100 Χρόνια Βύρωνας: Ο μεγάλος εορτασμός της επετείου και το μέλλον των ανοιχτών θεάτρων του

Όσα μάθαμε από τη σημερινή συνέντευξη τύπου για τη μεγάλη επετειακή συναυλία, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Βύρωνα και η Περιφέρεια Αττικής.

Τι θα δούμε αυτό το καλοκαίρι στο Θέατρο Βράχων

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος μάς υποδέχτηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη για μια συνέντευξη τύπου με αφορμή τα 100 Χρόνια Βύρωνα. Οι δύο τους έκαναν μια σύντομη, περιεκτική πλην, αναδρομή στην ιστορία της πόλης που ξεκίνησε ως ο πρώτος προσφυγικός συνοικισμός, για να φτάσουν στο εδώ και το τώρα του Βύρωνα και του πολιτισμού του. Στη πιο σημαντική δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ποια θα είναι η τύχη των Θεάτρων Βράχων "Άννα Συνοδινού" και "Μελίνα Μερκούρη" αλλά και του Δημοτικού Κινηματογράφου Λουΐζα, στη Νέα Ελβετία.

C:\Users\vcharalampous\Downloads\wetransfer_100_2024-09-12_1234

Η σημαντική επέτειος για την πόλη του Βύρωνα θα εορταστεί με μια μεγάλη επετειακή συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Στη συναυλία συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι Παντελής Θαλασσινός, Βιολέτα Ίκαρη, Μελίνα Κανά, Βαγγέλης Κορακάκης, Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Σκουλάς, Ελένη Τορνεσάκη και Κώστας Τριανταφυλλίδης. Μάλιστα, ο κ. Μητσιάς παρέστη και στη σημερινή εκδήλωση για να πει δυο λόγια για τη συμμετοχή του αλλά και τη σύνδεσή του με το ιστορικό "Φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων".

100 χρόνια ιστορίας

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος: "Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη στιγμή που ο Δήμος Βύρωνα απέκτησε το όνομά του το όνομα ενός ποιητή και επαναστάτη, που τότε το 1924 συμπληρώνονταν ακριβώς 100 χρόνια από τον θάνατό του στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου, στην οποία είχε έλθει για να συνδράμει τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων για ελευθερία. Η ελληνική πολιτεία έκρινε τότε ότι ο προσφορότερος τρόπος για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρωνας ήταν να δοθεί το όνομά του σε έναν νέο συνοικισμό, τον προσφυγικό συνοικισμό Παγκρατίου, όπως λεγόταν αρχικά. Έναν οικισμό που είχε δημιουργηθεί μέσα από τη στάχτες εθνικής καταστροφής για να στεγάσει ξεριζωμένους συμπατριώτες μας που εναπέθεσαν εκεί τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο". 

"Ο προσφυγικός αυτός συνοικισμός Βύρωνος, όπως ονομάστηκε αρχικά για να εξελιχθεί στον Δήμο Βύρωνα εν συνεχεία, πρωτοστάτησε στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, στην εθνική αντίσταση στην Κατοχή αλλά και στον πολιτισμό. Αυτή τη λαμπρή πορεία τιμούμε με τη συναυλία στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία του Βύρωνα και να τραγουδήσουμε για αυτήν", συνέχισε ο Δήμαρχος Βύρωνα πριν δώσει τον λόγο στον Περιφερειάρχη Αττικής.

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Εκείνος απηύθυνε χαιρετισμό στους δημοσιογράφους μιλώντας με ιδιαίτερη θέρμη για την πόλη που υπηρέτησε σαν μέλος του δημοτικού συμβουλίου του για μια τετραετία και ως δήμαρχος επί 14 συναπτά έτη: "Με μία μεγάλη εκδήλωση τραγουδάμε την ιστορία του Βύρωνα, τιμούμε τη μνήμη των πρώτων κατοίκων του, των ξεριζωμένων Μικρασιατών, όσων αγωνίστηκαν κατά των κατοχικών στρατευμάτων, τη μνήμη των προγόνων μας. Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας και τα δεινά που προκαλεί η αγριότητα του πολέμου. Γιορτάζουμε όμως και τη νίκη της ελπίδας, της προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο, για μια νέα ζωή". 

