"Χαλίκια": Τα ποιήματα του Γιώργου Ανδρέου παρουσιάζονται στο Κάρολος Κουν

Η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Γιώργος Ανδρέου συνομιλούν επί σκηνής με αφορμή την έκδοση του βιβλίου.

Γιώργος Ανδρέου © Sissy Morfi

Η Μικρή Άρκτος διοργανώνει την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ανδρέου "Χαλίκια", τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου (6 μ.μ.) στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου.

Η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Γιώργος Ανδρέου συνομιλούν επί σκηνής με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, ενώ ο Παρασκευάς Καρασούλος διαβάζει ποιήματα από την συλλογή.

Στον "Απερίσκεπτο Πλοηγό" (στην πρώτη ποιητική συλλογή του Γιώργου Ανδρέου), ο δαίμονας Χρόνος συνομιλούσε με όνειρα, εφιάλτες, βιώματα και ιστορίες, ξεγυμνώνοντας αυταπάτες, επανενδύοντας  αφηγήσεις ή αποκαλύπτοντας εκ νέου  χαμένους ορίζοντες. Στα Χαλίκια, το δεύτερο βιβλίο του  ποίησης ο Γιώργος Ανδρέου, επιχειρεί να ακουστεί η ποιητική φωνή του στην καθαρή άρθρωσή της, ώστε να συνομιλήσει με τον Κόσμο, μιλώντας για τον κόσμο του∙ για τον τόπο και το τοπίο γύρω του,  για τις  ευδιάκριτες πλέον ρωγμές στο συλλογικό σώμα και πνεύμα του καιρού και των επιλογών μας. 

Χαλίκια Γιώργος Ανδρέου

Στα "Χαλίκια" συγκεντρώθηκαν ποιήματα που γράφτηκαν την τελευταία πενταετία (ανάμεσα τους και κάποια που ξεκίνησαν ή έμεναν στο συρτάρι από πολύ παλιά). Ολοκληρώθηκαν μέσα στην απομόνωση και την καραντίνα της υγειονομικής κρίσης. Η διαδικασία συγγραφής τους υπήρξε, παρηγορητική και θεραπευτική για τον ίδιο. 

Ο Γιώργος Ανδρέου μιλά για τον συμβολισμό του τίτλου της συλλογής: "Είναι μια ευθεία αναφορά στον αρχαίο ρήτορα Δημοσθένη και  σε ένα ιστορικό γεγονός: για να μιλάει καθαρά και να γιατρέψει την τραυλότητα της γλώσσας του ο μετέπειτα σπουδαίος ρήτορας, έβαζε μικρά χαλίκια στο στόμα του και συγχρόνως μιλούσε, προκειμένου να βελτιώσει την άρθρωσή του. Έτσι κι οι λέξεις , λειτούργησαν μέσα μου σαν μικρά χαλίκια, ώστε η ποιητική φωνή  να κερδίσει την σωστή της άρθρωση και να λειτουργήσει, όσο είναι δυνατόν, πιο  καθαρά και αφυπνιστικά." 

Ο Ανδρέου γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έγραψε μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τραγούδια. Με τις ιδιότητες του συνθέτη, του στιχουργού, του ενορχηστρωτή, του μουσικού, του ηχολήπτη, του δισκογραφικού και συναυλιακού παραγωγού, έχει συνεργαστεί και συμπράξει με το σύνολο σχεδόν των σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού τραγουδιού. Υπήρξε για είκοσι χρόνια  εθελοντής καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας.  Σήμερα είναι  καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Το 2011 κυκλοφόρησε το  πρώτο του μυθιστόρημα Δαίμονας Ξένος (Εκδόσεις Γαβριηλίδης), Ο Απερίσκεπτος Πλοηγός (Μικρή Άρκτος) η πρώτη ποιητική συλλογή του, εκδόθηκε το 2016.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.