«Δεν έχω λόγια» για την Ελευθερία Πάτση

Μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από το νέο project της Μυρτώς Κοντοβά με πρωταγωνίστρια τη Θεσσαλονικιά τραγουδίστρια που κάνει το αθηναϊκό της ντεμπούτο. 

«Δεν έχω λόγια» για την Ελευθερία Πάτση

Η τραγουδίστρια Ελευθερία Πάτση και η σεναριογράφος/στιχουργός/συγγραφέας –μεταξύ πολλών άλλων που έχει κάνει αυτό το δαιμόνιο κορίτσι– Μυρτώ Κοντοβά μοιάζουν πολύ. Όπως βέβαια λέει η Ελευθερία στο μουσικό τους project στο Plus του «Σταυρού του Νότου», η μόνη τους διαφορά είναι στις λέξεις: σε κάποιες καλοκαιρινές διακοπές στην Τζια εκείνη ζήταγε «κακάο» κι η Μυρτώ τη διόρθωνε ρωτώντας «εννοείς σοκολατούχο γάλα;» και ότι όταν παρήγγειλε «αλοιφές» σε ένα τσιπουράδικο η Μυρτώ της είπε «για αλοιφές να πας στο φαρμακείο»! Πέρα από τις λεξιλογικές τους διαφωνίες, η Ελευθερία είναι ένα κορίτσι της Θεσσαλονίκης όσο η Μυρτώ είναι ένα κορίτσι της Αθήνας (στο ανέκδοτο τραγούδι τους «Μέσα στη βροχή» φαντάζεσαι τη μία να περπατά στην Τσιμισκή και την άλλη στην Ερμού), ενώ και οι δύο μοιράζονται την αγάπη για το ελληνικό τραγούδι. Αυτήν τη διοχετεύουν σε ένα μουσικό πρόγραμμα φίνο κι εκλεκτικό, «για λαϊκά και κομιλφό κορίτσια και αγόρια», όπως το περιγράφουν.

«Δεν έχω λόγια» για την Ελευθερία Πάτση - εικόνα 1
©Βαγγέλης Φραντζής

Η Ελευθερία κάνει αθηναϊκό ντεμπούτο με άξονα τα τραγούδια που της έχει γράψει η Μυρτώ (το «Δεν έχω λόγια» έχει κυκλοφορήσει, ενώ στο setlist περιλαμβάνονται τα ανέκδοτα «Μέσα στη βροχή», «Αιγόκερως» και «Άγριο πάθος») και με μια σταχυολόγηση τραγουδιών που κλείνει το μάτι στους απενοχοποιημένους μουσικόφιλους: από τον «Γαϊδαράκο» της Αλίκης Βουγιουκλάκη (τον λέει παίζοντας κιθάρα) περνάμε στο «Έλα» της Τζένης Βάνου, το «Χωρίς δεκάρα» της Ελένης Βιτάλη και το «Εθνικό έλλειμμα» του Ορφέα Περίδη μαζί κάνουν ένα πολιτικοκοινωνικό σχόλιο, ενώ το «Χορέψετε χορέψετε» και το παραδοσιακό από την Κέα «Εμείς εδώ δεν ήρθαμε» σηκώνουν προς το τέλος τον κόσμο όρθιο.

Η σωστή φωνή της Ελευθερίας, το αισθητήριο της Μυρτώς, που φροντίζει να μην αφήσει τίποτε απέξω χωρίς να γίνεται σχολαστική (βάζει μέχρι και το «Ούτε με γνωρίζεις» των Τερμιτών και το «Θα φύγω, θα με χάσεις» του Γιώργου Μητσάκη), οι open ενορχηστρώσεις του Βαγγέλη Τούντα, τις οποίες υπηρετούν μουσικοί ένας κι ένας (Δημητριάδης, Πατσιώτης, Σιάμπος, Βασιλείου, Παχής, Σέρβος), μας κάνουν να προτείνουμε ολόθερμα να πάτε αυτήν την Κυριακή 10/12 στη δεύτερη παρουσίαση αυτού του feelgood project. Δεν έχουμε καταλήξει με ποιο τραγούδι θα αρχίσει η επανάσταση (όπως αναρωτιούνται τα δυο κορίτσια), αλλά είμαστε σίγουροι ότι με τέτοιες ολιστικές προτάσεις, όπου λεπτά νήματα ενώνουν δημιουργούς και εποχές, αναζωογονείται το ενδιαφέρον μας για το ελληνικό τραγούδι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

H "Ταράτσα του Φοίβου" επιστρέφει για να ξορκίσει το κακό

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Άλσος (27/5), όπου ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του μίλησαν για όλα εκείνα που σημαίνουν για τους ίδιους καλοκαίρι, τα παλιά αθηναϊκά αναψυκτήρια και την ανάγκη να φέρουν πίσω το γούρι της "Ταράτσας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
28/05/2024

Άνοιξη στις πίστες: Ποια προγράμματα συνεχίζουν και ποια ξεκινάνε;

Ειδικά όταν πέφτει αργά, το Πάσχα ορίζει (συνήθως) ένα τέλος σεζόν για τη νυχτερινή διασκέδαση χειμερινού τύπου. Αλλά κάποιοι από τους μεγάλους κλειστούς χώρους της πόλης επιλέγουν να παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι να καλοκαιριάσει –με μερικούς, μάλιστα, να προτείνουν και νέα σχήματα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Ταράτσα του Φοίβου"

O Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα.

Άννα Βίσση: Closing party στο "Hotel Ερμού"

Η Άννα Βίσση και η εξαιρετική της μπάντα θα αποχαιρετίσουν μουσικά το κοινό, μετά από 6 μήνες απολύτως επιτυχημένων και sold out εμφανίσεων.

Τα νέα του "Caja De Musica"

Η Ηρώ, ο Μιθριδάτης, Κατερίνα Ντίνου αλλά και η παρέα Ένας κάποιος είναι ορισμένοι από τους προσκεκλημένους της φιλόξενης μουσικής σκηνής.

Last call για τις MEΛΙSSES με τον Σάκη Ρουβά

Τέσσερις τελευταίες Electric Nights στο "Έναστρον".

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.