Γιώργος Νταλάρας: «Δεν θα συνέχιζα το τραγούδι αν δεν συναντούσα τον Σταύρο»

Ο Γιώργος Νταλάρας μας μιλάει με αφορμή τη σειρά συναυλιών-αναδρομή στη συνεργασία του με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, στην «Ακτή Πειραιώς».

Γιώργος Νταλάρας: «Δεν θα συνέχιζα το τραγούδι αν δεν συναντούσα τον Σταύρο»

Στη συνεργασία με τον Σταύρο Κουγιουμτζή ανατρέχει ο Γιώργος Νταλάρας με μια σειρά τεσσάρων εμφανίσεων στην «Ακτή Πειραιώς» από την Παρασκευή 15/4. Μ’ αυτή την αφορμή μας μιλάει για τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του έργου του Κουγιουμτζή και την επίδρασή του στο ελληνικό τραγούδι.

Γιώργος Νταλάρας: «Δεν θα συνέχιζα το τραγούδι αν δεν συναντούσα τον Σταύρο» - εικόνα 1
©Yiannis Margetousakis Photography

Ποια είναι η σημασία των τραγουδιών του Σταύρου Κουγιουμτζή για εσάς αλλά και στη σημερινή εποχή;
Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα τραγούδια καθώς και ο ίδιος ο Κουγιουμτζής είναι ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι τόσο της μουσικής όσο και της συναισθηματικής μου ζωής, ιδιαίτερα σε εκείνα τα πρώτα χρόνια της αθωότητας. Νομίζω όμως γενικά ότι τα τραγούδια του έχουν σημασία και ουσία και για όλους τους άλλους, κοινό και νέους μουσικούς και τραγουδιστές. «Κάπου νυχτώνει και ο ήλιος παγώνει», «Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο», «Φαρμακωμένος ο καιρός παραμονεύει», «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι ζουν σε κάποιες φυλακές»… Ποιος ακροατής, ανεξάρτητα ηλικίας και ποιος νέος μουσικός δεν θα χαιρόταν να τραγουδήσει αυτά τα τραγούδια; Ή τους στίχους που εμπνεύστηκε από τη δημοτική ποίηση: «Άνοιξ’ το παραθύρι σου ξανθέ βασιλικέ μου», «Τα ματόκλαδά σου κλείνεις, να περάσω δεν μ’ αφήνεις», «Αχ να ’μουν στο φουστάνι σου»…

Ποια θέση έχει ο Κουγιουμτζής στο τραγούδι και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του έργου του που το κάνουν να ξεχωρίζει;
Έχει σίγουρα μεγάλη θέση. Και ξεχωριστή. Για όσους γνωρίζουν καλά το έργο του, αλλά και για πολλούς που γνωρίζουν τα τραγούδια χωρίς να συνειδητοποιούν πολλές φορές ότι είναι δικά του. Τον κάνει να ξεχωρίζει η αρμονικότατη σχέση του με τη δημοτική ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι. Η τεράστια αγάπη του για το ρεμπέτικο και ο τρόπος με τον οποίο προχώρησε αυτό το είδος στα δικά του τραγούδια. Κι ακόμη το ότι, επειδή ο ίδιος έγραφε πολλούς από τους στίχους των τραγουδιών του μέσα από τις αγωνίες του και τη δική του έμπνευση, με τον ίδιο τρόπο επέλεγε στίχους και ποιήματα άλλων συνεργατών. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν έγραφε ποτέ τραγούδια της μόδας και απέφευγε τους πομπώδεις και ιδιαίτερα συνθηματικούς στίχους. Τέλος, είχε απίστευτη και ολοκληρωμένη, σε όλα τα επίπεδα, κλασική μουσική παιδεία και κατάρτιση. Και αυτό αναγνωρίστηκε ιδιαίτερα σ’ ένα από τα τελευταία έργα του, τους «Ύμνους αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων», όπου κατά ομολογία των ειδικών είχε αυτό το άρτιο μουσικά, εκτός από το συγκινησιακά φορτισμένο, αποτέλεσμα.

Γιώργος Νταλάρας: «Δεν θα συνέχιζα το τραγούδι αν δεν συναντούσα τον Σταύρο» - εικόνα 2

Πώς έχει επηρεάσει το έργο σύγχρονών του και μεταγενέστερων συνθετών;
Έγραφε μεστά, αλλά πολύ δουλεμένα τραγούδια, πάλευε, όπως λέει ο Ελευθερίου, με τις μουσικές και τους στίχους σαν τον άρρωστο με πυρετό που παλεύει με τα σεντόνια του. Θυμάμαι ήμουν έφηβος ακόμα, όταν ο Μάνος (Λοΐζος), μου λέει μια μέρα «τι ωραίο τραγούδι το “Δεν έχω μάτια να σε δω” του Σταύρου, με εμπνέει και θα γράψω και εγώ μια τέτοια μπαλάντα». Και έγραψε το υπέροχο «Αχ χελιδόνι μου» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που δεν μοιάζει βέβαια με το άλλο, αλλά είναι της ίδιας αισθητικής. Ξέρω επίσης ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας έχουν επηρεαστεί πολύ από τα τραγούδια του. Και ο Νίκος ο Πλατύραχος τελευταία, στα «Άστεγα», έχει ωραία, λιτά, ατόφια λαϊκά τραγούδια, που θυμίζουν τραγούδια του Σταύρου.

