Οι κυρίες τραγουδούν τα λαϊκά

Δήμητρα Παπίου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Κατερίνα Κούκα και Μελίνα Κανά υμνούν το ποιοτικό ­λαϊκό, διανθίζοντάς το με νότες παράδοσης και κοσμοπολιτισμού, σε τρεις παραστάσεις περιορισμένων εμφανίσεων που καλό είναι να μην χάσετε.

Οι κυρίες τραγουδούν τα λαϊκά

Ακούσαμε και τις τέσσερις μεγάλες κυρίες του λαϊκού, που γεμίζουν αυτήν την περίοδο τις μουσικές σκηνές της Αθήνας με τις βαθιές, γρέντζες, δυναμικές ή παθιάρικες φωνές τους, σε μια σπάνια, περιορισμένης διάρκειας συγκυρία αποθέωσης του «ποιοτικού νταλκά», και μεταδίδουμε: κρίμα θα ’ναι να τις χάσετε.

Συγκλονιστική Παπίου στη «Σφίγγα»

Οι κυρίες τραγουδούν τα λαϊκά - εικόνα 1

Ταυτισμένη με το έμβλημα της καλλιτεχνικής στροφής της στις αρχές των ’00s, η Δήμητρα Παπίου δεν είναι μόνο το «Αυτή η Νύχτα Μένει». Υπηρετώντας το λαϊκό με ένα ρεπερτόριο αστείρευτο, από τη μακρά πορεία της στις πίστες, τις σκηνές και τις μπουάτ, δίνει τώρα μια άκρως χορταστική γεύση του εύρους της στη «Σφίγγα», καθώς ερμηνεύει κομμάτια από όλην την πλατιά της διαδρομή έως και τον επερχόμενό δίσκο της με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει βεβαίως την τιμητική του (το «Υπερωκεάνιο» πυκνώνει την ατμόσφαιρα νωρίς στο πρόγραμμα, το «Σίδερο μ’ ατμό» είναι μια στιγμή μυσταγωγίας στα μέσα του), δεν αμελεί όμως και τον Διονύση Τσακνή (ο «Λήσταρχος Νταβέλης» είναι ένα εκρηκτικό κρεσέντο) σε μια παράσταση μουσική και θεατρική, κατά τη διάρκεια της οποίας η Παπίου ντύνεται (ή γδύνεται, ανάλογα με την περίσταση) τους ρόλους γυναικών που έχει –ή θα ήθελε να έχει– υπάρξει.

Ως άγριο θηρίο πάνω στο βάθρο ή ως θελκτικό θηλυκό ξαπλωμένο επάνω του, ως πληγωμένο ζώο κουρνιασμένο στη γωνιά του, ως ερωμένη, σύζυγος, κυνηγός, κυριαρχεί σε μια παράσταση ιδιοσυγκρασιακή, στην οποία οι φωνητικές της επιδόσεις ίσως είναι κατά τι άνισες ανά διαστήματα –καθότι ο χρόνος δεν περνά χωρίς να πάρει μαζί του και κάποια σουβενίρ–, συγκλονίζει όμως με τη συναισθηματική καταβύθισή της στο ιδιότυπο τζαζ, μπουρλέσκ και λαϊκό ύφος του πιο κομψού πολυσυλλεκτικού προγράμματος που ακούγεται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα· και το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται «Η Μεγάλη Ανατριχίλα». Δευτέρες έως 26 Νοεμβρίου.

Διονυσιακή Βελεσιώτου στο «Γυάλινο»

Οι κυρίες τραγουδούν τα λαϊκά - εικόνα 2

Δεν είναι πολλές οι φωνές που αντέχουν να μετρηθούν με της Μπέλλου στη σημερινή σκηνή, η φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου όμως είναι μία από αυτές, όσο κι αν η ίδια απορρίπτει τη σύγκριση. Απόδειξη, τη στιγμή που γεμίζουν τα ηχεία από τη φωνή της στο «Δε λες κουβέντα», το «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» μοιάζει να παγώνει για λίγο προτού παρασυρθεί.

