Carminho: Η νέα ιέρεια του fado για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η ταλαντούχα καλλιτέχνις από την Πορτογαλία, που την είδαμε και στο "Poor Things", έρχεται στο θέατρο Παλλάς για να ξεδιπλώσει τους ήχους του χαρακτηριστικού μουσικού είδους της Πορτογαλίας. Η προπώληση έχει ξεκινήσει.

Carminho © Mariana Maltoni

Οι Coldplay, ο Caetano Veloso, ο Γιώργος Λάνθιμος είναι μερικές από τις συνεργασίες της και όλοι μιλούν για το μουσικό φαινόμενο της Πορτογαλίας την Carminho (Καρμίνιο). Αυτή την μοναδική τραγουδίστρια που ανανεώνει τα πορτογαλέζικα fados θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Παλλάς (20:30). Η προπώληση έχει ήδη ανοίξει.

 

Κανένα είδος τραγουδιού σε όλο τον κόσμο εκτός από το fado δεν μπόρεσε να συνδυάσει καλύτερα τη θλίψη και τα βάσανα των φτωχών και κατατρεγμένων με τη χαρά και τη δύναμη για ζωή και με την αισθαντική φωνή της νέα του εκπροσώπου της αποκτά αυτή η μουσική μια νέα διάσταση και γίνεται οικουμενική. Η Carminho κατάφερε να εξελίξει το fado και να το επαναφέρει στην παγκόσμια μουσική σκηνή ενώ παράλληλα με τη μαγική φωνή της να το συστήσει και στις νεότερες γενιές σε όλο τον κόσμο.

Κόρη της διάσημης τραγουδίστριας fado, Teresa Siqueira, η Carminho γεννήθηκε και μεγάλωσε με τις κιθάρες και τις φωνές των fados. Για πρώτη φορά τραγούδησε δημόσια σε ηλικία δώδεκα ετών, στο Coliseu dos Recreios (Λισαβόνα). Σπούδασε Μάρκετινγκ και Διαφήμιση, αλλά πάντα η μεγάλη της αγάπη ήταν το τραγούδι. Συνειδητοποίησε γρήγορα όμως ότι το τραγούδι απαιτούσε ένα επίπεδο ωριμότητας που δεν είχε ακόμη στα 20 της. Ταξίδεψε λοιπόν σ’ όλο τον κόσμο για περισσότερο από έναν χρόνο, πήρε μέρος σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές και επέστρεψε γεμάτη εμπειρίες στη Λισαβόνα αποφασισμένη να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη που λάτρευε.

Λίγα λόγια για το έργο της Carminho

Το "Fado" το πρώτο της άλμπουμ, κυκλοφόρησε το 2009. Έγινε μέσα σε μια εβδομάδα πλατινένιο. Αναδείχτηκε σαν το καλύτερο άλμπουμ του 2011 από το βρετανικό περιοδικό "Songlines" και παρουσιάστηκε στο Womex 2011 στην Κοπεγχάγη. Την ίδια χρονιά υποστήριξε με τη φωνή της το αίτημα τής χώρας της να αναγνωριστεί το Fado ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς σε εκδήλωση της UNESCO στο Παρίσι. Το 2012 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο "Alma”. Αφού περιόδευσε στην Ευρώπη, εκπλήρωσε το όνειρό της να ηχογραφήσει με τους Milton Nascimento, Chico Buarque και Nana Caymmi, με αποτέλεσμα την επανέκδοση του "Alma” με τρία νέα τραγούδια και την έναρξη μιας πολύμηνης περιοδείας στη Βραζιλία με όλες τις συναυλίες της να είναι sold-out.

Η επιβεβαίωσή της ως μία διεθνής Πορτογαλίδα καλλιτέχνις ολοκληρώθηκε με μια Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο Carlos Paredes, βλέποντας και τα δύο άλμπουμ της να γίνονται διπλά πλατινένια.

