Ματούλα Ζαμάνη: Φουλ ρεαλιτέ και Κλάιβ Μπάρκερ μαζί

Συναντήσαμε την τραγουδοποιό-performer λίγο πριν τις εμφανίσεις στο Club του «Σταυρού του Νότου».

Ματούλα Ζαμάνη: Φουλ ρεαλιτέ και Κλάιβ Μπάρκερ μαζί

Τι θα έκανε αν ήταν πρωθυπουργός; Γιατί ντρέπεται να μιλάει για την πολιτική, αλλά η στάση της απέναντι σε όλα είναι εξόχως πολιτική; Ποια είναι η πρώτη ερώτηση που συμβουλεύει να κάνουμε σε κάποιον προτού αποφασίσουμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα; Συναντήσαμε τη Ματούλα Ζαμάνη λίγο πριν τις εμφανίσεις της στο Club του «Σταυρού του Νότου» από την Παρασκευή 19/2 κι εκείνη μίλησε για όλα!

Ματούλα Ζαμάνη: Φουλ ρεαλιτέ και Κλάιβ Μπάρκερ μαζί - εικόνα 1
©Marili Zarkou

Εκατό τίτλους μπορείς να βγάλεις από μία ώρα κουβέντας με τη Ματούλα. Τον πρώτο μού τον έδωσε όταν τη συνάντησα στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου να παρκάρει τη βέσπα της και παρατήρησα ότι ήταν ντυμένη ασορτί με το φιστικί χρώμα της μηχανής. «Είμαι ασορτί με την πλάση», με διόρθωσε εκείνη. Κι αργότερα, έπειτα από αλλεπάλληλες διακοπές της συζήτησης για τη σειρά εμφανίσεών της στον «Σταυρό» για να κάνουμε update για τα προσωπικά μας και να σχολιάσουμε διάφορα πρόσωπα και πράγματα, πρότεινε το «Ματούλα Ζαμάνη: Off the record». Τελικά κατέληξα στο «Είμαι φουλ ρεαλιτέ και Κλάιβ Μπάρκερ μαζί», γιατί αυτό ακριβώς είναι η Ματούλα: ρεαλισμός και φαντασία μαζί.

«Μόνο για πολιτικά δεν θέλω να κουβεντιάσουμε. Ντρέπομαι για ό,τι συμβαίνει. Δεν νευριάζω, ντρέπομαι», με προειδοποιεί. Κι όμως, η στάση της κι η αντίληψή της (ακόμη κι η επιλογή να μην αποκαλύπτει ποιοι είναι οι «μυστηριώδεις καλεσμένοι» στα live) είναι πέρα για πέρα πολιτική. Μετά τις πρόσφατες συναυλίες σε ευρωπαϊκές πόλεις που τη μάγεψαν («Ας υπήρχε εδώ το 10% από το επίπεδο ζωής αυτών των χωρών, κι ας είχαμε δύο ώρες λιγότερες ήλιο») έχει καταλήξει τι θα έκανε αν ήταν πρωθυπουργός: «Θα έβγαζα σε όλους μας εισιτήρια για το εξωτερικό, για να δούμε τι παίζει εκεί. Δεν είναι δυνατό να βγαίνεις μια βόλτα στην Αθήνα και να πέφτεις πάνω σε ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε. Με πληγώνει πολύ αυτό. Δεν επιτρέπεται να συζητάμε για απλή επιβίωση. Έχω αρχίσει να πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίες, ότι είναι κατευθυνόμενη η καταστροφή της χώρας».

