Νταλάρας – Μαχαιρίτσας – Κότσιρας: «Μήπως ήρθε ο καιρός να παίξουμε μαζί;»

Οι τρεις καλλιτέχνες παρουσιάζουν στην «Ακτή Πειραιώς» τη μουσική παράσταση «Εδώ στο Νότο».

Νταλάρας – Μαχαιρίτσας – Κότσιρας: «Μήπως ήρθε ο καιρός να παίξουμε μαζί;»

Οι τρεις καλλιτέχνες απάντησαν θετικά στην πρόταση που έπεσε στο τραπέζι. Έτσι, από την Παρασκευή 4/11 στην «Ακτή Πειραιώς», διασταυρώνουν το ρεπερτόριό τους και εκφράζουν την ταύτισή τους στον ορισμό που δίνουν στο καλό ελληνικό τραγούδι. Για τη μουσική παράσταση «Εδώ στο Νότο» μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου, από την οποία σας παρουσιάζουμε τα highlights.

Νταλάρας – Μαχαιρίτσας – Κότσιρας: «Μήπως ήρθε ο καιρός να παίξουμε μαζί;» - εικόνα 1

Την παρουσίαση της μουσικής παράστασης «Εδώ στο Νότο» άνοιξε ο Γιώργος Νταλάρας, ανατρέχοντας στο ξεκίνημα της φιλίας και της συνεργασίας του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, από τα «Σκόνη» και «Αρκούδες» με τους Τερμίτες έως το «Διδυμότειχο Blues» και την «Άσφαλτο που τρέχει» («από τα πιο ωραία τραγούδια που έχει γράψει ο Λαυρέντης», παρατήρησε ο Νταλάρας γι’ αυτό τον τελευταίο δίσκο).

Στη σκηνική συνύπαρξη που προετοιμάζεται στην «Ακτή Πειραιώς» διασταυρώνονται η εκτίμηση του Νταλάρα για τους δύο συνεργάτες του («Έχω νιώσει την αγωνία τους να σταθούν στο καλό ελληνικό τραγούδι»), η ευγνωμοσύνη του Μαχαιρίτσα («Η στάση μου απέναντι στο πρόσωπό του είναι μεροληπτική, γιατί του χρωστάω την ύπαρξή μου στο χώρο αυτό. Εμφανίστηκε σε μια εποχή που ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω») και ο θαυμασμός του Κότσιρα («Όλοι έχουμε τον Νταλάρα στο DNA μας. Ακούγοντας τον στις πρόβες νομίζω ότι ζω όλη τη ζωή μου από την αρχή κι αυτό μου δημιουργεί ένα πολύ αγαπησιάρικο συναίσθημα.»).

Με φόρα από την πολύ πετυχημένη πορεία του μουσικού τους προγράμματος «Παραγγελιά» (που σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει σε CD), Μαχαιρίτσας και Κότσιρας θα συνέχιζαν αναπόφευκτα να εμφανίζονται μαζί κι όταν έπεσε από τον Νταλάρα η πρόταση «Μήπως ήρθε ο καιρός να παίξουμε παρέα;» πέταξαν τη σκούφια τους.

Νταλάρας – Μαχαιρίτσας – Κότσιρας: «Μήπως ήρθε ο καιρός να παίξουμε μαζί;» - εικόνα 2

Βάφτισαν τη μουσική παράσταση «Εδώ στο Νότο» από τον «Νότο», το τραγούδι του Μαχαρίτσα που έχει πει σε δεύτερη εκτέλεση ο Νταλάρας, και, φυσικά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν «ωκεανό» τραγουδιών, στο ξεδιάλεγμα των οποίων βοήθησε ο Νίκος Σούλης. Για τον άνθρωπο που επιμελείται σκηνοθετικά την παράσταση ο Νταλάρας ανέφερε ότι τον εκτιμά «επειδή στην εποχή της ευμάρειας που θα μπορούσε να πει πολλά “ναι”, εκείνος είπε πολλά “όχι”», ενώ ο Μαχαιρίτσας θυμήθηκε το βίντεο κλιπ που είχαν κάνει μαζί για το «Διδυμότειχο Blues», μια παραγωγή… Μπεν Χουρ!

