Πώς και πού θα καρναβαλιστούμε φέτος

Για τρίτη χρονιά φέτος η μάσκα του κορονοϊού θα αντικαταστήσει την μάσκα του καρναβαλιού, ωστόσο δεν πτοούμαστε αλλά γιορτάζουμε τις αποκριές με ασφάλεια.

Απόκριες Ξάνθη

Ξέφρενο κέφι, ασταμάτητος χορός, παραδοσιακά δρώμενα, δυνατό φαγοπότι (με έμφαση στο δεύτερο σκέλος) και ασφαλώς πολλές μάσκες. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τρία χρόνια τις μάσκες τις έχουμε συνηθίσει και με το παραπάνω, αλλά δυστυχώς όχι με αποκριάτικες αφορμές. Φέτος, φορώντας τις χειρουργικές μάσκες συνδυαστικά (;!;) με τις αποκριάτικες ετοιμαζόμαστε να καρναβαλιστούμε με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα για τον κορονοϊό.

Στην Αττική

Απόκριες Αθήνα

Χωρίς παρελάσεις και μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά με δρώμενα μικρής κλίμακας χορεύει σε αποκριάτικους ρυθμούς η Αττική. Ο δήμος της Αθήνας μας ταξιδεύει σε έθιμα άλλων εποχών και η πρωτεύουσα γεμίζει με εργαστήρια εικαστικών, μουσικοκινητικής, αφήγησης, θεατρικού παιχνιδιού, ξεναγήσεις, παραστάσεις παιδικού θεάτρου και καραγκιόζη.

Ξεχωριστές αποκριάτικες δράσεις για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει και ο Δήμος Περιστερίου το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαρτίου 2022, 11:00 – 20:00 στην πλατεία Δημαρχείου με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει από διαγωνισμό αποκριάτικης στολής μέχρι εργαστήρια μουσικής, face painting, κατασκευή αποκριάτικης μάσκας και carnival hair (τα μαλλιά χρωματίζονται σε αποκριάτικες αποχρώσεις με ειδικά σπρέι).

Απόκριες στην οθόνη: Ιδέες και δράσεις για να μπείτε στο κλίμα των ημερών

Για την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου επιφυλάσσει μια "εξόρμηση" των "Ορχηστρών του Δρόμου" στις γειτονιές της περιοχής. Αντίστοιχα, με αφορμή το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας ο Δήμος Νίκαιας και Ρέντη διοργανώνουν παιδική εκδήλωση που περιλαμβάνει παιχνίδι ανακάλυψης της ιστορίας του χαρταετού, την Πέμπτη 3/3 5:30 – 7:00 στη βιβλιοθήκη Νίκαιας και το Σάββατο 5/3 11:00 – 1:00 στη βιβλιοθήκη Αγ.Ι. Ρέντη. 

Ξεφάντωμα, διασκέδαση και χαρά, αλλά με όλους τους κανόνες προστασίας υπόσχεται ο Δήμος Ιλίου για της ημέρες της Αποκριάς, τις οποίες ντύνει με ζωηρά χρώματα και διασκεδαστικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Το Σάββατο 5/3 και την Κυριακή 6/3 ένα διώροφο στολισμένο λεωφορείο, με τον "Βασιλιά Καρνάβαλο", μασκώτ, καρναβαλιστές και Dj θα μας ταξιδέψει στο πνεύμα της αποκριάς διασχίζοντας τους δρόμους της περιοχής.

Σε όλη την Ελλάδα

Αποκριές στην Καλλιθέα

Συναυλίες, παράστασεις, παιδικά εργαστήρια, αποκριάτικα παραδοσιακά δρώμενα και "μίνι" παρελάσεις θα δώσουν τον καρναβαλικό παλμό σε πολλές γωνιές της Ελλάδας. Η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα του καρναβαλιού, η Πάτρα χωρίς την εντυπωσιακή της παρέλαση -για ακόμη μια χρονιά- αλλά με μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις προσφέρει ανάσες ψυχαγωγίας και διεξόδου, ειδικά αυτές τις μέρες που τις έχουμε όλοι τόσο ανάγκη.

