Το βιβλίο "Υπήρξα και δασκάλα" της Αρετής Μαλάμη παρουσιάζεται στις 22 Μαΐου (7 μ.μ), στο δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών (Καμελιών 36, Ψυχικό, Αθήνα). ΑΣτην παρουσίαση θα παραβρεθούν ως ομιλητές η κα Κέλυ Παπαπαύλου (βιολόγος), η κα Νάντια Κατραχούρα (δικηγόρος), ο μαθητής της συγγραφέα, Άκης Αμπαστάδο και ο δημοσιογράφος Βίκτορας Ελιέζερ σε ρόλο συντονιστή. Χαιρετισμούς θα αποδώσουν ο κος Ιωσής Ερέρα (Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών) και η εκδότρια κα Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται κάποιες ελάχιστες "εικόνες" από τη ζωή στα χωριά της Ηπείρου, που δεν διέφερε από εκείνη στις περισσότερες περιφέρειες της ελληνικής ενδοχώρας τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960, όταν οι καπνοί της καταστροφής έβγαιναν ακόμα και από τα μισογκρεμισμένα σχολεία, και γύρω τους μαζεύονταν παιδάκια νηστικά, γυμνά και τρομαγμένα, ενώ ο κόσμος περίμενε την UNRRA να μοιράσει στα συσσίτια αλεύρι, γάλα σκόνη και λίγα ρουχαλάκια για τα γυμνόσαρκα κορμάκια τους. Η συγγραφέας εστιάζει στη συγκεκριμένη δεκαετία, που υπηρέτησε σε τέσσερα-πέντε χωριά του νομού Ιωαννίνων, περιγράφοντας και τις εμπειρίες μιας εικοσάχρονης, τότε, δασκαλίτσας που ερχόταν πρώτη φορά σε επαφή με αυτά. Αυτές τις εμπειρίες της, που επηρέασαν βαθιά τη μετέπειτα ζωή της μεταδίδει στο πρώτο μέρος του βιβλίου.
Αργότερα, στα χρόνια της Δικτατορίας, όταν επανήλθε λόγω ανάγκης στο επάγγελμα της δασκάλας, το οποίο από χρόνια είχε εγκαταλείψει, το άσκησε με τις εμπειρίες μιας νέας γυναίκας με δημοσιογραφική εμπειρία, με κρίση ανεπτυγμένη και δυνατότητα να εκτιμήσει πλέον διαφορετικά την αγωγή που παρέχεται σε παιδιά της πρωτεύουσας και των αστικών κέντρων. Εργάστηκε τότε για τέσσερα χρόνια στο Εβραϊκό Σχολείο των Αθηνών στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί πλέον αντιμετωπίζε ως δασκάλα διαφορετικά παιδιά, διαφορετικούς γονείς, άλλον τρόπο ζωής και περιβάλλοντος, άλλα ενδιαφέροντα, που δημιουργούν σ’ εμένα άλλον έναν κόσμο, αλλιώτικο πλέον. Αναγνωρίζοντας την υπεραξία των εμεπιριών όλων των περασμένων ετών, η συγγραφέας καταθέτει καθεμία από αυτές, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο ανάγνωσμα.