Oι προτάσεις μας για νέα βιβλία που μπορείς να διαβάσεις τον Φεβρουάριο τα έχουν όλα. Την άγνωστη ιστορία πίσω από ένα mega brand του αθλητικού εξοπλισμού, το τελευταίο μυθιστόρημα που έγραψε ο John le Carré και που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, αλλά και μια σπουδαία μελέτη, το Καταστάσεις Άρνησης του κοινωνιολόγου και εγκληματολόγου Stanley Cohen, που θα σε κάνει να δεις τα πάντα με άλλο μάτι. Κι αυτές είναι μόνο τρεις από τις δέκα επιλογές που ξεχωρίσαμε.
Η άγνωστη ιστορία του ιδρυτή της Reebok – Joe Foster (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Η οικογένεια Foster κατασκεύαζε χειροποίητα υποδήματα για τρέξιμο και αθλητικά παπούτσια για τις περισσότερες ομάδες του αμερικανικού ποδοσφαίρου ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1958, όμως, μια οικογενειακή έριδα ώθησε τον Joe Foster και τον αδελφό του Jeff να συστήσουν μια νέα εταιρεία. Έτσι, γεννήθηκε η Reebok. Στην αρχή τα έσοδα ήταν πενιχρά. Πολύ σύντομα, όμως, χάρη στο όραμα του Joe, η Reebok αναδύθηκε ως ένας σημαντικός καινούργιος παίκτης στη βιομηχανία του αθλητικού εξοπλισμού. Μέσα στη δεκαετία του 1980 είχε γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ήταν η πρώτη εταιρεία που αγκάλιασε την τρέλα της αεροβικής γυμναστικής με πρωταγωνίστρια την Jane Fonda. Τα Reebok έκαναν την εμφάνισή τους και στο κόκκινο χαλί, ακόμα και στην ταινία Alien, όπου η Sigourney Weaver φόρεσε ένα ζευγάρι Alien Stompers με την υπογραφή του brand. Tο βιβλίο αυτό, που εξιστορεί τον θρίαμβο ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, κυκλοφορεί στις 10 Φεβρουαρίου.
Καιρός του σιγάν: Στη σιωπή των μοναστηριών (Βόρεια Γαλλία - Καππαδοκία) – Patrick Leigh Fermor (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Από τα αβαεία στη βόρεια Γαλλία ως τα επιβλητικά μοναστήρια στους βράχους της Καππαδοκίας, ο Patrick Leigh Fermor (1915-2011), που όσο ζούσε θεωρείτο ως ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Βρετανούς περιηγητές, περιγράφει την αυστηρή στοχαστική ζωή των μοναχών και την άχρονη ομορφιά του μοναστικού τους περιβάλλοντος. Στα περιστασιακά αποτραβήγματά του από τον κόσμο αποτυπώνει αβίαστα, με περιγραφική δεινότητα και οξυδερκή παρατήρηση, τη γαλήνια μοναξιά και τη γοητεία των μοναστηριών ως μια αναπάντεχη υπερφυσική ευλογία. Οι Sunday Times έγραψαν: ‘Η ενδοσκόπηση, η ιστορία και το ρεπορτάζ βρίσκουν τη θέση τους σε αυτό το ισορροπημένο και διαυγές βιβλίο’.
Η μητέρα του σκύλου – Παύλος Μάτεσις (Εκδόσεις Καστανιώτη)
Στις 20 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν εννέα χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Μάτεσι (1933-2013). Με αυτή την αφορμή, οι εκδόσεις Καστανιώτη αποφάσισαν να συστήσουν ξανά στο αναγνωστικό κοινό τη Ραραού, επανεκδίδοντας τη Μητέρα του σκύλου σε σκληρόδετη έκδοση, συμπληρωμένη με την εργοβιογραφία του συγγραφέα. Το πολυμεταφρασμένο αριστούργημα, που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1990, υμνήθηκε από την κριτική και συγκαταλέχτηκε από τον εκδοτικό οίκο Quintet Publishing στα 1001 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να έχει διαβάσει κάποιος μέχρι το τέλος της ζωής του. Σε αυτό, μια ασήμαντη, άοπλη, άχαρη και αδύναμη γυναίκα προσφέρεται ως γελωτοποιός μας, επειδή δεν γνωρίζει πως είναι τραγική. Γελώντας, περιγελάει τον εαυτό της και μας ξεγελάει για να μην την περιγελάσουμε εμείς. Με τη ζωή της υπερασπίζει μια άλλη γυναίκα, τιμωρημένη, που αρνείται να αμυνθεί: τη μητέρα της.