Αυτήν τη σπάνια γρεντζάδα της φέρνει σε έναν από τους πιο κλασάτους χώρους της Αθήνας, μαζί με ένα ρεπερτόριο πλούσιο από τις επιλογές που την έχουν χρίσει επίγονο των παλιών ρεμπετισσών, για να συναντηθεί με την ερμηνευτική ευαισθησία του Χάικ Γιαζιτζιάν, αλλά και το σπουδαίο σε βάθος και αυτο­έλεγχο φωνητικό ταλέντο του Σωτήρη Μπαλλά. Απόγειο του συναπαντήματος η δίγλωσση «Μισιρλού», ως έναυσμα ενός διονυσιακού σερί με τη «Βασιλική», τα «Λιανοχορταρούδια» κι ένα σωρό άλλα ρεμπέτικα, δημοτικά και ανατολίτικα, που κάνουν το χρόνο να διαστέλλεται. Σάββατα έως 24 Νοεμβρίου.

Στιβαρές Κούκα και Κανά στο «Σταυρό»

Οι κυρίες τραγουδούν τα λαϊκά - εικόνα 3

Ένα πρόγραμμα για προχωρημένους παίκτες είναι αυτό που υπηρετούν η Μελίνα Κανά και η Κατερίνα Κούκα στον «Σταυρό του Νότου», που ίσως δυσκολέψει τους μη μυημένους στον κόσμο του Θέμη Καραμουρατίδη, θα απογειώσει όμως τους εξοικειωμένους.

Οι δύο μεγάλες κυρίες βάζουν στην άκρη το προσωπικό τους ρεπερτόριο και αντιπαραβάλλουν τη βαθιά, δυναμική φωνή της η πρώτη με το ζεστό, παθιάρικο ηχόχρωμά της η δεύτερη, σε δύο εμφανίσεις ισότιμες στο μοίρασμα των επιτυχιών τους («Οι πρώτες λέξεις» και «Όνομα δισύλλαβο» η Κανά, «Εγώ μεγάλωνα για σένα» και «Τα μεθύσια» η Κούκα) αλλά και τόσο γενναιόδωρες, ώστε η σόλο ερμηνεία του Καραμουρατίδη στο «Εν λευκώ» να αναδύεται ως η κορύφωση της βραδιάς. ­Κυριακές έως 18 Νοεμβρίου.

* Ο τίτλος του κειμένου είναι εμπνευσμένος από το ­άλμπουμ «Lady sings the blues» από την ώριμη καριέρα της Billie Holiday.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

H "Ταράτσα του Φοίβου" επιστρέφει για να ξορκίσει το κακό

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Άλσος (27/5), όπου ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του μίλησαν για όλα εκείνα που σημαίνουν για τους ίδιους καλοκαίρι, τα παλιά αθηναϊκά αναψυκτήρια και την ανάγκη να φέρουν πίσω το γούρι της "Ταράτσας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
28/05/2024

Άνοιξη στις πίστες: Ποια προγράμματα συνεχίζουν και ποια ξεκινάνε;

Ειδικά όταν πέφτει αργά, το Πάσχα ορίζει (συνήθως) ένα τέλος σεζόν για τη νυχτερινή διασκέδαση χειμερινού τύπου. Αλλά κάποιοι από τους μεγάλους κλειστούς χώρους της πόλης επιλέγουν να παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι να καλοκαιριάσει –με μερικούς, μάλιστα, να προτείνουν και νέα σχήματα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Ταράτσα του Φοίβου"

O Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα.

Άννα Βίσση: Closing party στο "Hotel Ερμού"

Η Άννα Βίσση και η εξαιρετική της μπάντα θα αποχαιρετίσουν μουσικά το κοινό, μετά από 6 μήνες απολύτως επιτυχημένων και sold out εμφανίσεων.

Τα νέα του "Caja De Musica"

Η Ηρώ, ο Μιθριδάτης, Κατερίνα Ντίνου αλλά και η παρέα Ένας κάποιος είναι ορισμένοι από τους προσκεκλημένους της φιλόξενης μουσικής σκηνής.

Last call για τις MEΛΙSSES με τον Σάκη Ρουβά

Τέσσερις τελευταίες Electric Nights στο "Έναστρον".

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.