Αφιέρωμα στον αρχιμουσικό Δημήτρη Χωραφά

Το Ολύμπια διοργανώνει, στο πλαίσιο της ενότητας "Πρόσωπα", ένα αφιέρωμα στη μνήμη του διακεκριμένου αρχιμουσικού, τιμώντας την ανεκτίμητη συμβολή του στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή.

Δημήτρης Χωραφάς

Το Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", μέσα από τη θεματική ενότητα "Πρόσωπα", αποτίνει φόρο τιμής σε σημαντικούς δημιουργούς που συνδέθηκαν με την ιστορία του θεάτρου. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, διοργανώνεται ένα αφιέρωμα στη μνήμη του διακεκριμένου αρχιμουσικού Δημήτρη Χωραφά, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του θεάτρου στις 6 μ.μ., συνδιοργανώνεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με την προβολή ενός βίντεο 30 λεπτών που επιμελήθηκε ο γιος του Δημήτρη Χωραφά, ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Το βίντεο περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό από ηχογραφήσεις, συνεντεύξεις και φωτογραφίες, που αποτυπώνουν την επαγγελματική και προσωπική πορεία του μεγάλου μαέστρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση όπου η υψίφωνος Μαρία Μητσοπούλου και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, συνοδευόμενοι από τον Χρύσανθο Αλισάφη στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από γνωστά συμφωνικά έργα.

Ο Γιώργος Χωραφάς θα προλογίσει την εκδήλωση, κάνοντας μια συναισθηματική αναδρομή στη ζωή του πατέρα του, καθώς και στο πάθος του για την τέχνη, τη μουσική και τη ζωή. Ο ίδιος αναφέρει σε σημείωμά του: "Ύστερα από μια αναδρομή στο οικογενειακό μας αρχείο και υλικό από την ΕΡΤ, δημιούργησα μια ταινία μικρού μήκους, αναδεικνύοντας το πάθος του για τη ζωή, την αγάπη, την ελευθερία, την τέχνη και τη μουσική".

Ο Δημήτρης Χωραφάς, γεννημένος το 1916 στην Κεφαλονιά, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αρχιμουσικούς της Ελλάδας με διεθνή καριέρα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών, και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία. Στη μακρόχρονη καριέρα του διηύθυνε πολλές παραγωγές όπερας και συναυλίες, συνεργαζόμενος με μεγάλες ορχήστρες στην Ελλάδα, τη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία. Μεταξύ των επιτευγμάτων του, υπηρέτησε ως μόνιμος αρχιμουσικός της Όπερας του Ρήνου και καθηγητής της Διεθνούς Ακαδημίας της Νίκαιας. Στην Ελλάδα, διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1974 έως το 1980, διευθύνοντας σημαντικές παραγωγές όπως η "Τόσκα", ο "Μαγικός Αυλός" και η "Σαλώμη".

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Ακαδημίας 59-61, κέντρο
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Ceramic Dog του θρυλικού κιθαρίστα Marc Ribot στο "Gazarte"

Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, "Connection", κυκλοφόρησε το 2023 και έχει κερδίσει τους κριτικούς για το τολμηρό του πνεύμα και την δεξιοτεχνική μουσική.

16/10/2024

Οι συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Η ΚΟΑ υποδέχεται τη νέα σεζόν με καλεσμένη την Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, οι Godspeed You! Black Emperor επιστρέφουν για νέες pos-rock περιπέτειες, ο Black Coffee υπόσχεται ένα house υπερθέαμα και όσα ακόμα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων τις επόμενες μέρες.

Δες δωρεάν τη μοναδική συναυλία The Cure για φέτος

Η μπάντα, που βρίσκεται μια ανάσα από το πολυαναμενόμενο δισκογραφικό comeback της, καλεί όλους τους φίλους της να παρακολουθήσουν μέσω live streaming τη συναυλία της στο Λονδίνο.

Άνοιξε η προπώληση για τους Green Day στο Ejekt 2025

Το θρυλικό pop punk τρίο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

O Δώρος Δημοσθένους, η Λένα Κιτσοπούλου και τα "Τα Δικά Μας LikeA"

Για δύο εμφανίσεις στο Club του "Σταυρού του Νότου".

Τα St Paul's Sessions 7 κάνουν πρεμιέρα με τον Shabaka

Το πρώην μέλος των The Comet Is Coming και των The Sons Of Kemet έρχεται στο Ωδείο Αθηνών.

O Μιχάλης Καλκάνης παρουσιάζει το νέο του δίσκο στο Half Note

O χαρισματικός κοντραμπασίστας έρχεται με το σχήμα του Mihalis Kalkanis Group για να μας ξεναγήσει στον εύθραυστο αλλά και ταυτόχρονα δυνατό ηχόκοσμο του "Emotions".