Από τη χειμερινή πίστα στην καλοκαιρινή σκηνή

Aνανεωμένες επαναλήψεις χειμερινών προγραμμάτων και αναπάντεχες συνεργασίες μοιάζει να αποζημιώνουν για τη λειτουργία περιορισμένων νυχτερινών μαγαζιών αλλά και να ανταποκρίνονται στις νέες συνήθειες του κοινού.

Από τη χειμερινή πίστα στην καλοκαιρινή σκηνή

Το συναυλιακό καλοκαίρι για ονόματα του τραγουδιού που είδαμε το χειμώνα σε μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά εγκαινιάστηκε με τον Γιώργο Μαζωνάκη στους Βράχους και συνεχίζεται με (ανανεωμένες) επαναλήψεις χειμερινών προγραμμάτων και αναπάντεχες συνεργασίες. Αυτές οι συναυλίες μοιάζει να αποζημιώνουν για τη λειτουργία περιορισμένων νυχτερινών μαγαζιών αλλά και να ανταποκρίνονται στις νέες συνήθειες του κοινού.

Από τη χειμερινή πίστα στην καλοκαιρινή σκηνή - εικόνα 1

«Τι συναυλίες έχει στο Θέατρο Βράχων;» με ρώτησε τις προάλλες μια φίλη. «Τον Πασχαλίδη, τον Χαρούλη, την Μποφίλιου, τη Ζουγανέλη, τον Μαζωνάκη», της απάντησα, σίγουρος ότι στο άκουσμα του τελευταίου θα αντιδρούσε περίεργα. Δεν έπεσα έξω. «Ο Μαζωνάκης στους Βράχους;» αναρωτήθηκε παραξενεμένη.

Αναμενόμενη η απορία της, καθώς τα καλοκαίρια στους ανοιχτούς συναυλιακούς χώρους της Αθήνας δεν τα έχουμε συνδυάσει με ονόματα που υπό παλιές συνθήκες θα βρίσκαμε σε μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά-πίστες. Επειδή όμως το mainstream τραγούδι (όπως και οι χώροι που το φιλοξενούν) βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, αναζητώντας τρόπους για να ανανεωθεί, να παραμείνει επίκαιρο και να συναγωνιστεί την αυξανόμενη δημοτικότητα του έντεχνου, αναζητάει πλέον μια διαφορετικού τύπου επικοινωνία με το κοινό του. Μια τέτοια επικοινωνία προσφέρει η συναυλία σε ένα ανοιχτό θέατρο.

Από τη χειμερινή πίστα στην καλοκαιρινή σκηνή - εικόνα 2

Ο Γιώργος Μαζωνάκης γιόρτασε πέρυσι συμβολικά στο Κατράκειο τα 20 χρόνια του στη μουσική και παραμένει στην ευχάριστη θέση να είναι ένας από τους εμπορικότερους τραγουδιστές στο είδος του, όπως απέδειξε και ο χειμώνας στο «Teatro». Ο καινούργιος του δίσκος «Το παράξενο με μένα» αναφέρεται ότι «ολοκληρώνει μια περίοδο και ορίζει την έναρξη μιας καινούργιας». σε αυτήν εντάσσεται ίσως και η απουσία του από την καλοκαιρινή «νύχτα», αλλά με ένα summer tour να καλύπτει το κενό.

Η περιοδεία «Καλοκαίρι στο τέρμα» ξεκινάει αύριο Παρασκευή 12/6 από το Θέατρο Βράχων (με support τη Μαλού), όπου ο Μαζωνάκης θα αρπάξει σίγουρα την ευκαιρία να δείξει ότι η επικοινωνία ενός τραγουδιστή της πίστας με το κοινό του δεν χρειάζεται απαραίτητα ποτά, τσιγάρα και λουλούδια.

Από τη χειμερινή πίστα στην καλοκαιρινή σκηνή - εικόνα 3

Τα λουλούδια τα έχει αποκηρύξει εδώ και κάποιον καιρό ο Αντώνης Ρέμος, ο οποίος δεν χρειάστηκε ούτε... πέταλο για να ξεσηκώσει το χειμώνα στη μουσική παράσταση «Μοιραία συνάντηση» στο «Διογένης Studio». Έχοντας αρχίσει και αυτός τα τελευταία δύο χρόνια να προσαρμόζεται και να δημιουργεί νέα δεδομένα, θα συναντήσει το αθηναϊκό κοινό σε μια μεγάλη συναυλία στο Κατράκειο: την Τετάρτη 16/9 θα έχει μαζί του την παρτενέρ του στη «Μοιραία συνάντηση» και στο «The Voice» Μελίνα Ασλανίδου καθώς και κάποια παιδιά από το talent show.