Η συμμετοχή της Idra Kayne μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί της δίνει την ευκαιρία να συστηθεί σε ένα ευρύτερο κοινό, που όπως εμείς και ο Νταλάρας θα ενθουσιαστεί με την εκπληκτική soul φωνή της και τις απεριόριστες δυνατότητές της – η ίδια, πάντως, όσο πληθωρική είναι στη σκηνή, άλλο τόσο δεν τα πάει καλά με τον δημόσιο λόγο κι έτσι έκανε μια λιτή δήλωση για την τεράστια χαρά της, την οποία θεωρούμε δεδομένη έπειτα από τα ένθερμα λόγια των συνεργατών της.

Κερασάκι στην τούρτα, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος θα έχει ένα μικρό σχολιαστικό ρόλο, «με σεβασμό, γιατί δεν μπορώ να είμαι τόσο άνετος δίπλα από τέτοιους καλλιτέχνες όσο όταν εμφανίζομαι μόνος μου. Ο ασταμάτητος performer είπε ότι «εισβάλλω στο πρόγραμμα από ζήλια, γιατί δεν μπορώ να μην είμαι μαζί με ανθρώπους που θαυμάζω», ενώ ήταν to the point όταν τέθηκε η (μάλλον άκυρη) ερώτηση αν θα δεχόταν να είναι μέλος του ΕΣΡ: «Να συσταθεί το ΕΣΡ, αλλά εμάς που μας ρωτάτε είμαστε σε φάση καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η πολιτική και αισθητική μου στάση είναι ότι ο δημιουργικός καλλιτέχνης δεν περιμένει να αμειφθεί από το κράτος.» (για την ιστορία, ο Μαχαιρίτσας απάντησε στην ίδια ερώτηση: «Με θυμούνται πάντα για να με ρωτήσουν κάτι τέτοια περίεργα και ιντριγκαδόρικα πράγματα. Μα δεν μπορώ να έχω άποψη επί παντός επιστητού. Άσε που όταν έχω κάνει δηλώσεις, άλλα έχω πει κι άλλα βλέπω στα μεσημεριανάδικα.»)

Το αποτέλεσμα θα το παρακολουθήσουμε στην «Ακτή Πειραιώς», ένα χώρο που έχει στεγάσει επί πολλές σεζόν τον Μαχαιρίτσα σε σημαδιακές μουσικές παραστάσεις, ενώ κέρδισε την εμπιστοσύνη του Νταλάρα όταν «με καλωσύνη και ευγένεια με φιλοξένησε για να παρουσιάσω ένα πρόγραμμα σχεδόν αντι-εμπορικό», όπως ανέφερε για το περσινό αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

H "Ταράτσα του Φοίβου" επιστρέφει για να ξορκίσει το κακό

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Άλσος (27/5), όπου ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του μίλησαν για όλα εκείνα που σημαίνουν για τους ίδιους καλοκαίρι, τα παλιά αθηναϊκά αναψυκτήρια και την ανάγκη να φέρουν πίσω το γούρι της "Ταράτσας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
28/05/2024

Άνοιξη στις πίστες: Ποια προγράμματα συνεχίζουν και ποια ξεκινάνε;

Ειδικά όταν πέφτει αργά, το Πάσχα ορίζει (συνήθως) ένα τέλος σεζόν για τη νυχτερινή διασκέδαση χειμερινού τύπου. Αλλά κάποιοι από τους μεγάλους κλειστούς χώρους της πόλης επιλέγουν να παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι να καλοκαιριάσει –με μερικούς, μάλιστα, να προτείνουν και νέα σχήματα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Ταράτσα του Φοίβου"

O Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα.

Άννα Βίσση: Closing party στο "Hotel Ερμού"

Η Άννα Βίσση και η εξαιρετική της μπάντα θα αποχαιρετίσουν μουσικά το κοινό, μετά από 6 μήνες απολύτως επιτυχημένων και sold out εμφανίσεων.

Τα νέα του "Caja De Musica"

Η Ηρώ, ο Μιθριδάτης, Κατερίνα Ντίνου αλλά και η παρέα Ένας κάποιος είναι ορισμένοι από τους προσκεκλημένους της φιλόξενης μουσικής σκηνής.

Last call για τις MEΛΙSSES με τον Σάκη Ρουβά

Τέσσερις τελευταίες Electric Nights στο "Έναστρον".

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.