Διακεκριμένοι Έλληνες από τρεις ηπείρους ταξίδεψαν στην Αθήνα για να παραλάβουν από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα Βραβεία Αργώ 2022, τα οποία αποτελούν πλέον ετήσιο θεσμό. Μια πρωτοβουλία της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών, των "Αργοναυτών", ενός Δικτύου αλληλεγγύης και υποστήριξης που έχει ως στόχο την καλλιέργεια και τη διάδοση θετικών μηνυμάτων για την Ελλάδα και την ενίσχυση του ελληνισμού και των αξιών που αντιπροσωπεύει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κάθε χρόνο από το 2019 βραβεύονται διακεκριμένοι Έλληνες εκτός Ελλάδας, ‘φωτισμένοι φάροι’ του ελληνισμού ανά την υφήλιο. Όπως ανέφερε ο Σπύρος Α. Παππάς, Πρόεδρος της "ΑΡΓΩ-ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ" στην εισαγωγική ομιλία του "… ανά την υφήλιο βρίσκεις μια Ελλάδα ακμαία, ανθούσα, μια ιδέα που καρποφορεί ανά τους αιώνες και παραμένει απρόσβλητη και αποτελεί παραδειγματισμό για άλλους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, αλλά και αναγνώριση της συμβολής τους στην ανθρωπότητα και τον ελληνισμό". Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Βραβείων Αργώ Βασίλης Σκουρής, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., πρώην Πρόεδρος Δ.Ε.Ε., επιβεβαίωσε ότι "τα Βραβεία Αργώ έχουν ως σκοπό να αναδείξουν την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, του κοσμοπολιτισμού και των ανοιχτών οριζόντων".
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ την τελετή παρουσίασε και φέτος ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Την Τελετή Απονομής τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας, της εκκλησίας και της κοινωνίας των πολιτών.
Οι νικητές των βραβείων
Το Βραβείο Αθλητισμού στη Μαρία Σάκκαρη, Ελληνίδα Πρωταθλήτρια της αντισφαίρισης, την καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια αντισφαίρισης όλων των εποχών και 4η στην παγκόσμια κατάταξη. Καθώς η Μαρία Σάκκαρη αγωνιζόταν στο Σαν Ντιέγκο με επόμενο προορισμό την Γκουανταλαχάρα δεν μπορούσε να συμμετέχει στην τελετή και το βραβείο παρέλαβε η μητέρα της, Αγγελική Κανελλοπούλου, επίσης βραβευμένη αθλήτρια αντισφαίρισης.
Το Βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς έλαβε η Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, Αρχόντισσα και Πρέσβυρα Αποδήμου Ελληνισμού του Θρόνου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, η οποία διαπρέπει επιχειρηματικά σε high-end ιατρικές τεχνολογίες, εισάγοντας καινοτόμες θεραπείες, όπως η τεχνητή καρδιά και η ρομποτικά υποβοηθούμενη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, και ταυτόχρονα συνεισφέρει με πολυετή δράση σε μη κερδοσκοπικούς κοινωνικούς οργανισμούς.
Το Βραβείο Γαστρονομίας έλαβε ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος, Οινολόγος της BURGUNDIA OENOLOGIE, σύμβουλος σε 11 χώρες, ο οποίος θεωρείται ένας από τους τέσσερεις πιο σπουδαίους οινολόγους συμβούλους στον κόσμο. Είναι ο δημιουργός της "ποιοτικής επανάστασης των κρασιών της Βουργουνδίας", δίνοντας το δικό του σχήμα οινοποίησης του Pinot Noir, με αποτέλεσμα από το 1990 και μετά η Βουργουνδία να "αλλάξει" και τα κρασιά της να κερδίσουν σε στυλ και σε ποιότητα.
Το Βραβείο Επιστημών έλαβε ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος, MD, MHS, JOHNS HOPKINS MEDICINE, ειδικός στη φροντίδα και τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Αλτσχάιμερ και σχετιζόμενες μορφές άνοιας. Αναπτύσσει καινοτόμες μεθόδους με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη και την ευρεία εφαρμογή θεραπειών κατά της άνοιας. Με την ομάδα του προσεγγίζουν τις αιτίες και τις θεραπείες της άνοιας χρησιμοποιώντας μεθόδους ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (Big Data Analyses).
Το Βραβείο Επιχειρηματικότητας έλαβαν από κοινού οι Ερτζάν Καρά Οσμάν & Αχμέτ Γκαρόγλου, Managing Directors του RODOPI GROUP, με μία διαγενεακή ιστορία μετανάστευσης. Δημιούργησαν την παγκόσμια εταιρεία RODOPI με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες. Μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης τεχνικού και εξειδικευμένου προσωπικού στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στόχος τους είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια με το σύνθημα "Μαζί μετακινούμε βουνά".
Το Βραβείο Καινοτομίας έλαβε ο Γιώργος Βικάτος (PhD), Πρόεδρος της ATTRI Orthopaedics. Ένας μηχανικός που σπούδασε ανατομία και ιατρική και έγινε σημαντικός εφευρέτης με τέσσερεις διεθνείς ευρεσιτεχνίες που περιλαμβάνουν την ανάκτηση της σκελετικής λειτουργικότητας έπειτα από σοβαρή ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση. Ο θαυμασμός του για το ανθρώπινο σώμα τον οδήγησε να επικεντρωθεί στον ανθρώπινο σκελετό, το παράδειγμα μιας τέλειας ισορροπημένης μηχανής, και να δώσει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το Βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών έλαβε η Ροδούλα Γαϊτάνου, σκηνοθέτις όπερας παγκόσμιας εμβέλειας, σοπράνο με σπουδές μουσικής, τραγουδιού και χορού. Είναι η πρώτη Ελληνίδα μέλος του προγράμματος νέων καλλιτεχνών "Τζέτυ Πάρκερ" της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου στο Κόβεν Γκάρντεν. Έχει ήδη συνεργασίες σε πολλές χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κίνα, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, κ.ά.) και προγραμματισμένες συνεργασίες στη Φινλανδία, Σκωτία, Σουηδία, Ισλανδία.
Το Βραβείο Προσφοράς στα Κοινά έλαβε ο πολυβραβευμένος Μενέλαος Πάγκαλος, Προέδρος της Βιοφαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Astra Zeneca που ηγήθηκε των προσπαθειών για την επέκταση του παγκόσμιου προγράμματος ανάπτυξης του εμβολίου COVID-19. Σε μόλις 5 εβδομάδες, υπό την ηγεσία του, εξασφαλίστηκε η παγκόσμια ικανότητα εφοδιασμού με περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δόσεις το 2020. Έχει συμβάλει στην παγκόσμια ανακάλυψη φαρμάκων και η επιρροή του στον τομέα της φαρμακευτικής και της βιο-επιστήμης τού έχει χαρίσει τον τίτλο του Ιππότη από την Αυτής Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.