Τα χλωμά σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη – Στέφανος Τσιτσόπουλος (Εκδόσεις Οξύ)
Το νέο βιβλίο του Στέφανου Τσιτσόπουλου αποτελεί έναν παιάνα στην Κυψέλη, μια ηδονοθηρική τοιχογραφία εποχής, με χαρακτήρες που ακροβατούν στα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας. Οι αναγνώστες του επιβιβάζονται σε ένα ιλιγγιώδους ταχύτητας roller-coaster δεκαετιών, για να συναντήσουν πρόσωπα υπαρκτά και μη. Από τους Ramones και τον Μίλτο Σαχτούρη μέχρι τον Γιώργο Λάνθιμο, τον Γιάννη Νάστα των Xaxakes, τον μπουρλοτιέρη Κανάρη, τον Eric Clapton, αλλά και τον Μίλτο Ρογκότη, δύο κυρίες με βαμμένο σιελ μαλλί, τη στριπτιζέζ Ρίτα Κάντιλακ και δύο κολλητές φίλες, τη Λίνα και τη Λιλίκα. Σημείο συνάντησης, συναναστροφής, περιπέτειας και δράσης, ο θρυλικός (πεζο)δρόμος της Φωκίωνος Νέγρη, από την Πατησίων μέχρι την πλατεία Κυψέλης.
Μια μέρα στο Παρίσι – Alex George (Εκδόσεις Μίνωας)
Στο νέο βιβλίο του Alex George, το Παρίσι του Μεσοπολέμου σφύζει από καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικούς. Την ίδια στιγμή, τέσσερις συνηθισμένοι άνθρωποι ψάχνουν κάτι που έχουν χάσει. Ο Σούρεν Μπαλακιάν ζει παίζοντας κουκλοθέατρο αλλά οι μαριονέτες του δεν τον προστατεύουν από τους δαίμονες που τον κυνηγούν τη νύχτα. Ο Γκιγιόμ Μπλαν έχει σταματήσει να ζωγραφίζει, χρωστάει χίλια διακόσια φράγκα και έχει στην τσέπη του έξι. Ο Ζαν Πολ Μαγιάρντ θέλει να ζήσει στην Αμερική αλλά δεν το αποφασίζει γιατί ψάχνει την από δεκαετίας χαμένη κόρη του. Η Καμίλ Κλερμόν, τέλος, πρώην οικονόμος του Μαρσέλ Προυστ που της είχε ζητήσει να κάψει τα σημειωματάριά του, κράτησε ένα και τώρα αυτό έχει εξαφανιστεί. Όταν τα μονοπάτια τους συναντιούνται στο καμπαρέ Λε Σαν Μπλαν της Μονμάρτης, αποκαλύπτονται τα αόρατα νήματα που τους ενώνουν.
Στα βουνά της τρέλας – H.P. Lovecraft (Εκδόσεις Οξύ)
Στην για κάποιους κορυφαία νουβέλα του H.P. Lovecraft, που γράφτηκε το 1931, ο καθηγητής Dyer, ένας εξέχων γεωλόγος, μαθαίνει ότι μια επιστημονική αποστολή θα αναχωρήσει σύντομα για την Ανταρκτική ακολουθώντας τα βήματα του ταξιδιού που είχε κάνει ο ίδιος, λίγα χρόνια πριν. Με την ελπίδα να αποτρέψει την προσπάθεια, κάνει μια πλήρη αφήγηση των τραγικών γεγονότων που είχε ζήσει, χωρίς να παραλείψει τα αποσπάσματα για τα οποία είχε σιωπήσει κατά την επιστροφή του, από φόβο μήπως τον θεωρήσουν τρελό. Ένας αρχαίος, εξωγήινος πολιτισμός και τα σημάδια του, καλά κρυμμένα πίσω από την οροσειρά των Βουνών της Τρέλας, ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του 6ου βιβλίου της σειράς των Απάντων του Αμερικανού ‘άρχοντα του τρόμου’ που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οξύ.
Η μέτρηση του μεσημβρινού – Denis Guedj (Κέδρος)
Σε συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει το 2008 ο μαθηματικός και μυθιστοριογράφος Denis Guedj (1940-2010), για το free press FAQ του Θανάση Λάλα, μου είχε πει: ‘Συνήθως γράφω για κόσμους που δεν γνωρίζω αλλά για τους οποίους λαχταρώ να μάθω πράγματα. Διαβάζω συνεχώς, μεταφέρομαι στον τόπο των βιβλίων μου, γίνομαι ένα είδος αυτόχθονα’. Στο πρώτο του βιβλίο Η μέτρηση του μεσημβρινού (1987), που πλέον κυκλοφορεί εκ νέου από τις εκδόσεις Κέδρος, κάνει μια κινηματογραφική αφήγηση του αγώνα των φωτισμένων μυαλών της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης να προσφέρουν στην ανθρωπότητα το πρότυπο μέτρο. Το εν λόγω ‘task’ το έχουν αναλάβει οι αστρονόμοι Ντελάμπρ και Μεσέν. Πρέπει, βέβαια, να υπολογίσουν πρώτα την ακριβή απόσταση ανάμεσα σε δύο πόλεις: τη Δουνκέρκη στον βορρά και τη Βαρκελώνη στον νότο, με το ταξίδι τους πολύ γρήγορα να μετατρέπεται σε περιπέτεια.