Ματούλα Ζαμάνη: Φουλ ρεαλιτέ και Κλάιβ Μπάρκερ μαζί - εικόνα 2
©Marili Zarkou

Συμφωνούμε ότι η αντίσταση σ’ αυτή την «ανθρωπιστική και περιβαλλοντολογική κρίση» ξεκινάει από μέσα μας. Όπως από το να σταματήσουμε να βάζουμε ταμπέλες: «Δεν με νοιάζει αν είσαι σκουπιδιάρης ή αν είσαι ο Νίκος από το “αθηνόραμα”. Πάντα έτσι ήταν όμως. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, έντεχνο και σκυλάδικο. Μια ζωή έτσι, ταμπέλα και άγιος ο θεός. Χωρισμένοι άνθρωποι με τα ίδια αφεντικά». Αλλά και από τα πιο απλά στον τρόπο που ζούμε: «Να πάρεις δέκα ανάσες σ’ έναν από τους λόφους που υπάρχουν τριγύρω στην Αθήνα, να κατέβεις με το λεωφορείο στην Πειραϊκή. Και μετά να κάνεις τη δουλειά σου».

Η δική της η δουλειά είναι να τραγουδάει: «Ελπίζω ότι έχω καταφέρει να κάνω κάποιους ανθρώπους να νιώσουν πράγματα. Ένα βράδυ τραγουδούσα την “Πέρδικα” του Θανάση και βλέπω μια γυναίκα να πλαντάζει. Και μια άλλη βραδιά, μετά την “Μπανιστιρτζού”, είδα δυο ανθρώπους να φιλιούνται».

Είπαμε πολλά ακόμη, ανάμεσα σε τσιτάτα του Άκη Δήμου και του Χρόνη Μίσσιου, και τηλεφωνήματα με τη μητέρα της, που της μιλούσε στα βλάχικα: Ότι είναι ψιλοέτοιμη να αφήσει την Αθήνα για ένα νησί, ότι με την μπάντα της φτιάχνουν το δεκάλογο των ερωτήσεων που πρέπει να κάνεις σε έναν άνθρωπο που γνωρίζεις για να τον καταλάβεις (πρώτη ερώτηση: «Τρως πρωινό;»), ότι ετοιμάζει με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου ένα live δίσκο που θα κυκλοφορήσει πριν από το καλοκαίρι. Από τον προσωπικό της δίσκο, που θα κυκλοφορήσει πολύ αργότερα, μου βάζει στο κινητό να ακούσω το καινούργιο τραγούδι «Πριν» – και σ’ ένα sms αργότερα μου γράφει ότι αυτό το τραγούδι «είναι ζωή που έγινε στιχάκια και μουσική».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

H "Ταράτσα του Φοίβου" επιστρέφει για να ξορκίσει το κακό

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Άλσος (27/5), όπου ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του μίλησαν για όλα εκείνα που σημαίνουν για τους ίδιους καλοκαίρι, τα παλιά αθηναϊκά αναψυκτήρια και την ανάγκη να φέρουν πίσω το γούρι της "Ταράτσας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
28/05/2024

Άνοιξη στις πίστες: Ποια προγράμματα συνεχίζουν και ποια ξεκινάνε;

Ειδικά όταν πέφτει αργά, το Πάσχα ορίζει (συνήθως) ένα τέλος σεζόν για τη νυχτερινή διασκέδαση χειμερινού τύπου. Αλλά κάποιοι από τους μεγάλους κλειστούς χώρους της πόλης επιλέγουν να παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι να καλοκαιριάσει –με μερικούς, μάλιστα, να προτείνουν και νέα σχήματα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Ταράτσα του Φοίβου"

O Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα.

Άννα Βίσση: Closing party στο "Hotel Ερμού"

Η Άννα Βίσση και η εξαιρετική της μπάντα θα αποχαιρετίσουν μουσικά το κοινό, μετά από 6 μήνες απολύτως επιτυχημένων και sold out εμφανίσεων.

Τα νέα του "Caja De Musica"

Η Ηρώ, ο Μιθριδάτης, Κατερίνα Ντίνου αλλά και η παρέα Ένας κάποιος είναι ορισμένοι από τους προσκεκλημένους της φιλόξενης μουσικής σκηνής.

Last call για τις MEΛΙSSES με τον Σάκη Ρουβά

Τέσσερις τελευταίες Electric Nights στο "Έναστρον".

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.