Συζήτηση της Υπουργού Πολιτισμού για τη αντιπυρική θωράκιση 11 αρχαιολογικών χώρων

Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τους Δημάρχους αλλά και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες των περιοχών όπου βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι.

αντιπυρική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων

Η θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου ήταν το ζήτημα της σύσκεψης των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, με τους Δημάρχους και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες των περιοχών, όπου βρίσκονται έντεκα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Ολυμπίας, Ασκληπιείου Επιδαύρου, Δελφών, Μυκηνών, Μυστρά, Ηραίου Σάμου, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Επικούρειου Απόλλωνα, Κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ολοκληρωμένη παρουσίαση των στοιχείων που προέκυψαν από αυτοψίες μικτών κλιμακίων των αρμοδίων Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτών, καταγράφηκαν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκδήλωσης πυρκαγιάς και αποτιμήθηκε η συνολική τους τρωτότητα. Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να εμπλακούν ενεργά σε ζητήματα αρμοδιότητάς τους για θέματα πυροπροστασίας. Για κάθε φορέα έχουν εντοπιστεί οι ενέργειες που χρειάζεται να υλοποιηθούν με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Από τη Σύσκεψη για την αντιπυρική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων
Από τη Σύσκεψη για την αντιπυρική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων.

Όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, "Το περασμένο καλοκαίρι ήταν μία δύσκολη περίοδος με μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Ηδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο συνεργαζόμαστε στενά, το Υπουργείο Πολιτιμσού και Αθλητισμού με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και να προετοιμαζόμαστε, έχοντας συγκροτήσει κοινή Ομάδα Εργασίας, προκειμένου από κοινού και με την συνδρομή των ειδικών επιστημόνων να συντονίσουμε το μείζον ζήτημα της πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων". Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι η θωράκιση των αρχαιολογικών θησαυρών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πάντα σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ενώ ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά για την εξαιρετική συνεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από 4 Ιανουαρίου 2020, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάπτυξη σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σε αρχαιολογικούς χώρους. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αστικός Περίπατος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Αναδεικνύοντας την παράκτια ζώνη με υπογραφή Χαρδαλιά

Υπεγράφη η σύμβαση της κατασκευής του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.