματική κρίση και πώς αυτές επηρεάζονται από τις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης εντός και εκτός Ευρώπης. Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο μέρη, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2023.
Περισσότερες πληροφορίες
Truth will not take Care of itself
Το State of Concept Athens παρουσιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα από τους των Forensic Architecture / Forensis, διάρκειας δύο ετών, το οποίο αναλύει τα τρέχοντα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σχέση κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, με βασικό στοιχείο έμπνευσης τις απαντήσεις της κοινωνίας των πολιτών στην κοινωνικοπολιτική προβληματικής που προκύπτει στη σύγχρονη Ελλάδα. Το πρότζεκτ εστιάζει στην προσφυγική και την κλιματική κρίση και πώς αυτές επηρεάζονται από τις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης εντός και εκτός Ευρώπης. Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο μέρη, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2023.