Πολλά παιδικά εργαστήρια και παιχνίδια θησαυρού οδηγούν στην κορύφωση του τελευταίου Σαββατοκύριακου που περιλαμβάνει τις "Εκκλησιάζουσες-μια κωμωδία" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Την Κυριακή στις 20:30 χορεύουμε στην συναυλία με τους The Swingin’ Cats στα Παλαιά Σφαγεία ενώ νωρίτερα από τις 12:00 τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού αυτοπαρουσιάζονται χωρίς την καθιερωμένη παρέλαση.

Ξάνθη καρναβαλική και νεανική

Χωρίς παρέλαση αλλά με αρκετές συναυλίες η Ξάνθη, με το ξανθιώτικο καρναβάλι να έχει οργανώσει τη συναυλία των Onirama και των Goin’ Through την Παρασκευή 4/3, ενώ το Σάββατο 5/3, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία με τον Γιάννη Πλούταρχο. Επιπλέον, την τελευταία Κυριακή 6/3 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία, αντί της καρναβαλικής παρέλασης, ενώ το ίδιο βράδυ θα "καεί" -διαδικτυακά- ο Τζάρος, με τα πυροτεχνήματα να πέφτουν όπως πάντα στην ώρα τους, που σημαίνει και το τέλος του καρναβαλιού.

"Θετικός" στο Συριανό Καρναβάλι βρέθηκε ο Δήμος Σύρου που μπορεί να αναγκάστηκε να περιοριστεί σε συμβολικές δράσεις όμως δεν έχασε την δημιουργικότητα του. Ολιγόλεπτα χιουμοριστικά βίντεο από ομάδες καρναβαλιστών, τοπικούς ερασιτεχνικούς θιάσους και Πολιτιστικούς Συλλόγους προβάλλονται καθ’ όλη την περίοδο της αποκριάς στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Σύρος Πολιτισμός και Συριανό Καρναβάλι "Γεώργιος Σουρής". Για την Κυριακή 6/5 θα παρουσιαστεί μια μουσικοχορευτική παράσταση με αποκριάτικα δρώμενα από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου στο Θέατρο Απόλλων.

Με βασικό άξονα το εθιμικό δρώμενο των "Φανών" που θα προβληθεί στο Youtube, ο Δήμος Κοζάνης έχει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκμάθηση τραγουδιών των Φανών, από πρωτοτραγουδιστές των Πολιτιστικών Συλλόγων στις 03/03, όπως και εκμάθηση χορών που σχετίζονται με την Κοζανίτικη Αποκριά αλλά και το Καρναβάλι διεθνώς, την Παρασκευή 04/03. Από την Τρίτη 1 έως και Σάββατο 5 Μαρτίου το ΔηΠε Θέατρο Κοζάνης παρουσιάζει την Stand-up Comedy παράσταση "ΟΛΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ" της Δώρας Σιαλβέρα στην Αίθουσα Φίλιππος.

Απόκριες Βαμβακού

Πρωτότυπες καρναβαλικές δραστηριότητες, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα μας περιμένουν στις πλαγιές του Πάρνωνα από τη Vamvakou Revival με εργαστήριο Αποκριάτικες μάσκες με ζώα (05/03), πολιτισμοί του κόσμου και η ιστορία της μάσκας. Τα τρία γουρουνάκια, ένα διασκεδαστικό κουκλοθέατρο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 05/03 στο σχολείο της Βαμβακούς, ενώ την Κυριακή 06/03, η απίθανη ιστορία του Αρλεκίνου αποκαλύπτεται μέσα από ένα έξυπνο και συγκινητικό παραμύθι για τον αγαπημένο ήρωα του καρναβαλιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.