Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού στα αρχαιολογικά μνημεία της Αμφίπολης

Τα υπό κατασκευή έργα αποσκοπούν στη συντήρηση και αποκατάσταση του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά και της ιστορικής Ξύλινης Φέγυρας.

Αυτοψία στην Ακρόπολη της Αμφίπολης

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία αρχαιολογικά μνημεία της Αμφίπολης, όπου υλοποιούνται έργα προστασία και συντήρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).

Στα έργα αναβίωσης συμπεριλαμβάνονται η συντήρηση του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά, δράση που θα ολοκληρωθεί το 2023 με μελλοντικές ενέργειες μέχρι το 2027 και η αποκατάσταση της Ξύλινης Γέφυρας που συνέδεε τον ποταμό Στρύμονα με την πόλη, οχυρώνοντάς την. Καθώς η Αμφίπολη αποτελεί έναν αρχαιολογικό χώρο ιστορικής σημασίας, το ΥΠΠΟΑ υλοποιεί τις παραπάνω δράσεις για την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Η Ξύλινη Γέφυρα
Η Ξύλινη Γέφυρα

Παράλληλα, στην ακρόπολη της Αμφίπολης, με τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, το έργο ανάδειξης του προγράμματος INTERREG Ελλάδας- Βουλγαρίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Πλέον είναι υπό υλοποίηση το έργο κατασκευής υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ προγραμματίζονται παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑμεΑ και άλλων ευπαθών ομάδων στον χώρο, μέσω του προγράμματος της "ασημένιας οικονομίας", που το ΥΠΠΟΑ έχει εντάξει στο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτοψία στο ταφικό μνημείο
Αυτοψία στο ταφικό μνημείο

Όπως δήλωσε η Μενδώνη μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, "Προτεραιότητά μας είναι η προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων, του αρχαιολογικού χώρου, που εκτός από μοναδικά πολιτιστικά αγαθά συνιστούν αναπτυξιακούς πόρους για την τοπική κοινωνία και για την εθνική οικονομία ευρύτερα. Καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, αρχίζουν, τον Απρίλιο, οι εργασίες συντήρησης εντός του ταφικού μνημείου. Παράλληλα, εξελίσσονται και οι εργασίες συντήρησης και συγκόλλησης των τμημάτων και των θραυσμάτων της μνημειώδους μακεδονικής θύρας, που σφράγιζε τον τέταρτο χώρο του μνημείου, καθώς και οι αντίστοιχες εργασίες συντήρησης των φτερών των Σφιγγών της εισόδου. Ακολουθούν η κατασκευή του μονίμου στεγάστρου στην είσοδο του μνημείου και η διδακτική αναστήλωση τμήματος του μαρμάρινου περιβόλου. Με δεδομένο ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών –στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020- εκτελεί έργο ευπρεπισμού και ανάδειξης του χώρου, δημιουργίας διαδρομών, στάσεων και σημάνσεων προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος, το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε την ένταξη του έργου της προστασίας και της συντήρησης της γέφυρας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ηδη, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναγκαίες μελέτες, προκειμένου να εξεταστούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αστικός Περίπατος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Αναδεικνύοντας την παράκτια ζώνη με υπογραφή Χαρδαλιά

Υπεγράφη η σύμβαση της κατασκευής του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.