Εκδήλωση προς τιμήν του Κορνήλιου Καστοριάδη στο ΚΠΙΣΝ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων "Λόγος 10" με την τρίτη εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα διανοητή.

Κορνήλιος Καστοριάδης

Τον κύκλο των εκδηλώσεων "Λόγος 10" επιµελείται ο Πρόεδρος του  Εφορευτικού Συµβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Σταύρος Ζουµπουλάκης. Η τρίτη εκδήλωση έχει τίτλο "Κορνήλιος Καστοριάδης (1922–1997) Εκατό χρόνια από τη γέννησή του" και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος. 

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη 1922 - Παρίσι 1997) έχει αναμφίβολα πάρει τη θέση του ανάμεσα στους πιο σημαντικούς στοχαστές της Ευρώπης του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Συνιδρυτής, μαζί με τον Κλωντ Λεφόρ, της ομάδας και του περιοδικού "Socialisme ou barbarie" ("Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", 1948-1967) θα ασκήσει σφοδρή κριτική στη Σοβιετική Ένωση, χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί από το επαναστατικό σοσιαλιστικό πρόταγμα. Με αφετηρία το βιβλίο του "Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας" (1975), θα οικοδομήσει ένα τεράστιο φιλοσοφικό έργο, με κεντρική ιδέα την πολιτική και κοινωνική αυτονομία. Άνθρωπος με τεράστια ευρυμάθεια και από τους ελάχιστους φιλοσόφους που γνώριζε καλά και την επιστήμη της εποχής του, συνομιλούσε σταθερά με την αρχαία ελληνική σκέψη και εμπνεόταν από την αθηναϊκή δημοκρατία.

Το έργο του Καστοριάδη, αρκετά γνωστό και στην Ελλάδα, προσελκύει και προκαλεί διαρκώς νέους ανθρώπους, που έλαβαν την απόφαση να μπουν στον λαβύρινθο της σκέψης. Μερικοί από αυτούς θα μιλήσουν στην εκδήλωσή αυτή με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του σπουδαίου φιλοσόφου. Οµιλητές θα είναι ο Γιάννης Κτενάς, Μεταδιδακτορικός ερευνητής (Τμήμα Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ), ο Γιώργος Περτσάς, Υποψήφιος διδάκτορας (ΕΚΠΑ), η Παναγιώτα Βάσση, Δρ Φιλοσοφίας (Διδάσκουσα Τμήματος Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ) και ο Θάνος Σαμαρτζής, μεταφραστής και εκδότης. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό µε σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.