Μια παρέα απ’ τα παλιά μας κλείνει το μάτι

Μιλάμε με τον Γιάννη Ζουγανέλη λίγο από τη σκηνική επανασύνδεση στην «Ακτή Πειραιώς» μιας παρέας καλλιτεχνών που γνωρίζεται καλά και έχει εμφανιστεί στον ίδιο χώρο πριν από δέκα χρόνια.

Μια παρέα απ’ τα παλιά μας κλείνει το μάτι

Μιλάμε με τον Γιάννη Ζουγανέλη λίγο από τη σκηνική επανασύνδεση στην «Ακτή Πειραιώς» μιας παρέας καλλιτεχνών που γνωρίζεται καλά και έχει εμφανιστεί στον ίδιο χώρο πριν από δέκα χρόνια.

Μια παρέα απ’ τα παλιά μας κλείνει το μάτι - εικόνα 1
©Yiannis Margetousakis Photography

Το «Να δεις τι σου ’χω για μετά» είναι ένα τραγούδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα από το δίσκο «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» του 1993 (το ερμήνευαν σε ντουέτο Μαχαιρίτσας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου) το οποίο, βαφτίζοντας τη μουσική παράσταση στην «Ακτή Πειραιώς» (από την Παρασκευή 10/11), «κλείνει το μάτι στον κόσμο και δίνει μια νότα αισιοδοξίας, διότι ακόμη κι αν έρχονται νέα δεινά, πάντα θα επιβιώνουμε».

Με αφορμή την επανασύνδεση αυτής της καλλιτεχνικής παρέας δέκα χρόνια μετά τη συνεργασία τους στην ίδια σκηνή, ο Γιάννης Ζουγανέλης (στον οποίο ανήκει η παραπάνω ερμηνεία του τραγουδιού) μου θυμίζει πως με τον Παπακωνσταντίνου συνεργάζονται καλλιτεχνικά από τη δεκαετία του 1980 κι έχουν μοιραστεί τη σκηνή στο «Αχ Μαρία», στη «Σφεντόνα» και στο «Οξυγόνο»: «Αισθάνομαι τυχερός που έκανε ξακουστά τραγούδια που έγραψα, όπως το “Φοβάμαι”, η “Στέλλα”, ο “Τρελός” και το “Τσιφτετέλι αυτόνομον”. Θυμάμαι επίσης ως μια υπέροχη εμπειρία τη μουσική και το δίσκο “Ατρείδες” για την παράσταση του Δημήτρη Ποταμίτη, στην οποία ο Βασίλης ήταν κορυφαίος του Χορού».

Για όλους έχει να πει τα καλύτερα ο Ζουγανέλης (για τον Δημήτρη Σταρόβα αστειεύεται ότι, εκτός από καλοσύνη, απόλυτη ειλικρίνεια και σκηνική ευφυΐα, διαθέτει και σοβαρό… εκτόπισμα στην κωμωδία), κρατώντας ωστόσο τον πιο γλυκό λόγο για τη Μιρέλα Πάχου, την οποία χάιδευε από όταν ήταν ακόμη στην κοιλιά της μητέρας της.

Μια παρέα απ’ τα παλιά μας κλείνει το μάτι - εικόνα 2
©Yiannis Margetousakis Photography

Η μουσική παράσταση στην «Ακτή Πειραιώς», όπως προηγούμενες που έχουν παρουσιαστεί εκεί, βασίζεται στη γνώριμη κι επιτυχημένη συνταγή της συνεχούς εναλλαγής, που δεν σε αφήνει να βαρεθείς. Ο Παπακωνσταντίνου και ο Μαχαιρίτσας, αυτοί οι δύο «γερόλυκοι» της ελληνικής ροκ, θα ερμηνεύσουν τραγούδια τους, ο Ζουγανέλης και ο Σταρόβας θα παρουσιάσουν σκετς μαύρης κωμωδίας τα οποία θα ξορκίζουν το θάνατο, καθώς θα εκτυλίσσονται σε γραφεία κηδειών, ενώ εμβόλιμα βίντεο θα λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι. Συμμετέχουν ακόμη η ερμηνεύτρια Φρόσω Στυλιανού και ο Ιταλός κιθαρίστας Steve Tesser, συνεργάτης του Μαχαιρίτσα.

Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία του Γιάννη Ζουγανέλη και μιλώντας συχνά μαζί του, παρατηρώ ότι του αρέσουν τα πολυσυλλεκτικά σχήματα. Κι εδώ, στο «Να δεις τι σου ’χω για μετά», βρίσκεται ανάμεσα σε διαφορετικές προσωπικότητες. Συμφωνεί ότι «δεν μοιάζω καλλιτεχνικά με κανέναν από αυτούς, αλλά το ίδιο κι εκείνοι» και συμπληρώνει: «Απεχθάνομαι τη ματαιοδοξία και τον εγωισμό, αλλά πιστεύω στη σύνθεση των πραγμάτων. Την επιτυχία την κάνουν η σύνθεση, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός. Θα μπορούσα να σου γράψω διδακτορικό για την… ανυπαρξία του ρήματος “υπάρχω”. Για να υπάρξω, πρέπει να υπάρχουν και οι άλλοι γύρω μου». Πέρα από τη φιλοσοφική του αυτή στάση, ο Ζουγανέλης έχει και ξεκάθαρη γνώμη για τη νυχτερινή διασκέδαση: «Το κοινό έχει αναφορές σε μουσικές σκηνές, συγκεκριμένα καλλιτεχνικά σχήματα και παραστάσεις. Από την εμπειρία μου και την υποδοχή της δουλειάς μου από το κοινό, αντιλαμβάνομαι ότι ανάμεσα στις ιδιαίτερες προτιμήσεις του είναι οι μουσικές παραστάσεις με θεατρικά μέρη, τα οποία μάλιστα λειτουργούν καταλυτικά και θετικά στα μουσικά και τραγουδιστικά».

Στο τέλος τον ρωτάω αν έχει κουραστεί να κάνει σάτιρα κι εκείνος μου απαντάει αποφασιστικά: «Η κωμωδία και η σάτιρα είναι κατά τη γνώμη μου το σοβαρότερο πράγμα, πρώτα στη ζωή και μετά στην τέχνη». «Το βλέπουν έτσι και ο Παπακωνσταντίνου, και ο Μαχαιρίτσας, που είναι ροκ τύποι;» απορώ κι εκείνος είναι αποστομωτικός: «Τι σημαίνει “ροκ”; Μουσικοί είναι όλοι. Δεν τους δίνει άλλοθι για τίποτα το είδος που υπηρετούν».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

H "Ταράτσα του Φοίβου" επιστρέφει για να ξορκίσει το κακό

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Άλσος (27/5), όπου ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του μίλησαν για όλα εκείνα που σημαίνουν για τους ίδιους καλοκαίρι, τα παλιά αθηναϊκά αναψυκτήρια και την ανάγκη να φέρουν πίσω το γούρι της "Ταράτσας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
28/05/2024

Άνοιξη στις πίστες: Ποια προγράμματα συνεχίζουν και ποια ξεκινάνε;

Ειδικά όταν πέφτει αργά, το Πάσχα ορίζει (συνήθως) ένα τέλος σεζόν για τη νυχτερινή διασκέδαση χειμερινού τύπου. Αλλά κάποιοι από τους μεγάλους κλειστούς χώρους της πόλης επιλέγουν να παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι να καλοκαιριάσει –με μερικούς, μάλιστα, να προτείνουν και νέα σχήματα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Ταράτσα του Φοίβου"

O Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα.

Άννα Βίσση: Closing party στο "Hotel Ερμού"

Η Άννα Βίσση και η εξαιρετική της μπάντα θα αποχαιρετίσουν μουσικά το κοινό, μετά από 6 μήνες απολύτως επιτυχημένων και sold out εμφανίσεων.

Τα νέα του "Caja De Musica"

Η Ηρώ, ο Μιθριδάτης, Κατερίνα Ντίνου αλλά και η παρέα Ένας κάποιος είναι ορισμένοι από τους προσκεκλημένους της φιλόξενης μουσικής σκηνής.

Last call για τις MEΛΙSSES με τον Σάκη Ρουβά

Τέσσερις τελευταίες Electric Nights στο "Έναστρον".

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.