Σίλβερβιου – John le Carré (Εκδόσεις Bell)
Το 26ο και τελευταίο μυθιστόρημα του John le Carré (1931-2020), που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του και πλέον είναι διαθέσιμο και στην ελληνική γλώσσα, αποτελεί τη γοητευτική ιστορία μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην αθωότητα και την πείρα, στο δημόσιο καθήκον και την ιδιωτική ηθική. Το story θέλει τον κεντρικό ήρωα, Τζούλιαν Λόνζλι, να έχει εγκαταλείψει μια επιτυχημένη καριέρα στο Σίτι για να ζήσει μια πιο απλή ζωή, ως βιβλιοπώλης, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας. Μετά από δύο μήνες, όμως, ο Έντουαρντ Έιβον, ένας Πολωνός εμιγκρές που ζει στο Σίλβερβιου, το μεγάλο σπίτι στην άκρη της πόλης, δείχνει να ξέρει πολλά για την οικογένεια του Τζούλιαν και εκδηλώνει ένα υπέρμετρο ενδιαφέρον για το ταπεινό βιβλιοπωλείο του. Ποια είναι η πραγματική του ταυτότητα;
Καταστάσεις άρνησης: Μαθαίνοντας για τις θηριωδίες και τον πόνο – Stanley Cohen (Εκδόσεις Τόπος)
Οι αλκοολικοί που αρνούνται να αναγνωρίσουν την κατάστασή τους, οι άνθρωποι που παραµερίζουν τις υποψίες για την απιστία του συντρόφου τους, η σύζυγος που δεν παρατηρεί ότι ο σύζυγός της κακοποιεί την κόρη τους, υποτίθεται ότι ‘αρνούνται’. Οι κυβερνήσεις, επίσης, αρνούνται την ευθύνη τους για τις φρικαλεότητες, ενώ τις σχεδιάζουν έτσι ώστε να επιτύχουν τη ‘µέγιστη άρνηση’ ότι συνέβησαν. Η άρνηση, σύµφωνα µε τον συγγραφέα του βιβλίου, δεν είναι µόνο ένα προσωπικό ζήτηµα, θεµελιώνεται στην ιδεολογική ‘βιτρίνα του κράτους’ και αποτελεί εργαλείο συγκάλυψης ωµοτήτων µέσω της αξιοποίησης γραφειοκρατικών ζητηµάτων. Με γλαφυρό και εύληπτο τρόπο περιγράφει πώς οι µεγαλύτερες βιαιότητες και θηριωδίες εκτελούνται από αυτούς που έχουν ταχθεί να προστατεύουν τους άλλους ή τον νόµο ή τους πολίτες. Επίσης, θέτει το ζήτηµα της πρόληψης αυτών των καταστάσεων.
Σκοτεινός καθρέφτης: Ο Edward Snowden και το κράτος των παρακολουθήσεων στην Αμερική – Barton Gellman (Εκδόσεις Καστανιώτη)
Ο τρεις φορές βραβευμένος με Pulitzer συγγραφέας του αποκαλυπτικού αυτού βιβλίου είναι ένας από τους τρεις δημοσιογράφους στους οποίους ο Edward Snowden παραχώρησε το 2013 ένα αρχείο με απόρρητα έγγραφα, τα οποία αποκάλυπταν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανεμπόδιστη πρόσβαση στις επικοινωνίες των πολιτών. Στη συνέχεια, ο Gellman άρχισε τη δική του έρευνα, ξεδιπλώνοντας παράλληλα την περιπετειώδη πορεία του ίδιου του Snowden, τον οποίο αντιμετωπίζει με σεβασμό αλλά όχι με αγιογραφική διάθεση, αναδεικνύοντας πώς ακριβώς ο μύθος και η πραγματικότητα δεν ταυτίζονται. Οι New York Times έγραψαν για το βιβλίο: "Ο ‘Σκοτεινός Καθρέφτης’ θα ήταν απλώς ένα ευχάριστο ανάγνωσμα αν η συγκεκριμένη ιστορία δεν τύχαινε να είναι τρομακτικά αληθινή".
Πηγή: esquire.com.gr