Ο Ludovico Einaudi έκανε sold out το Ηρώδειο και δεν μας εξέπληξε

Ο Ιταλός συνθέτης και πιανίστας παραμένει ιδιαιτέρως αγαπητός στο ελληνικό κοινό, το οποίο τον περιμένει με ανυπομονησία το Σαββατόβραδο της 14/9.

Einaudi_front

Συνηθίζουμε να λέμε για όσα αλλάζουν, καθώς τα χρόνια περνούν, λησμονώντας ότι υπάρχουν και μερικά πράγματα τα οποία αναδεικνύονται σε ισχυρές σταθερές, αφήνοντας ένα συναισθηματικό αποτύπωμα που δεν ξεθωριάζει εύκολα στο διάβα των καιρών. Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι είναι και ο Ludovico Einaudi, τουλάχιστον όσον αφορά το ελληνικό κοινό: μπορεί, δηλαδή, να πέρασε μια επταετία από την τελευταία του, θριαμβευτικώς διπλή εμφάνιση στην Αθήνα (2017), μα η μουσική του παραμένει ιδιαίτερα αγαπητή στα μέρη μας. Με αποτέλεσμα η επικείμενη επιστροφή του (Σάββατο 14/9, στο Ηρώδειο) να βγει sold out ήδη όσο διαρκούσε το φετινό καλοκαίρι.

Βέβαια, δεν υπάρχουν μόνο συμπάθειες. Αν και οι περγαμηνές του Ιταλού συνθέτη και πιανίστα δεν αμφισβητούνται, οι καθαρολόγοι της κλασικής μουσικής και όσοι πίνουν νερό στο όνομα των avant-garde ενατενίσεων βρίσκουν ότι επεδίωξε να περάσει σε ένα πιο ποπ κοινό με ελαφρές συνθέσεις, οι οποίες διακατέχονται από έναν μάλλον "εύκολο" ρομαντισμό, ταμάμ για τα mainstream γούστα. Κι ότι, με λίγα λόγια, αυτό είναι το όλο "μυστικό" πίσω από επιτεύγματα αναντίρρητα εντυπωσιακά, σαν τα ρεκόρ του στο Spotify, όπου τα έργα του παραβγαίνουν συχνά σε ακροάσεις εκείνα του Μότσαρτ ή του Μπετόβεν ή τις επιτυχίες στα μεγάλα pop charts της υφηλίου με δίσκους σαν το "In A Time Lapse" του 2013 (Βρετανία #24), το "Elements" του 2015 (Βρετανία #12) ή το "Underwater" του 2022 (Βρετανία #19).

Τέτοιες γνώμες λένε και κάποιες αλήθειες, αλλά, περισσότερο, εκφράζουν  έναν "παραδοσιακό" σνομπισμό απέναντι σε καλλιτέχνες του κλασικού στερεώματος οι οποίοι αποτολμούν ποπ εξερευνήσεις. Γιατί ο εγγονός του Λουίτζι Εινάουντι –προέδρου της Ιταλίας από το 1948 ως το 1955 και θεμελιωτή της μετάβασης της γειτονικής χώρας από τη φιλοπόλεμη μοναρχία του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄ στην ευρωπαϊκή δημοκρατία που ξέρουμε σήμερα– αναζητεί πολύ συνειδητά τα σημεία πιθανής ισορροπίας ανάμεσα στο άμεσα προσβάσιμο και σε έναν κόσμο με βαθύτερα και πιο περίπλοκα συναισθήματα. Επιθυμώντας, σε κάθε περίπτωση, να εκπέμψει κάτι το εύληπτο. 

Η μουσική του, δηλαδή, μπορεί όντως να στηρίζεται σε δομές απλές (ή και  πολύ απλές, ενίοτε), ωστόσο, ακόμα και στις πιο ήσσονος σημασίας στιγμές της, δεν γίνεται φτηνή: ο άνθρωπος που είχε ως καθηγητή και γενικότερο μέντορα έναν διακεκριμένο και τολμηρό πειραματιστή σαν τον Luciano Berio, ξέρει πολύ καλά να αποφεύγει τέτοιες παγίδες και συγχύσεις. Σταθερά, όμως, ενδιαφέρεται για έναν πιο ευρύ διάλογο με τα ποπ φαινόμενα (είτε μιλάμε για τους Beatles, είτε για τα κινηματογραφικά soundtracks), με αποτέλεσμα να παρεκκλίνει από τους πιο σφιχτοκουμπωμένους κώδικες των λόγιων κοντσέρτων και της δισκογραφίας που αθρώνεται με αέναες επανεκτελέσεις στα κεντροευρωπαϊκά θεμέλια της κλασικής κουλτούρας. 

Παρά τα ποικίλα γούστα του, πάντως, η καρδιά του Einaudi παραμένει δοσμένη σε συνθέτες σαν τον Φρεντερίκ Σοπέν. Έχει δηλώσει, άλλωστε, ότι με αυτόν θα ήθελε να κάτσει να συζητήσει για θέματα μουσικής και ήχου, ενώ έχει και ισχυρή (αντίθετη) γνώμη για εκείνες τις προσεγγίσεις που επιδιώκουν να ντύσουν τις συνθέσεις του με πιο μοντέρνες ταχύτητες, βρίσκοντας ότι αποβαίνουν σε βάρος της χρωματικής έκφρασης των πρωτότυπων έργων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Fundracar επιστρέφουν στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία στο "Gagarin"

Οι Fundracar ετοιμάζονται να ταξιδέψουν το κοινό σε έναν μουσικό κόσμο που συνδυάζει reggae, psychedelic, punk και rock ήχους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

Το απόλυτο love story της Amelie Lens με την techno

Η πρώτη κυρία της ηλεκτρονικής σκηνής του Βελγίου –τίτλο που μοιράζεται ευχαρίστως με τη συνεργάτιδά της πλέον, Charlotte de Witte– επιστρέφει στην Αθήνα σε ένα event με την υπογραφή των Blend Athens, VLCT και SEDS (23/11, Sunel Arena).

Τρεις Κυριακές με τον Θοδωρή Βουτσικάκη στο "Gazarte Roof Stage"

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος είναι της Λίνας Νικολακοπούλου.

"Κάποτε την Κυριακή": Ένα απόγευμα με τους Calexico στο "Gagarin 205"

Τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας, Joey Burns και John Convertino μαζί με τον τρομπετίστα Martin Wenk, περιοδεύουν επιλεκτικά σε λίγους σταθμούς στην Ευρώπη.

O Mark Zuckerberg έβγαλε τραγούδι και είναι ανατριχιαστικό

Ο Mark Zuckerberg εμφανίζεται όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί (ή ακούσει) και συνεργάζεται με τον T-Pain για μια διασκευή του "Get Low."

Τα 10 πιο χαρούμενα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής

Κάπως λίγο υποψιαζόμασταν τον καλλιτέχνη στην πρώτη θέση, αλλά θα ποντάραμε σε άλλο τραγούδι. Εντός βρίσκεις μία λίστα 10 κομματιών που θεωρητικά μας φτιάχνουν αυτομάτως τη διάθεση, σύμφωνα με την επιστήμη.

Ραντεβού στο Μουσείο Μαρία Κάλλας για ένα μοναδικό street party

Με αφορμή τα γενέθλια της θρυλικής σοπράνο.