Καρράς – Μαζωνάκης: Τα παιδιά της νύχτας… δεν πάνε πουθενά!

Με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεών τους στο «Έναστρον», παρουσιάζουμε δύο ερμηνευτές με κοινό σημείο το crossover σε διαφορετικά κοινά.

Καρράς – Μαζωνάκης: Τα παιδιά της νύχτας… δεν πάνε πουθενά!

Το «σχήμα του χειμώνα» δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από εκείνο που φέρνει μαζί για πρώτη φορά στην πίστα τον Βασίλη Καρρά και τον Γιώργο Μαζωνάκη. Με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεών τους την Παρασκευή 20/11 στο «Έναστρον», παρουσιάζουμε δύο ερμηνευτές με κοινό σημείο το crossover σε διαφορετικά κοινά.

Καρράς – Μαζωνάκης: Τα παιδιά της νύχτας… δεν πάνε πουθενά! - εικόνα 1

Με μια χαρακτηριστική βαρύτητα στη φωνή και ένα βάθος που διατηρεί σε οποιοδήποτε μουσικό πλαίσιο, ο Βασίλης Καρράς είναι εδώ και χρόνια από τους πιο χαρακτηριστικούς ερμηνευτές του σύγχρονου λαϊκού μας τραγουδιού. Ο πρόσφατος δίσκος του, «Απ’ το βορρά μέχρι το νότο», ξανά στη Minos EMI, είναι μια πολυσυλλεκτική μουσική συλλογή τραγουδιών πίστας που κινείται σε ευρεία γκάμα, από το βαρύ λαϊκό ως το έκδηλα επιθετικό rock – πράγμα που τον έχει κάνει συμπαθέστατο και στους σχετικούς κύκλους.

Ακούστε ολόκληρο τον ολοκαίνουργιο δίσκο του Βασίλη Καρρά με τίτλο «Απ’ το βορρά μέχρι το νότο», που κυκλοφορεί στη Minos EMI:



Φυσικά, υπάρχει πλούσια προϊστορία. Ο Βασίλης Καρράς ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και είχε πίσω του μια γεμάτη 20ετία στις λαϊκές πίστες και μια 10ετή στέρεα δισκογραφική παρουσία στην εταιρία Vasipap πριν αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστός στα πρώτα χρόνια των ’90s. Το «Δεν πάω πουθενά» και η συνεργασία του με τους Πυξ Λαξ («Άστη να λέει»), που ωφέλησε αμφότερους, καθιέρωσε έναν τραγουδιστή με λαϊκή ευθύτητα μέσα σε μια ασταθή καλλιτεχνικά περίοδο.

Ως την τεράστια επιτυχία του άλμπουμ «Μ’ έχεις κάνει αλήτη», στα τέλη των ’90s, ο Βασίλης Καρράς είχε καθιερώσει το προφίλ του ντόμπρου λαϊκού καλλιτέχνη και ήταν πια δεκτός από οποιαδήποτε μουσική παρέα ή ταμπέλα – πράγμα που κρατάει μέχρι σήμερα. Ο Καρράς τραγουδάει εξίσου καλά τα δημοτικά, τα νεο-λαϊκά ή και τα «έντεχνα», ενώ είναι σε θέση να κρατήσει ουσιωδώς, ακόμα και μόνος του, ένα πλήρες πρόγραμμα πίστας χάρη στην ποικιλία του ρεπερτορίου του.

Με δημοτικότητα που απλώνεται πάνω και πέρα από τα συνήθη μουσικοδιασκεδαστικά genres, ο Βασίλης Καρράς έχει σταθεί με συνέπεια στην πορεία του, ξεπερνώντας παγίδες και σκοπέλους που εύκολα στήνονται στον χώρο του και έχει δώσει αξιόλογα δείγματα μιας τέχνης που μπορεί να διατηρεί την λαϊκότητά της και να την αναδεικνύει σε σύγχρονα πλαίσια. Αγαπητός, επίσης, από το σύνολο των συναδέλφων του, ο Βασίλης Καρράς, εκτός από «άρχοντας της καψούρας», μπορεί να μας εκπλήσσει θετικά – όπως παλιά…

Καρράς – Μαζωνάκης: Τα παιδιά της νύχτας… δεν πάνε πουθενά! - εικόνα 2

Και τώρα, ο Βασίλης Καρράς θα μοιραστεί για πρώτη φορά την πίστα με τον Γιώργο Μαζωνάκη, έναν ερμηνευτή εξίσου ευρείας αποδοχής, για την οποία επαρκής εξήγηση δεν είναι μόνο η μηχανή παραγωγής επιτυχιών του Φοίβου (παλιότερα, και πιο πρόσφατα του Γιώργου Σαμπάνη) ή το εσώρουχο που φορούσε στην αφίσα για άλλο μαγαζί. Τον Μαζωνάκη τον γουστάρουν όλοι, γιατί όλοι μπορούν να ταυτιστούν με διαφορετικό κομμάτι της εικόνας του – το λέει και ο ίδιος πως είναι «πολυσυλλεκτικός» και «πολυμορφικός», χαρακτηρισμοί που είναι προτιμότεροι από το «ανατρεπτικός» και το «εκκεντρικός» που συνοδεύει μόνιμα το όνομά του.

