Οι "φίλοι" του J.R.R. Tolkien συναντιούνται στον "Ιανό"

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, οι εκδόσεις Κέδρος και ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony διοργανώνουν ένα φιλολογικό συμπόσιο αφιερωμένο στο έργο του καθηγητή J.R.R. Tolkien.

Lord of the Rings

Την Παρασκευή 13 Μαΐου (6 μ.μ-9 μ.μ) και το Σάββατο 14 Μαΐου (3 μ.μ-9 μ.μ) στον "Ιανό" της Αθήνας, (Σταδίου 24) διοργανώνεται διήμερο συμπόσιο προς τιμήν του καθηγητή J.R.R. Tolkien που θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του "Ιανού". Καλεσμένος στο συμπόσιο θα είναι και ο διάσημος εικονογράφος, Jay Johnstone ενώ θα μιλήσουν οι: Μπράιαν Σίμπλεϊ (συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός του "BBC4"), Κόρεϊ Όλσεν (καθηγητής, πρόεδρος του Signum University), Δρ. Δήμητρα Νικολαΐδου (συγγραφέας, ερευνήτρια), Βίκτωρ Ψευτάκης (συγγραφέας, μεταφραστής), Θωμάς Μαστακούρης (συγγραφέας, μεταφραστής), Δημήτριος Κολοβός (υποψήφιος διδάκτωρ Γλωσσολογίας) με τη μουσική επένδυση του πιανίστα Στέφανου Αργυρίου-Σαράγια.

Παρασκευή 13 Μαΐου 
6 μ.μ-6.30 μ.μ: Έναρξη Συμποσίου – Καλωσόρισμα   
6.30 μ.μ-7.30 μ.μ: "Τζ.Ρ.Ρ Τόλκιν Μπέογουλφ – Μετάφραση και Σχόλια" σε επιμέλεια Κρίστοφερ Τόλκιν (εκδόσεις Αίολος). Παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης από τον μεταφραστή και συγγραφέα Θωμά Μαστακούρη.
7.30 μ.μ– 8.30 μ.μ: "The Hobbits and I: My Travels in Middle-earth". Διαδικτυακή ομιλία του Άγγλου συγγραφέα Brian Sibley, βραβευμένου παραγωγού των ραδιοφωνικών διασκευών των έργων του Τόλκιν για το BBC4.
8.30 μ.μ-9 μ.μ: "Lord of the Rings Medley". Μουσικό ταξίδι στη Μέση-γη με τον πιανίστα Στέφανο Αργυρίου-Σαράγια. Τραγουδούν οι Κλεοπάτρα Ελευθεριάδου (σοπράνο) και Αλέξανδρος Βαλαβάνης (τενόρος).  

Σάββατο 14 Μαίου
3 μ.μ-3.30 μ.μ:  Έκθεση έργων του Jay Johnstone.
3.30μ.μ-4.30 μ.μ: "Ο Μαγικός Δακτύλιος της Αφήγησης". Ομιλία από την συγγραφέα, μεταφράστρια και ερευνήτρια Δρ. Δήμητρα Νικολαίδου και το συγγραφέα, μεταφραστή και καθηγητή Δημιουργικής Γραφής Βίκτωρα Ψευτάκη MSc.
4.30 μ.μ-5.30 μ.μ: "Meet Jay Johnstone". Γνωριμία με τον διεθνούς φήμης τολκινικό εικαστικό, ανάλυση του έργου του και συνομιλία με το κοινό. Τον καλλιτέχνη θα προλογήσει ο αναγνωρισμένος Έλληνας τολκινικός εικαστικός Σπύρος Γελέκας.
5.30 μ.μ-6.30 μ.μ: "Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο έργο του Τζ.Ρ.Ρ Τόλκιν" σε επιμέλεια Δήμητρας Φήμη-Δημήτριου Κολοβού (εκδόσεις Κέδρος). Παρουσίαση του βιβλίου από τον Δημήτριο Κολοβό, υποψήφιο διδάκτορα Γλωσσολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πάνελ μεταφραστών. Διαδικτυακή συμμετοχή της Δρ. Δήμητρας Φήμη, Ανώτερης Λέκτορος Φαντασίας και Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.
6.30μ.μ-7.30 μ.μ: "H Δεύτερη Εποχή της Μέσης-γης". Παρουσίαση της μικρότερης και λιγότερο γνωστής ιστορικής περιόδου του τολκινικού έπους, από τα μέλη του Prancing Pony Καίτη Καραγεώργη και Σπύρο Σαμψώνα.
7.30 μ.μ-8.30 μ.μ: "Meet the Tolkien Professor". Διαδικτυακή ομιλία του Dr. Corey Olsen, ειδικού στο έργο του Τόλκιν και προέδρου του Signum University.
8.30 μ.μ - 9 μ.μ:  Αποχαιρετισμός – Λήξη Συμποσίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.