Η Ρίτα Αντωνοπούλου σε εκπληκτικό τραγουδιστικό trip

Ένα απόσταγμα πραγματικής τέχνης και ουσιαστικής συγκίνησης μέσα από τις εμφανίσεις της Ρίτας Αντωνοπούλου με τον Θοδωρή Οικονόμου στη «Σφίγγα»

Η Ρίτα Αντωνοπούλου σε εκπληκτικό τραγουδιστικό trip

Όσες φορές κι αν έχω ακούσει live την Ρίτα Αντωνοπούλου, σε ποικίλα projects, υπήρχαν στιγμές συγκλονιστικές που ένιωθα να μου κόβουν την ανάσα. Ερμηνεία που πάντα βρίσκει τον τρόπο να ξεφεύγει από τα δεδομένα – και τα αναμενόμενα! Όσο κι αν το υλικό είναι οικείο (φερ’ ειπείν, σε παραστάσεις του Θάνου) ή απρόσμενο (π.χ. μια σπουδαία στιγμή σε μια περσινή συναυλία του Μιχάλη Κουμπιού), η Ρίτα Αντωνοπούλου εκπέμπει pure passion με τρόπο εντελώς φυσικό. Μεγάλη στόφα τραγουδίστριας, με μοναδική ικανότητα να κινηθεί υπερ-στυλιστικά και να φτιάξει το δικό της trip. Με το οποίο, βέβαια, σε ταξιδεύει κυριολεκτικά.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου σε εκπληκτικό τραγουδιστικό trip - εικόνα 1
Φωτό: Ελένη Γαλάνη

Αυτό συμβαίνει στη «Σφίγγα», όπου σε μια υπέροχη καλλιτεχνική συνύπαρξη και συνδιαλλαγή με τον πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, η Ρίτα Αντωνοπούλου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που, κυριολεκτικά, είναι ένα φίνο απόσταγμα της τέχνης του τραγουδιού. Μέσα από εξαιρετικά τραγούδια και κείμενα που τα «δένουν» μεταξύ τους, με όχημα την πάντα «αποκαλυπτική» σχέση φωνής-πιάνου η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο έξοχος συνομιλητής της στα πλήκτρα μας δίνουν αυτό το τραγούδι που αξίζει να ακούγεται – και να τραγουδιέται.

Ο τρόπος της Ρίτας (και του Θοδωρή) είναι να βιώνουν με τρόπο απόλυτο τις μουσικές που βγάζουν τα τραγούδια – το καθένα και κάτι άλλο, μια ακόμα μικρή ξεχωριστή ομορφιά – και όλο μαζί να κλιμακώνεται και, βαθμιαία, να κορυφώνεται σε σημεία που όλους μας εκφράζουν αισθητικά. Τραγούδια του Ρασούλη ("Στη ρωγμή του χρόνου"), του Αγγελάκα ("Σιγά μην κλάψω"), του Μικρούτσικου ("Οι 7 νάνοι στο S/S Cyrenia"), του Ξαρχάκου ("Καίγομαι") και άλλων που η Ρίτα Αντωνοπούλου, πατώντας πάνω στις νότες ή στα clusters του πιάνου, τα εκτείνει από τα απλούστερα και πιο βασικά μας συναισθήματα ως τα όρια μιας συγκινησιακής αβανγκάρντιας που μόνο επιτόπου μπορούμε να βιώσουμε. Μιλάμε για ερμηνείες που γίνονται πια definitive!

Η Ρίτα Αντωνοπούλου σε εκπληκτικό τραγουδιστικό trip - εικόνα 2

Και, έτσι, καθώς το πρόγραμμα πάει στην κορύφωσή του, έρχεται στο νου μου η κουβέντα που είχαμε με τον Θάνο προ δεκαετίας, για μια σπουδαία τραγουδίστρια που είχε ανακαλύψει – μια τραγουδίστρια που θα ανέτρεπε δεδομένα (αισθητικά ή άλλα) και θα πήγαινε τα πράγματα πιο μπροστά. ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ!

[Το πρόγραμμα στη «Σφίγγα» τελειώνει 11/11. Συνεχίζεται με tour στην περιφέρεια. Όμως θα έχει σίγουρα συνέχεια]

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

H "Ταράτσα του Φοίβου" επιστρέφει για να ξορκίσει το κακό

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Άλσος (27/5), όπου ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του μίλησαν για όλα εκείνα που σημαίνουν για τους ίδιους καλοκαίρι, τα παλιά αθηναϊκά αναψυκτήρια και την ανάγκη να φέρουν πίσω το γούρι της "Ταράτσας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
28/05/2024

Άνοιξη στις πίστες: Ποια προγράμματα συνεχίζουν και ποια ξεκινάνε;

Ειδικά όταν πέφτει αργά, το Πάσχα ορίζει (συνήθως) ένα τέλος σεζόν για τη νυχτερινή διασκέδαση χειμερινού τύπου. Αλλά κάποιοι από τους μεγάλους κλειστούς χώρους της πόλης επιλέγουν να παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι να καλοκαιριάσει –με μερικούς, μάλιστα, να προτείνουν και νέα σχήματα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Ταράτσα του Φοίβου"

O Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα.

Άννα Βίσση: Closing party στο "Hotel Ερμού"

Η Άννα Βίσση και η εξαιρετική της μπάντα θα αποχαιρετίσουν μουσικά το κοινό, μετά από 6 μήνες απολύτως επιτυχημένων και sold out εμφανίσεων.

Τα νέα του "Caja De Musica"

Η Ηρώ, ο Μιθριδάτης, Κατερίνα Ντίνου αλλά και η παρέα Ένας κάποιος είναι ορισμένοι από τους προσκεκλημένους της φιλόξενης μουσικής σκηνής.

Last call για τις MEΛΙSSES με τον Σάκη Ρουβά

Τέσσερις τελευταίες Electric Nights στο "Έναστρον".

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.