Το quiet quitting, οι νέες εργασιακές τάσεις και... η Beyonce

Η Gen-Z ξεφορτώνεται τα καθήκοντα που δεν εντάσσονται στο job description της και κερδίζει πόντους ψυχικής υγείας. Το είπε και η Beyonce.

quiet quitting

"I fell in love
I just quit my job
I'm gonna find new drive
Damn, they work me so damn hard
Work by nine, then off past five"

Eνας νέος όρος άρχισε να τρεντάρει στο TikTok (την εφαρμογή-ενδεικτικότερο βαρόμετρο τάσεων και απόψεων της Gen Z) το τελευταίο διάστημα, με πολλούς χρήστες να μιλούν και να στηρίζουν αυτό που αποκαλούν "quiet quitting". Αρκεί να παρακολουθήσεις ελάχιστο από το παραγόμενο content της πλατφόρμας, βέβαια, για να καταλάβεις ότι η "σιωπηλή παραίτηση" δεν είναι τόσο απειλητική όσο ακούγεται για τους απανταχού εργοδότες: δεν αναφέρεται άλλωστε σε μία πραγματική παραίτηση, με κατάθεση σχετικής επιστολής στο λογιστήριο, ούτε και σε μία έντεχνη αποφυγή της εργασίας. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μία απόσειση των περιττών καθηκόντων που ανατέθηκαν σε εργαζόμενους χωρίς να περιλαμβάνονται στα συμβόλαιά τους και φυσικά χωρίς να πληρώνονται αντίστοιχα· υποχρεώσεις που είτε ανέλαβαν οι ίδιοι προ-Covid μέσα στην υπερδιέγερση του κυνηγιού της επαγγελματικής επιτυχίας ή που τους "φορτώθηκαν" μετά το πέρας της πανδημίας, σε συνέχεια των μειώσεων προσωπικού και των ανακατατάξεων που έφερε η εξ αποστάσεως εργασία.


Στην πανδημία κρύβεται άλλωστε το όχι-και-τόσο μυστικό της "μεγάλης παραίτησης", σιωπηλής ή μη. To θέμα της έλλειψης προσωπικού για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους χώρους εστίασης, που ξεκίνησε από πέρσι, δεν έχει ακόμα επιλυθεί και δεν είναι αποκλειστικά εγχώριο: όλο το καλοκαίρι, φωτογραφίες από απελπιστικές ουρές και πεταμένες αποσκευές μονοπώλησαν τα μίντια, καθώς η επαναφορά των ταξιδιών βρήκε τα αεροδρόμια ανέτοιμα, έχοντας ως αποτέλεσμα ακυρώσεις πτήσεων και αδυναμία επιβιβάσεων λόγω πολύωρης αναμονής στο check in. Αιτία, οι μαζικές απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διετία, όταν οι μετακινήσεις έγιναν από τρομακτικές έως απαγορευμένες, αλλά και οι σχεδόν εξίσου μαζικές παραιτήσεις των εργαζομένων στον τουρισμό. Ανθρώπων που μέχρι πρότινος θυσίαζαν ψυχική και σωματική υγεία σε δουλειές με εξαντλητικά ωράρια αλλά εξασφαλισμένες απολαβές και πλέον ανασύνταξαν τις προτεραιότητές τους, όταν συνειδητοποίησαν χάρη στην πανδημία πως η μόνη βεβαιότητα στη ζωή είναι η αβεβαιότητα. 


Από την ανάγκη για ξεκούραση που έφεραν τα απανωτά burn out, μια μάστιγα της σύγχρονης εποχής που έγινε ακόμα πιο φανερή μετά την παρατεταμένη εργασιακή παύση, μέχρι την αίσθηση του επείγοντος στην πραγματοποίηση των στόχων και των ονείρων γιατί μέχρι αύριο… ποιος ζει, ποιος πεθαίνει, αλλά και χάρη στις συζητήσεις για την ψυχική υγεία και τη διασφάλισή της, που έγιναν καθημερινότητα τα τελευταία χρόνια, το εργατικό δυναμικό που απαρτίζεται κυρίως από millennials και gen-zs (δηλαδή ηλικίας από 18 έως 41) αποφάσισε να στραφεί προς τα μέσα και να βάλει στο επίκεντρο το ευ ζην έναντι του απλώς ζην. Να ρισκάρει, δηλαδή, για ένα υγιές ψυχολογικό μέλλον ακόμα και σε μία καταρρέουσα παγκόσμια οικονομία και να πετάξει από πάνω του το αμερικάνικο όνειρο που έγινε πιο παγκόσμιο κι από την πιο ποπ κουλτούρα των ΗΠΑ· να πάψει να ηδονίζεται με όρους όπως "girlboss", όπου η νεαρή εργαζόμενη πρέπει να παλεύει διαρκώς για να υπερασπιστεί τη δουλειά και το φύλο της σκαρφαλώνοντας την εταιρική κλίμακα, και να τους αντικαταστήσει με ιδέες που θέλουν την επιτυχία να συνδέεται άμεσα με τον προσωπικό χρόνο, τις σχέσεις και την ψυχική ηρεμία έναντι μιας ανάγλυφης εταιρικής κάρτας. Τα είπε άλλωστε και η Beyoncé στο "Break My Soul", το πρώτο single από τον τελευταίο της (εξαιρετικό) δίσκο με τίτλο "Renaissance", στο οποίο, ενώ ξεκινάει με τη φράση σε ελεύθερη μετάφραση "ερωτεύτηκα και παραιτήθηκα", καταλήγει στην αναζήτηση "ενός νέου κινήτρου", "μιας νέας βάσης", μια μετάβαση μεταξύ δουλειών δηλαδή που θα απαλύνουν το άγχος· το νέο παγκόσμιο όνειρο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.