Οι σκληροπυρηνικοί της πίστας μερακλώνουν με ζεϊμπέκικα όπως το «Τέσσερις», το «Παλιόπαιδο», τα «Δύσκολα φεγγάρια» και «Το λάθος μου το τελευταίο»· τα λαϊκά παιδιά έχουν για ύμνο το πιο αυτοβιογραφικό του τραγούδι, το «Θέλω να γυρίσω» με τους Goin’ Through, αυτό που τον έκανε να δακρύσει σε μια καλοκαιρινή συναυλία μπροστά σε συμμαθητές του· και οι στιλιστικά ανήσυχοι νιώθουν ρίγος με τις ενδυματολογικές επιλογές του, από floral κολάν και piercings μέχρι φούστες και πουά σύνολα.

Η μανιέρα του πάνω στην πίστα (εκτός από τα αθυρόστομα ξεσπάσματα ή το άναμμα του τσιγάρου), δηλαδή αυτό το μπλαζέ ύφος που μοιάζει να έχει μια δόση αυτοσαρκασμού για όσα εκτυλίσσονται γύρω του με πρωταγωνιστή τον ίδιο, είναι, βέβαια, όλα τα λεφτά. Κινείται, τραγουδάει και απευθύνεται στον κόσμο σαν να μην παίρνει πολύ σοβαρά τον εαυτό του – κι είναι σπάνιο αυτό σε μια showbiz που ζει για να ποζάρει.

Ο Γιώργος Μαζωνάκης… της Κλειώς και του Μανώλη από τη Νίκαια (τους γονείς του μας τους σύστησε μ’ ένα selfie στον δραστήριο λογαριασμό του στο Instagram) κατάφερε να γίνει ένας crossover λαϊκός τραγουδιστής χάρη σε όλα τα παραπάνω και ένα οπλοστάσιο τραγουδιών που κουμπώνουν με την προσωπικότητά του – δεν είναι τυχαίο ότι η συλλεκτική κασετίνα για τα είκοσί του χρόνια στη δισκογραφία είχε τον τίτλο «Με λένε Γιώργο».

Παραγωγικός, με μια ολοκληρωμένη δουλειά σχεδόν ανά διετία, τον περασμένο Απρίλιο μας παρουσίασε το άλμπουμ «Το παράξενο με μένα» (κυκλοφορεί από τη Heaven): σ’ αυτόν περιλαμβάνονται το «Έχω περάσει και χειρότερα» και «Τέρμα», που ακούγονται σαν να υπήρχαν πάντα στη δισκογραφία του, καθώς και μια επανεκτέλεση του «Ποτέ, ποτέ» του Γιάννη Πάριου, ενός καλλιτέχνη που ο Μαζωνάκης άκουγε από μικρός.

Ακούστε ολόκληρο τον πρόσφατο δίσκο του Γιώργου Μαζωνάκη με τίτλο «Το παράξενο με μένα», που κυκλοφορεί από τη Heaven:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ποιοι θα ανέβουν στην "Ταράτσα του Φοίβου" τον Οκτώβριο;

Φοίβος Δεληβοριάς, λαμπεροί καλεσμένοι και ανεπανάληπτο πολυθέαμα στο Θέατρο Αλσος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/09/2024

Πρεμιέρα για τον Γιώργο Μαζωνάκη στο "Fantasia"

O δημοφιλής τραγουδιστής θα εμφανίζεται κάθε Πέμπτη και Σάββατο για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων.

"Ταράτσα του Φοίβου": Αυτοί είναι οι καλεσμένοι για το Σεπτέμβριο

Οι Τετάρτες μας είναι αφιερωμένες σε αυτό το χειροποίητο πολυθέαμα το οποίο επιστρέφει και για άλλη μια φορά προσπαθεί να ξορκίσει το κακό παρέα με σπουδαίους καλλιτέχνες, διαφορετικούς κάθε βδομάδα.

Το καλοκαίρι συνεχίζεται στις πίστες

Δοκιμασμένες συνταγές που έκαναν θόρυβο την περασμένη σεζόν αλλά και νέα σχήματα μας υποδέχονται πίσω στις σκηνές της πόλης με ανανεωμένη διάθεση.

Ταράτσα του Φοίβου: Οι τελευταίοι καλεσμένοι του Αυγούστου και οι πρώτοι του Σεπτεμβρίου

Η ταράτσα του Φοίβου επιστρέφει για μια μαγευτική καλοκαιρινή περίοδο με σπουδαίους καλλιτέχνες και κάθε εβδομάδα καινούργιους καλεσμένους.

"Καλησπέρα και καλή βραδιά": Η βιογραφία του Βασίλη Καρρά στο θέατρο Άλσος

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που υπογράφει ο Θάνος Κανούσης, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Ρέμος και η Δέσποινα Βανδή.