Ο Αττικός αμπελώνας προσελκύει το ενδιαφέρον της ασιατικής αγοράς

Ο αττικός αμπελώνας κέντρισε το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και αγοραστών από την Ασία.

Κρασί Ιάπωνες

Ενα τετραήμερο οινικό οδοιπορικό, ειδικά σχεδιασμένο για 18 δημοσιογράφους, αγοραστές και ειδικούς του χώρου του κρασιού από την Ιαπωνία και την Κορέα στην Αττική, πραγματοποιήθηκε με στόχο τη γνωριμία με τους ΠΓΕ οίνους της Αττικής και τους 20 οινοποιούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προβολής και προώθησης των οίνων ποιότητας.

Κρασί Ιάπωνες

Ο σχεδιασμός του προγράμματος της επίσκεψης περιλάμβανε ξενάγηση των επαγγελματιών του οίνου σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στην περιοχή και σε αμπελώνες και φυσικά γευστική δοκιμή σε προετοιμασμένες "τυφλές" γευσιγνωσίες ΠΓΕ κρασιών από τα 20 συνολικά οινοποιεία. Οι φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας επισκέφθηκαν το Οινοποιείο του κτήματος Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι όπου ξεναγήθηκαν στο Μπουσείο Οίνου και στο πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο της Ελλάδας το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο και το οινοποιείο του Σώκου στις πλαγιές Κιθαιρώνα. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε δυο τυφλές γευσιγνωσίες στις όποιες συμμετείχαν τα οινοποιεία της Αττικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη συγκεκριμένη δράση οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους επισκέπτες και να συζητήσουν για τις ιδιαιτερότητες των κρασιών και της περιοχής τους. 

Κρασί Ιάπωνες

Σημαντικό μέρος του προγράμματος αποτέλεσε η επίσκεψη σε τυπικούς αμπελώνες των ΠΓΕ Αττική και Ρετσίνα Αττικής όπως επίσης και στο ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα και ΠΓΕ Μαρκόπουλο αναγνωρίζοντας την ιστορική διαδρομή και τη δυναμική του αττικού αμπελώνα στο σύνολό του. Επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη παρουσίαση της ρετσίνας και του ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής με την διοργάνωση ειδικού masterclass που πραγματοποιήθηκε στην οινική σχολή WSPC όπου ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης παρουσίασε τη διαδρομή -από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα- του παραδοσιακού κρασιού της Αττικής με παράλληλη γευσιγνωσία 10 διαφορετικών ΠΓΕ που ανέδειξαν τη σύγχρονη εικόνα της ρετσίνας. 

Η Περιφέρεια Αττικής ως επικεφαλής της σύμπραξης με τα οινοποιεία της και συγκεκριμένα την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής και τα 4 μεμονωμένα οινοποιεία είναι δικαιούχος του Προγράμματος Προώθησης Οίνων για τις αγορές της Ιαπωνίας, Κορέας, Ηνωμένου Βασιλείου, Η.Π.Α. και Καναδά. Για την υλοποίησή του, συνεργάζεται με καταξιωμένους επαγγελματίες του οινικού χώρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές-στόχους. Σκοπός του προγράμματος είναι η προβολή και προώθηση των ΠΓΕ οίνων της Αττικής. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μεταξύ των άλλων, υλοποιούνται δράσεις όπως η συγκεκριμένη, η οποία θεωρείται ως μια από τις πιο επιτυχημένες, καθώς δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την ποιότητα, τις παραδόσεις, τις ποικιλίες, τη γαστρονομία ενός τόπου και να βιώσουν την εμπειρία της δοκιμής των κρασιών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Αττικού αμπελώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.