 

Το "Canto" κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 και η σχέση του με τη Βραζιλία απέκτησε ακόμη βαθύτερες ρίζες, ενώ το 2016 ηχογράφησε το "Carminho canta Tom Jobim”, τραγουδώντας με τον Chico Buarque, τη Maria Bethânia και την Marisa Monte. Πάμπολλα βραβεία ακολούθησαν την κυκλοφορία του άλμπουμ.

"Maria” είναι ο τίτλος που επέλεξε η Carminho για το πέμπτο άλμπουμ της καριέρας της, ένα άλμπουμ που η ίδια έκανε παραγωγή και περιλαμβάνει αρκετά τραγούδια που έγραψε η ίδια. Ένα συγκινητικό άλμπουμ που αφομοιώνει όλα όσα η Carminho έμαθε απευθείας από τις ρίζες της στο fado, σεβόμενη την αλήθεια των λέξεων και την παραδοσιακή γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα με μια ελεύθερη και σύγχρονη άποψη του κόσμου που την εμπνέει. Το 2023 ήταν η χρονιά του "Portuguesa", του πιο πρόσφατου άλμπουμ με την υπογραφή της Carminho, που είχε την τιμή να ερμηνεύσει το "Estrela" για τον Πάπα κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στη Λισαβόνα.

Μόλις ένα μήνα αργότερα, στην ταινία "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου, έκανε μια ιδιαίτερη εμφάνιση, τραγουδώντας και παίζοντας την πορτογαλική κιθάρα σε μια συγκινητική εκδοχή του τραγουδιού "The Room".

Η Carminho επίσης προσκλήθηκε από τους Coldplay για να τραγουδήσει το τραγούδι "Coimbra"  με τους Chris Martin και Bárbara Bandeira στο στάδιο Coimbra. Με μια εκτεταμένη περιοδεία στην Ευρώπη, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, για να παρουσιάσει το άλμπουμ της "Portuguesa", η δουλειά της Carminho αναγνωρίστηκε με μια νέα υποψηφιότητα στα Latin Grammys, στην κατηγορία Best Roots Album για την συνεισφορά της στην Πορτογαλική γλώσσα. 

Προπώληση εισιτηρίων στο more.com. Εισιτήρια: €90-32.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

5 τραγούδια της PJ Harvey που αγαπήσαμε

Η ασυμβίβαστη Πόλι Τζιν κλείνει σήμερα τα 55 της χρόνια και εμείς θυμόμαστε μουσικές και στίχους που μας συνεπαίρνουν σε κάθε άκουσμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
09/10/2024

BlackBox Jazz Music Festival: Η γιορτή της jazz φωνής επιστρέφει στην Αθήνα

Το φεστιβάλ επιστρέφει επικεντρωμένο αυτή τη φορά στην ανθρώπινη φωνή, με 10 μοναδικές συναυλίες στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Ταξίδι στην κλασική εποχή με την Underground Youth Orchestra

Δύο εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου θα διευθύνει ο Στάθης Καραπάνος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

To νέο άλμπουμ του Leon Bridges είναι εδώ

O βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης από το Τέξας επέστρεψε με το 4ο album του, "Leon".

Ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι με την μπάντα Penelope & The Suitors στο "Faust"

Μια βραδιά γεμάτη ήχους από Βραζιλία, Ισπανία και Κούβα.

Τζον Λένον: Σαν σήμερα (9/10) γεννιέται ο θρύλος των Beatles

Ο μουσικός, συγγραφέας και αγωνιστής της ειρήνης, που έγινε παγκόσμια γνωστός ως μέλος των Beatles, γεννιέται σαν σήμερα και εμείς θυμόμαστε πέντε αγαπημένα του τραγούδια.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων

Σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει όπερα δωματίου αλλά και για παιδιά και νέους, συναυλίες και τραγούδια ελλήνων συνθετών.