Με το bars in bar event The Drinking Adventure σήμερα Πέμπτη 23/6 στο «Theory Bar & More» θα ταξιδέψουμε ανά τη χώρα, γνωρίζοντας τους ανθρώπους και δοκιμάζοντας τα κοκτέιλ πέντε μπαρ από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Καλαμάτα, τα Χανιά και την Αλεξανδρούπολη. Μ’ αυτή την αφορμή, διαπιστώνουμε ότι εκτός Αθηνών υπάρχει μεράκι, δημιουργικότητα και εξωστρέφεια που αξίζει την προσοχή μας.
Καθώς η κινητικότητα και η δημιουργικότητα της αθηναϊκής σκηνής των μπαρ κλέβει τις εντυπώσεις και τα δημοσιεύματα, συχνά δημιουργείται η μονομερής εικόνα ότι η πόλη μας είναι το επίκεντρο αυτής της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ σημαντικές εξελίξεις στην επαρχία περνούν απαρατήρητες. Εδώ στο «α», έχουμε ασχοληθεί συχνά με τις σημαντικές εξελίξεις στην επαρχία: πρόσφατα, για παράδειγμα, βρεθήκαμε στη Λάρισα για το event Bar Engage και ανακαλύψαμε μαζί με μια ντουζίνα Γάλλους φιλοξενούμενους την ανθηρή σκηνή της πρωτεύουσας του Θεσσαλικού κάμπου. αλλά και με εκτενή ρεπορτάζ στο «Αθηνόραμα Travel» έχουμε ξεχωρίσει τα μπαρ που προσφέρουν σωστά κοκτέιλ απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας.
Γι’ αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα η πρωτοβουλία της ομάδας του «Theory Bar & More» να διοργανώσει μια νοητή Drinking Adventure εκτός Αθηνών, προσκαλώντας για μία βραδιά πέντε μπαρ της επαρχίας: σήμερα Πέμπτη 23/6 θα παρουσιάσουν τη signature δουλειά τους σε όλους τους χώρους του βραβευμένο all-day μπαρ του Χαλανδρίου το «La Doze» από τη Θεσσαλονίκη, το «Kubrick» από τη Λάρισα, το «Thema» από την Αλεξανδρούπολη, το «Παλλάς» από τα Χανιά και το «Bistroteca» από την Καλαμάτα. «Τα μπαρ που θα φιλοξενήσουμε στο The Drinking Adventure είναι γνωστά και αγαπημένα στους πελάτες μας», μου λένε οι άνθρωποι του «Theory», προσθέτοντας ότι με αυτό το bars in bar event θέλουν να «αναγνωρίσουν την πολύ καλή δουλειά που κάνουν τα συγκεκριμένα μαγαζιά».
Αυτά τα πέντε μπαρ είναι ένα δείγμα της σοβαρής προσπάθειας που γίνεται στην επαρχία – ας έχουμε μάλιστα στο νου ότι εκεί οι άνθρωποι που ασχολούνται επιχειρηματικά με το fine drinking έχουν να πείσουν ένα κοινό με πιο «κλειστές» συνήθειες απ’ ό,τι το αθηναϊκό. Κι όμως, όπως διαπιστώνει ο Σπύρος Αντωνόπουλος του «Bistroteca», παλιός γνώριμος από το «Κολοκοτρώνη 9»: «Στην Καλαμάτα υπάρχει “ακροατήριο”. Κάποιοι έχουν περισσότερες απαιτήσεις, κάποιοι άλλοι θέλουν τον τρόπο τους για να τους μυήσεις στο κοκτέιλ». Την ίδια εικόνα, της σταδιακής αλλαγής των συνηθειών του κόσμου στην επαρχία, μεταφέρουν και άλλοι επιχειρηματίες – όπως μου λέει ο Άκης Συμεωνίδης του δημοφιλούς street-bar πολυχώρου «La Doze», «δεν “πίεζα” και δεν “πιέζω” για την κατανάλωση του κοκτέιλ, αλλά κάνω τις προτάσεις μου και αφήνω τον κόσμο να μου δείξει πού θέλει να πάει».
Για να πετύχουν την εκπαίδευση του κοινού, οι επιχειρηματίες προχωρούν σε επενδύσεις, δηλαδή σε ταξίδια για ενημέρωση, εκπαίδευση του προσωπικού, guest bartendings, πρόσκληση Αθηναίων bartenders για τη δημιουργία καταλόγων, χτίσιμο εντυπωσιακών spirit lists. Τους ανθρώπους του «Kubrick», ας πούμε, θα τους βρεις κάθε Ιούνιο στο Cocktails Spirits (η επαφή τους με την παρισινή σκηνή ήταν που γέννησε και την ιδέα του Bar Engage). Και το «Thema» προσκάλεσε τον Νίκο Μπάκουλη του «The Clumsies» για να δημιουργήσει μια λίστα.
Παρακολουθώντας προσεκτικά τις τρέχουσες καταναλωτικές συνήθειες του κοινού, τα μπαρ της επαρχίας υιοθετούν γρήγορα και εξελίσσουν τις νέες τάσεις, συγκεντρώνουν πίσω από την μπάρα νέους με όρεξη και ταλέντο, κερδίζουν διακρίσεις σε διαγωνισμούς ποτού – τα παιδιά του «Bistroteca» πέρασαν στον ελληνικό τελικό του Skinos Mediterranean Cocktails Challenge. Όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε (αλλά και να τα δοκιμάσουμε) σήμερα Πέμπτη στο «Theory».