Η επόμενη μέρα για το Σινέ Λουΐζα και τα Θέατρα Βράχων 

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε όμως και για το τι μέλλει γενέσθαι με τα δύο δημοτικά ανοιχτά θέατρα του Βύρωνα και του Υμηττού: "Νιώθω θα την ανάγκη με αφορμή αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός να κάνουμε από κοινού με τον Αλέξη Σωτηρόπουλο δύο ακόμη ανακοινώσεις που απαντάνε σε διαχρονικές ανησυχίες, τις αγωνίες και τις προτάσεις. Ο Βύρωνας ταλανίστηκε πολλά χρόνια από μικρές και μεγάλες αρρυθμίες, καθυστερήσεις και την έλλειψη ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου αναφορικά με τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο πρώτο εξάμηνο του 2025, το περιφερειακό συμβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία – και μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου του Βύρωνα- θα αποφασίσει την αγορά της Λουΐζας, του παλιού σινεμά της Νέας Ελβετίας, και την απόδοσή του στον Δήμο Βύρωνα. Γιατί εκεί μάθαμε να κάνουμε πολιτισμό".

Διαβάστε Επίσης

"Επίσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και μένοντας πιστοί στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τη βούληση του δημοτικού συμβουλίου, θα προχωρήσει μέσα στο 2025 η διαδικασία είτε της απαλλοτρίωσης -με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής- είτε της αγοράς των Θεάτρων Βράχων. Έτσι, οριστικά και αμετάκλητα θα αποδοθούν σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν, που δεν είναι άλλοι από τους Βυρωνιώτες, τους Υμηττιώτες, εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν την παρακαταθήκη του Νικολαΐδη και του Λεντάκη. Το 2025 είναι η ευκαιρία μας να κεφαλαιοποιήσουμε αγωνίες και προσπάθειες πολλών χρόνων, κλείνοντας ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Με αυτόν τον τρόπο ο πολιτισμός πλέον δεν θα βρίσκεται σε όλες αυτές τις ιδιοκτησιακές περιπλανήσεις και οι άνθρωποι της περιοχής να έχουν τον δικό τους χώρο".

Ο Μανώλης Μητσιάς και τα "μυστικά των Βράχων"

Τελευταίος μίλησε ο Μανώλης Μητσιάς: "Το φεστιβάλ του Βύρωνα είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες κι έχω συμμετάσχει πολλές φορές παρουσία σημαντικών συνθετών που με τίμησαν να με καλέσουν στη διοργάνωση. Χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ μαζί με τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο αλλά και τη σύμπραξη μου με αφορμή αυτή τη μεγάλη συναυλία για τα "100 χρόνια Βύρωνα" με σπουδαίους τραγουδιστές. Θα πούμε τραγούδια αντάξια του φεστιβάλ, του ονόματος του Βύρωνα και των Βράχων του. Γιατί οι Βράχοι κρύβουν πάντα μυστικά".

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Όλα όσα θα δούμε στο Ολύμπια τη νέα καλλιτεχνική περίοδο

8 νέες παραγωγές όπερας, οπερέτας, μιούζικαλ, σύγχρονου χορού, θεάτρου και 31 συναυλίες τζαζ και έθνικ μουσικής με έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/09/2024

Η Στέγη υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα μεγάλο block party

Oι Ladele, Billie Kark, Joker/Two-Face και άλλοι καταλαμβάνουν τους δρόμους γύρω από τη Στέγη για να απελευθερωτικό πάρτι.

Βίκυ Λέανδρος: Η τελευταία υπόκλιση μιας παγκόσμιας ποπ σταρ

Τραγούδησε σε έξι διαφορετικές γλώσσες, διηγήθηκε απίθανες ιστορίες που έζησε παρέα με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον Ντέμη Ρούσσο στο διεθνές μεσουράνημά της, και ξετρέλανε το κατάμεστο Ηρώδειο, το οποίο την αποχαιρέτησε όρθιο, με βροντερό χειροκρότημα.

Ο Ludovico Einaudi έκανε sold out το Ηρώδειο και δεν μας εξέπληξε

Ο Ιταλός συνθέτης και πιανίστας παραμένει ιδιαιτέρως αγαπητός στο ελληνικό κοινό, το οποίο τον περιμένει με ανυπομονησία το Σαββατόβραδο της 14/9.

Ο Πέτρος Γαϊτάνος τραγουδά για καλό σκοπό

Δύο μεγάλες φιλανθρωπικές συναυλίες στο Ηρώδειο και στο Βεάκειο Θέατρο για την ανακαίνιση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

6 highlights του Plisskën 2024

Το πιο σημαντικό φεστιβαλικό ραντεβού για την εγχώρια εναλλακτική κοινότητα στήνει τέσσερα stages στην Πειραιώς 260, προσκαλώντας περισσότερους από 30 καλλιτέχνες.

Η οπερατική "Κασσάνδρα" έρχεται να διαλύσει τα όρια φύλου και μύθου

Η διεμφυλική σοπράνο Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα ερμηνεύει την τραγική ηρωίδα στην νέα συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.