Παιδικές χαρές για παιδιά με ειδικές ανάγκες σε 5 δήμους του Πειραιά

Το έργο θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και συνολικό προϋπολογισμό 1.5 εκ. ευρώ.

Παιδικές χαρές Πειραιά

Το "πράσινο" φως για τη δημιουργία ή αναβάθμιση Παιδικών Χαρών για παιδιά με ειδικές ανάγκες σε 5 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ, δόθηκε μετά τη σημερινή υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τους 5 Δημάρχους.

Την Προγραμματική Σύμβαση υπέγραψαν σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου, οι Δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Δραπετσώνας- Κερατσινίου Χ. Βρεττάκος, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, Περάματος Γ. Λαγουδάκης και Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης. Παρών ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δ. Αράπης.

Οι παιδικές χαρές θα κατασκευαστούν στους εξής Δήμους:

1. Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη: έκταση 740 τμ στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου

2. Δήμος Πειραιά: έκταση 718 τμ στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας Γεωργίου Γεννηματά.

3. Δήμος Κορυδαλλού: έκταση 550 τμ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου 

4. Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας: έκταση 480 τμ στην Ακτή Κράκαρη στην περιοχή των Λιπασμάτων

5. Δήμος Περάματος: έκταση 466 τμ στο νότιο τμήμα της πλατείας Ποντίων.
Ειδικότερα, σκοπός του έργου είναι η προμήθεια, τοποθέτηση και εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικής χαράς, αστικού εξοπλισμού, δαπέδων και λοιπών υλικών για τη δημιουργία/αναβάθμιση παιδικών χαρών εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με στόχο την εξασφάλιση υποδειγματικών χώρων παιχνιδιού που θα προωθούν τη συμμετοχή όλων των παιδιών στο παιχνίδι, χωρίς αποκλεισμούς, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Οι Δήμαρχοι στο σύνολο τους ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη επισημαίνοντας πως αυτό το πολύ σημαντικό έργο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, εκτός από μία πρωτοβουλία με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, είναι και αποτέλεσμα της πολύ αρμονικής συνεργασίας Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης. 

Πατούλης

Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής: "Η σημερινή μέρα αποδεικνύει ότι όταν συνεργάζεται η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, τα οφέλη για την κοινωνία, είναι πολλαπλά. Σήμερα υπογράψαμε με τους 5 αγαπητούς δημάρχους της ΠΕ Πειραιά τη σύμβαση για τη δημιουργία πρότυπων παιδικών χαρών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ένα διαδημοτικό έργο που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, με προϋπολογισμό 1.5 εκ. ευρώ και που θα υλοποιηθεί άμεσα για να αποδοθεί στα παιδιά με κινητικές και άλλες αναπηρίες. Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο να διαμορφώνουμε όλες τις προϋποθέσεις ισοτιμης προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό το πολύ σημαντικό έργο σηματοδοτεί την ισχυρή μας βούληση να είμαστε έμπρακτα στο πλευρό των ΑΜΕΑ και κυρίως των παιδιών".

Η δήλωση του Δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη: "Μια ακόμη μέρα χαράς για τον Πειραιά, καθώς υπογράψαμε όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με τον Περιφερειάρχη Αττικής την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία μιας νέας παιδικής χαράς για παιδιά με αναπηρία, σε κάθε Δήμο. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση κυρίως λόγω του στόχου,  καθώς θα μπορούν τα παιδιά να παίξουν, να διασκεδάσουν και να απασχοληθούν σε ασφαλείς συνθήκες. Ως Δήμος έχουμε ήδη μεριμνήσει σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχουμε ήδη τοποθετήσει παιχνίδια για ΑμεΑ σε υπάρχουσες παιδικές χαρές στην πόλη μας. Οι παρεμβάσεις για τα παιδιά μάς χαροποιούν ιδιαίτερα, καθώς θέλουμε να τους προσφέρουμε ένα όμορφο περιβάλλον για να περνούν ευχάριστες στιγμές.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Αντωνάκου γι΄ αυτή την πρωτοβουλία. Επιλέξαμε την πλατεία Γεννηματά στα Καμίνια στην Δ΄ Κοινότητα και πιστεύω πως η παρέμβαση αυτή θα βοηθήσει πολύ την περιοχή". 

Αναφορικά με την οργάνωση των παιδικών χαρών, η μελέτη έλαβε υπόψη τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, καθώς και τις Οδηγίες Σχεδιασμού "Σχεδιάζοντας για όλους" του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία.

Η επιλογή του εξοπλισμού των παιδικών χαρών έγινε με τρόπο που πρώτον, να είναι προσβάσιμος στο σύνολό του. Να είναι πολύ-λειτουργικός, να επιτρέπει το παιχνίδι σε όλες τις πλευρές, να διαθέτει στοιχεία που προσφέρουν ποικίλες ευκαιρίες για παιχνίδι και όπου είναι εφικτό να διαθέτει ειδικά στοιχεία που εξυπηρετούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ακόμη, να προσφέρει ευκαιρίες παιχνιδιού σε τρία επίπεδα: δραστηριότητες προσβάσιμες από το επίπεδο του εδάφους, δραστηριότητες σε ανυψωμένα επίπεδα και δραστηριότητες σε πολλαπλά επίπεδα. Όταν πρόκειται για παιδιά με κινητικά προβλήματα η πρόσβαση στα υπερυψωμένα επίπεδα να μπορεί να γίνεται είτε μέσω προσβάσιμης κλίμακας, είτε μέσω ράμπας.

Ο εξοπλισμός θα εξασφαλίζει την ψυχαγωγία και δραστηριότητα παιδιών διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών και να είναι σχεδιασμένος με βάση τις εργομετρικές, πνευματικές και ψυχαγωγικές ανάγκες και τις κινητικές, κοινωνικές, γλωσσικές, μαθησιακές δεξιότητες της ηλικιακής ομάδας στην οποία απευθύνεται, και ταυτόχρονα θα επηρεάζει θετικά βασικές δραστηριότητες παιχνιδιού και να προάγει την εξελικτική διαδικασία του χρήστη/παιδιού. Θα διεγείρει με τον παρακινητικό του χαρακτήρα, τη συμμετοχή, την κινητικότητα, τον πειραματισμό, τη μορφολόγηση και να προάγει τόσο τη νοητική όσο και τη δημιουργική διαμόρφωση συμπεριφοράς, θα εξυπηρετεί και να διευκολύνει την ανάγκη του χρήστη/παιδιού για κοινωνικοποίηση και θα αποτελεί πρότυπο για τις απαιτήσεις και προδιαγραφές ασφάλειας που ισχύουν διεθνώς.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος, όπου απαιτούνται, συμπεριλαμβάνονται όλα τα στοιχεία εξοπλισμού και υλικών δαπέδων που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία για την παραλαβή του σήματος καταλληλότητας, επαρκής αριθμός καθισμάτων για τους συνοδούς, καλάθια απορριμμάτων, περιφράξεις, πόρτες και πινακίδες εισόδου. Ειδικότερα τα υλικά των δαπέδων και οι λοιποί εξοπλισμοί θα συμπληρώνουν αισθητικά και ποιοτικά τις περιοχές παιχνιδιού. Απώτερος στόχος είναι οι παιδικές χαρές να συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία ως προς την ασφάλεια και την πληρότητα των απαιτούμενων στοιχείων και εξοπλισμών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αστικός Περίπατος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Αναδεικνύοντας την παράκτια ζώνη με υπογραφή Χαρδαλιά

Υπεγράφη η σύμβαση της κατασκευής του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.