Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος (27/1) συγκεντρώσαμε έξι βιβλία για τους γονείς που δεν ξέρουν πώς να εξηγήσουν το συνταρακτικό αυτό γεγονός στα παιδιά τους, καθώς και όσους θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν, αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.
1. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, Άννα Φρανκ
Το πιο γνωστό από τα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για τη μοίρα των Εβραίων της Ευρώπης δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για το ημερολόγιο που κρατούσε η Άννα Φρανκ, στο Άμστερνταμ, για όσο καιρό κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις εκδόσεις Μίνωας.
2. Η κλέφτρα των βιβλίων, Μάρκους Ζούσακ
Η μικρή Λιζέλ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της έχοντας στα χέρια της μόνο ένα βιβλίο. Η συνέχεια της ιστορίας της θα γραφτεί με τα βιβλία που θα κλέβει από τις πυρές που ανάβουν στις πλατείες οι Ναζί. Μια αξέχαστη ιστορία για τις ανατροπές και τις συμπτώσεις της ζωής, αλλά και για τη δύναμη των βιβλίων να θρέψουν την ψυχή μας. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
3. Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, Τζον Μπόιν
Ο εννιάχρονος Μπρούνο δεν έχει ιδέα για την Τελική Λύση ή το Ολοκαύτωμα. Δε γνωρίζει για τον εφιάλτη που ζουν οι λαοί της Ευρώπης εξαιτίας της χώρας του. Το μόνο που ξέρει είναι ότι αναγκάστηκε να μετακομίσει από το άνετο σπίτι του στο Βερολίνο σ' ένα οίκημα σε μια απομονωμένη περιοχή όπου δεν έχει τίποτε να κάνει και κανέναν για να παίξει. Μέχρι τη στιγμή που συναντά τον Σμούελ, ένα αγόρι που ζει στην άλλη μεριά του συρματοπλέγματος και που, όπως κι άλλοι άνθρωποι εκεί, φορά μια στολή σαν ριγέ πιτζάμα. Το βιβλίο αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο αφού έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και έχει γίνει κινηματογραφική ταινία. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
4. Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος, Πρίμο Λέβι (Mτφρ. Χαρά Σαρλικιώτη)
Στις 22 Φεβρουαρίου 1944, 650 άνθρωποι στάλθηκαν στο Άουσβιτς στοιβαγμένοι σε δώδεκα τρένα για εμπορεύματα. Μόνο ο Πρίμο Λέβι και δύο άλλοι επέζησαν, έπειτα από παραμονή ενός έτους, πριν την απελευθέρωσή τους από τον ρωσικό στρατό τον Ιανουάριο του 1945. Στο στρατόπεδο ο Λέβι παρατηρεί τα πάντα, θα θυμηθεί τα πάντα, θα αφηγηθεί τα πάντα.
Γραμμένο το 1947, θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας με θέμα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ένας ύμνος στο ανθρώπινο σθένος και στην αξιοπρέπεια στο πρόσωπο της πιο ακραίας βαρβαρότητας. Από τις εκδόσεις Άγρα.
5. Η Νύχτα, Ελί Βιζέλ
Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου, ο Ελί Βιζέλ και η οικογένειά του στάλθηκαν από τους Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το βιβλίο αυτό είναι ένα ντοκουμέντο αυτής της κτηνωδίας: του χαμού των γονιών του, του τρόμου από τον οποίο κατάφερε να ξεφύγει, του αγώνα του για επιβίωση σ' έναν κόσμο που τον απογύμνωσε από την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και την πίστη του.
Γραμμένο σε γλώσσα λιτή, με τη ματιά του αυτόπτη μάρτυρα, "η Νύχτα" αποτελεί μία από τις πιο άμεσες και διεισδυτικές αφηγήσεις που γράφτηκαν ποτέ για το Ολοκαύτωμα, η οποία έχει διαβαστεί από εκατομμύρια ανθρώπους, έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, διδάσκεται σε σχολεία και πανεπιστήμια. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
6. Μέσα από την κόλαση των θαλάμων αερίων, Σλόμο Βενέτσια
Ο Σλόμο Βενέτσια, Εβραίος από την ιταλική εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκε σε ηλικία 21 ετών στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου και εντάχθηκε στο σώμα των Ζοντερκομάντο, του οποίου είναι ένας από τους ελάχιστους επιζώντες. Από τις εκδόσεις Πατάκη.