Ο Μιχάλης Παπαπέτρου εμπνεύστηκε μέσα από την έρευνά του στο Αρχείο της ΕΡΤ ένα αφιέρωμα στα επιθεωρησιακά τραγούδια της Κατοχής. Η Xορωδία της ΕΡΤ, σε συνεργασία με τον πολυσχιδή performer Θανάση Aλευρά, θα παρουσιάσει το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός", τη μουσική βραδιά "Επιθεώρηση’40". Ο μαέστρος και ενορχηστρωτής γράφει στο "α" για όσα ανακάλυψε στο πλούσιο αρχειακό υλικό. Ανάμεσά τους άγνωστα διαμάντια συνθετών, όπως ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης και ο Γιάννης Σπάρτακος, τολμηρά στιχουργήματα και διασκευές.
Ο Μιχάλης Παπαπέτρου γράφει για την "Επιθεώρηση ’40"
"Η ιδέα για το αφιέρωμα στην πολεμική Επιθεώρηση ξεκίνησε όταν ανακάλυψα στο αρχείο της ΕΡΤ την εξαιρετική εκπομπή "Μουσική βραδυά" του Γιώργου Παπαστεφάνου του 1976. Εκείνο το επεισόδιο είχε γυριστεί κοντά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με θέμα "Τα τραγούδια του 40" και είχε φιλοξενήσει συνεντεύξεις πολύ σπουδαίων καλλιτεχνών που έζησαν και έδρασαν εκείνη την περίοδο, όπως η Άννα Καλουτά, ο Γιάννης Σπάρτακος, ο Μίμης Τραϊφόρος, η Ελένη Χαλκούση, η Νινή Ζαχά, η Κούλα Νικολαΐδου. Παράλληλα, η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Υβόννη Μαλτέζου και ο Σταμάτης Φασουλής, ηθοποιοί του Ελεύθερου Θεάτρου παρουσίασαν σημαντικά μουσικά αποσπάσματα της επιθεώρησης του πολέμου.
Έτσι ξεκίνησα να ερευνώ στο αρχείο σπάνιες ηχογραφήσεις των τραγουδιών που αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες της εποχής, όπως "Παιδιά της Ελλάδος παιδιά", "Κορίτσι μου για σένα πολεμώ", "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του", "Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός" και αρκετά ακόμα, λιγότερο γνωστά, προκειμένου να βρω το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα εκείνης της περιόδου.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου και μέσα σε λίγες ώρες τα περισσότερα θέατρα κατεβάζουν τα έργα πρόζας που έπαιζαν και ανεβάζουν Επιθεωρήσεις. Το μουσικό θέατρο γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Όλα αυτά συνέβαιναν σε μικρό χρονικό διάστημα, οπότε δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να γραφτεί νέα μουσική. Γι’ αυτό το λόγο, χρησιμοποιήθηκαν τραγούδια που προϋπήρχαν σε θεατρικά έργα και όχι μόνο, παλαιότερων ετών, τα οποία είχαν σημειώσει επιτυχία. Στη συνέχεια άλλαξε ο στίχος τους και απέκτησε κυρίως σατιρικό περιεχόμενο. Μάλιστα, λέγεται ότι γράφανε τους στίχους σε πλακάτ με μεγάλα γράμματα για να τους τραγουδάει το κοινό μαζί με τους ηθοποιούς.
Στη δική μας εκδοχή, θα ακουστούν τα πιο σημαντικά τραγούδια της πολεμικής επιθεώρησης, εναρμονισμένα από εμένα ειδικά για τη Χορωδία της ΕΡΤ με τη συνοδεία πιάνου, μπαγιάν, σαξοφώνου και κοντραμπάσου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους αυθεντικούς στίχους μεγάλων επιτυχιών της εποχής καθώς και τη μετατροπή τους σε σατιρικούς και όχι μόνο. Πως το "Μάρω, Μάρω μια φορά είναι τα νιάτα" έγινε "Ντούτσε Ντούτσε μην μας κάνεις τον κάργα", η "Άπονη Μαρίτσα" άλλαξε σε "Μπράβο Κολονέλο" και άλλα. Κοντά μας θα είναι ο μοναδικός Θανάσης Αλευράς, με ιδιαίτερη αγάπη στην Επιθεώρηση και η έμπειρη μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη".
Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".
Περισσότερες πληροφορίες
«Επιθεώρηση ‘40»
Η Xορωδία της ΕΡΤ συμπράττει για πρώτη φορά με τον ηθοποιό/περφόρμερ Θανάση Aλευρά για ένα μοναδικό αφιέρωμα στα επιθεωρησιακά τραγούδια της Κατοχής. Ο μαέστρος της και ενορχηστρωτής Μιχάλης Παπαπέτρου ερευνά το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, άγνωστα μουσικά διαμάντια συνθετών όπως ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης και ο Γιάννης Σπάρτακος. Η επιθεώρηση, από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, έπαιξε εξέχοντα ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, συνδυάζοντας τη σάτιρα προς τον επίδοξο κατακτητή με την αγωνία και τον αναστοχασμό για τους στρατιώτες που πολεμούσαν στο μέτωπο.