Βλέπετε να υπάρχουν επίγονοί του ανάμεσα στους Έλληνες συνθέτες;
Νομίζω ναι. Εκτός από τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα, ο Ορφέας Περίδης φαίνεται ότι αγαπάει τον Κουγιουμτζή και ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Καζαντζής και ο Θοδωρής Κοτονιάς – αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που ζήτησα στον τελευταίο να είμαστε μαζί σ’ αυτές τις συναυλίες. Αλλά και ο Σταύρος είχε αδυναμία στους νέους. Όταν άκουσε τη διασκευή τού «Ένας κόμπος η χαρά μου» που τραγουδήσαμε με τον Μπάμπη όταν συνεργαστήκαμε με τους Πυξ Λαξ, του άρεσε πολύ.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές απ’ αυτήν τη συνεργασία που θυμάστε ιδιαίτερα;
Πιο πολύ θυμάμαι την πρώτη μας συνάντηση, όταν έβαλε τα μαγικά του χέρια στο πιάνο να μου παίξει τραγούδια. Ήμουν 18 χρόνων. Το έχει περιγράψει και ο ίδιος στον Γεραμάνη. Κοιταχτήκαμε και προσπάθησα μετά τη διδασκαλία του να τραγουδήσω κάποιες νότες. Ξέραμε απ’ την αρχή και οι δύο ότι αυτή η στιγμή ήταν μοιραία. Κάτι που δεν έχω ξαναπεί είναι πως, παρότι ήμουν πολύ μικρός εκείνα τα δύσκολα χρόνια, αν δεν είχα αυτή την τύχη να συναντήσω τον Σταύρο, να με εμπιστευτεί και να μου δώσει φωνή, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχα συνεχίσει το τραγούδι.

Ποια είναι τα πέντε αγαπημένα σας τραγούδια του Κουγιουμτζή;
Ευτυχώς είναι σχεδόν όλα! Ας πω όμως πέντε: «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Κάπου νυχτώνει», «Ντύλαν Τόμας», «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι», «Του κάτω κόσμου τα πουλιά». Συμβαίνει κάτι σπάνιο με το έργο του Σταύρου όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή δισκογραφία. Αν ανατρέξετε στα τραγούδια του που έχουν γίνει επιτυχίες, θα υποθέσετε ότι είναι μέσα από 15, ας πούμε, δίσκους. Τόσες πολλές είναι οι επιτυχίες του. Κι όμως! Αυτά τα τραγούδια προέρχονται από μόλις 5 δίσκους.

Γιώργος Νταλάρας: «Δεν θα συνέχιζα το τραγούδι αν δεν συναντούσα τον Σταύρο» - εικόνα 3
©Yiannis Margetousakis Photography

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τα πέντε τραγούδια που μου αναφέρατε υπάρχουν σίγουρα στο πρόγραμμα.
Ασφαλώς!

Εκτός από εκείνα της συνεργασίας σας, ποια άλλα θα μας πείτε στην «Ακτή Πειραιώς»;
Εγώ ήμουν ο τυχερός, αλλά είπαμε πως ήταν μοιραία αυτή η συνάντηση. Ο Σταύρος όμως έγραψε υπέροχα τραγούδια και για άλλους τραγουδιστές κι έχουμε κάνει μια επιλογή απ’ αυτά.

Γιατί επιλέξατε για τίτλο των εμφανίσεών σας τον πρώτο στίχο από το «Ένας κόμπος η χαρά μου»;
Γιατί λατρεύω αυτό το τραγούδι και είναι αυτή η φράση «και τα τραγούδια που αγαπώ τα παραπονεμένα» που με συγκινεί και μου θυμίζει πόσο μας λείπει ο Σταύρος Κουγιουμτζής.

Πώς έγινε η επιλογή των συνεργατών σας, δηλαδή του Κοτονιά, της Βασιλικής Καρακώστα και της Ασπασίας Στρατηγού;
Με τον τρόπο που συνηθίζω και ιδιαίτερα με τον τρόπο που διάλεγε και ο Σταύρος συνεργάτες. Νέους ανθρώπους πρώτα απ’ όλα, με καλές φωνές, που θα μεταφέρουν με το δικό τους συναίσθημα και τη δική τους δροσιά τα τραγούδια στο σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

H "Ταράτσα του Φοίβου" επιστρέφει για να ξορκίσει το κακό

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Άλσος (27/5), όπου ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του μίλησαν για όλα εκείνα που σημαίνουν για τους ίδιους καλοκαίρι, τα παλιά αθηναϊκά αναψυκτήρια και την ανάγκη να φέρουν πίσω το γούρι της "Ταράτσας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
28/05/2024

Άνοιξη στις πίστες: Ποια προγράμματα συνεχίζουν και ποια ξεκινάνε;

Ειδικά όταν πέφτει αργά, το Πάσχα ορίζει (συνήθως) ένα τέλος σεζόν για τη νυχτερινή διασκέδαση χειμερινού τύπου. Αλλά κάποιοι από τους μεγάλους κλειστούς χώρους της πόλης επιλέγουν να παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι να καλοκαιριάσει –με μερικούς, μάλιστα, να προτείνουν και νέα σχήματα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Ταράτσα του Φοίβου"

O Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα.

Άννα Βίσση: Closing party στο "Hotel Ερμού"

Η Άννα Βίσση και η εξαιρετική της μπάντα θα αποχαιρετίσουν μουσικά το κοινό, μετά από 6 μήνες απολύτως επιτυχημένων και sold out εμφανίσεων.

Τα νέα του "Caja De Musica"

Η Ηρώ, ο Μιθριδάτης, Κατερίνα Ντίνου αλλά και η παρέα Ένας κάποιος είναι ορισμένοι από τους προσκεκλημένους της φιλόξενης μουσικής σκηνής.

Last call για τις MEΛΙSSES με τον Σάκη Ρουβά

Τέσσερις τελευταίες Electric Nights στο "Έναστρον".

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.