Από τη χειμερινή πίστα στην καλοκαιρινή σκηνή - εικόνα 4

Με αντίστοιχη φόρα από το χειμώνα ξαναπαρουσιάζονται σε μορφή συναυλίας δύο προγράμματα που τα συζητήσαμε πολύ – και για το καλλιτεχνικό τους στίγμα, και για το ότι μετέφεραν τα «ήθη» των μουσικών σκηνών σε μεγαλύτερες διαστάσεις. Το πρώτο από αυτά είναι η συνεργασία του Γιώργου Νταλάρα, της Ελένης Βιτάλη και της Γλυκερίας, που –έχοντας σηματοδοτήσει την αλλαγή πλεύσης της «Ιεράς Οδού»– θα επαναληφθεί στο Κατράκειο (26/6) και στο Θέατρο Βράχων (21/9): θα χορτάσουν τα αφτιά σας τραγούδια από το ελληνικό λαϊκό songbook που έχετε χιλιοτραγουδήσει!

Σε ένα άλλο πρόγραμμα, εκείνο του Γιώργου Θεοφάνους και της Νατάσας Θεοδωρίδου, το επίκεντρο είναι το ποικίλο έργο του συνθέτη και η δωρική φωνή της ερμηνεύτριας, δεμένα με χαριτωμένο τρόπο από τον Παντελή Καναράκη. Προσαρμοσμένο στα δεδομένα ανοιχτού θεάτρου (Βεάκειο στις 3/7), το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε το χειμώνα στο «Φως» αποτελεί ένα εύστοχο παράδειγμα για το πώς μπορεί να ξαναπακεταριστεί ένα ρεπερτόριο που είχαμε συνηθίσει να ακούμε αλλιώς.

Από τη χειμερινή πίστα στην καλοκαιρινή σκηνή - εικόνα 5

Η Πέγκυ Ζήνα πραγματοποιεί κι εκείνη μια συνεργασία ανανεωτική για το προφίλ της, η οποία προστίθεται σε άλλες εκπλήξεις του παρελθόντος – η μεγαλύτερη ήταν εκείνη με τον Μητροπάνο. Το φετινό credit η λαϊκή τραγουδίστρια το παίρνει από τον Κώστα Χατζή, με τον οποίο θα τη δούμε στις 19/6 στο Αμαλίειον Οικοτροφείο στο Μαρούσι και στη 1/7 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στου Ρέντη.

Ο κλασικός τραγουδοποιός λέει για εκείνη: «Πιστεύω στη σύμπτωση... Είναι ακόμη μία σύμπτωση για μένα να συνοδεύσω με την κιθάρα μου μια φωνή που έχουμε αγαπήσει και μας έχει συγκινήσει. Την επιλογή στις μπαλάντες που θα ερμηνεύσει την έχει κάνει η ίδια. Και είναι μπαλάντες ρομαντικές και κοινωνικές. Αυτή είναι η έκπληξη: γνωστά κομμάτια παίρνουν άλλη διάσταση με τη φωνή της! Και τότε λες: “Τι ταλέντο!” Θα δικαιωθώ σίγουρα μόλις την ακούσετε».

Από τη χειμερινή πίστα στην καλοκαιρινή σκηνή - εικόνα 6

Στο Βεάκειο, τέλος, θα παρακολουθήσουμε δύο one-man-shows από εντελώς διαφορετικές γενιές. Πρώτος στις 18/7 ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο ποπ τραγουδοποιός που άλλοτε μονοπωλούσε τα μουσικά πράγματα και τώρα έχει μια ευκαιρία να μας υπενθυμίσει το ταλέντο του στην εθιστική τραγουδοποιία. και δεύτερος στις 2/9 ο αειθαλής Τόλης Βοσκόπουλος, που εξακολουθεί να γοητεύει με το συναισθηματικό ύφος του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

H "Ταράτσα του Φοίβου" επιστρέφει για να ξορκίσει το κακό

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Άλσος (27/5), όπου ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του μίλησαν για όλα εκείνα που σημαίνουν για τους ίδιους καλοκαίρι, τα παλιά αθηναϊκά αναψυκτήρια και την ανάγκη να φέρουν πίσω το γούρι της "Ταράτσας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
28/05/2024

Άνοιξη στις πίστες: Ποια προγράμματα συνεχίζουν και ποια ξεκινάνε;

Ειδικά όταν πέφτει αργά, το Πάσχα ορίζει (συνήθως) ένα τέλος σεζόν για τη νυχτερινή διασκέδαση χειμερινού τύπου. Αλλά κάποιοι από τους μεγάλους κλειστούς χώρους της πόλης επιλέγουν να παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι να καλοκαιριάσει –με μερικούς, μάλιστα, να προτείνουν και νέα σχήματα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Ταράτσα του Φοίβου"

O Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα.

Άννα Βίσση: Closing party στο "Hotel Ερμού"

Η Άννα Βίσση και η εξαιρετική της μπάντα θα αποχαιρετίσουν μουσικά το κοινό, μετά από 6 μήνες απολύτως επιτυχημένων και sold out εμφανίσεων.

Τα νέα του "Caja De Musica"

Η Ηρώ, ο Μιθριδάτης, Κατερίνα Ντίνου αλλά και η παρέα Ένας κάποιος είναι ορισμένοι από τους προσκεκλημένους της φιλόξενης μουσικής σκηνής.

Last call για τις MEΛΙSSES με τον Σάκη Ρουβά

Τέσσερις τελευταίες Electric Nights στο "Έναστρον".

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.