Tο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ξεκίνησε το ταξίδι του στα τέλη Δεκεμβρίου και ήδη έφτασε στον τελικό του προορισμό. Τι εργασίες κάνει αυτό το διάστημα και πότε αναμένεται να αρχίσει την πλήρη λειτουργία του; Γιατί η αποστολή του θεωρείται σημαντική και τι υλικό αναμένεται να μας στείλει στα χρόνια που ακολουθούν; Τι σχέση μπορεί να έχει ένας Έλληνας επιστήμονας με το James Webb και ποιο είναι το αντικείμενο της έρευνάς του; Τι νεότερο μπορεί να μας πει για την πορεία του διάσημου αυτού διαστημικού τηλεσκοπίου;
Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα θα απαντηθούν τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 και ώρα 18:00 στο webcast που διοργανώνει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο σε συνεργασία με την Καλλιόπη Δασύρα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής του Ε.Κ.Π.Α.
Κύριος ομιλητής θα είναι ο Πολυχρόνης Πατάπης, ερευνητής του Πανεπιστημίου ETH Zurich, η έρευνα του οποίου κινείται γύρω από το ΜΙRI, που αποτελεί ένα από τα όργανα του James Webb Space Telescope.
Στην συζήτηση συμμετέχει επίσης η Καλλιόπη Δασύρα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής του Ε.Κ.Π.Α., ενώ τον συντονισμό του webcast αναλαμβάνει ο Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Η διαδικτυακή συνάντηση είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλες και όλους κάνοντας την εγγραφή σας στο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου εδώ ή μέσω του καναλιού του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το webcast αυτό αποτελεί μέρος του αφιερώματος στο Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb, που ετοιμάζουν και παρουσιάζουν το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με την Δρα Καλλιόπη Δασύρα.
Το αφιέρωμα αυτό με τον τίτλο #Webbmondays ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και θα συνεχιστεί καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Kάθε Δευτέρα, το κοινό ενημερώνεται σχετικά με την πορεία του τηλεσκοπίου από τα social media του Πλανηταρίου @Ίδρυμα Ευγενίδου / Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μέσα από webcasts κ.λπ.