Ανδρέα Πανάγο, πώς φτάσαμε να μιλάμε για ένα "Primer Nation";

Ο CEO της Candy Cane Events μιλάει στο "α" για όσα κάνουν το Primer Music Festival ένα ξεχωριστό στο είδος του φεστιβάλ και για το φετινό line-up που "απλώνεται" σε δύο venues και δύο μέρες γεμάτες χορό (7&8/9).

Primer

Από το 2018 μέχρι σήμερα η  διοργάνωση του Primer Music Festival έχει καταφέρει πολλά επιμένοντας σταθερά στον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της: τη δημιουργία μιας απόλυτης dance εμπειρίας για το όλο και μεγαλύτερο κοινό της. Φέτος, το Primer 2024 με την υπογραφή της Candy Cane Events επιστρέφει το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, μεγαλύτερο από ποτέ, με δύο stages υψηλών προδιαγραφών -το Main Stage της Πλατείας Νερού και το νέο Afterhours Stage στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου Tae Kwon Do- και περισσότερους από 16 διεθνείς προσκεκλημένους DJs. Εμείς, μιλήσαμε με τον CEO της διοργανώτριας εταιρίας, Ανδρέα Πανάγο, ώστε να μάθουμε περισσότερα για την ιλλιγιώδη ταχύτητα με την οποία. ένα τόσο νέο brand καθιερώθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας, το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τον ηλεκτρονικό ήχο αλλά και για όσα θα δούμε στο φετινό line-up.

Ανδρέας Πανάγος

Πώς γεννήθηκε το Primer Music Festival;
Το όραμα ανήκε στον Στέλιο Ιωάννου, ιδιοκτήτη της εταιρίας Candy Cane Events και ιδρυτής του Primer Music Festival. Ταξιδεύοντας πολύ στο εξωτερικό, σε μεγάλα φεστιβάλ και διοργανώσεις, όπως το Ultra Music Festival στο Miami, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μεγάλο φεστιβάλ, αμιγώς ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα, το Primer.

Πώς έχετε ζήσει την εξέλιξη του φεστιβάλ από τις πρώτες χρονιές του μέχρι σήμερα;
Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο το φεστιβάλ διπλασιάζει τους επισκέπτες του, προχωρώντας με άλματα. Από τις πρώτες χρονιές τα ονόματα που εμφανίζονταν στο stage ήταν πολύ μεγάλα, ωστόσο δεν υπήρχε η ίδια απήχηση με σήμερα, όπως είναι λογικό. Όλα τα διεθνή φεστιβάλ, χρειάζονται κάποια χρόνια ώστε να καθιερωθούν σαν brands, και να εντυπωθούν στο μυαλό του κοινού. Σημαντικά βήματα για την εξέλιξη του Primer, ήταν η μετατροπή του σε διήμερο φεστιβάλ το 2022 και η προσθήκη του δεύτερου, Afterhours stage, για πρώτη φορά φέτος.

Η διοργάνωση έκανε τα πρώτα της βήματα σε ένα κλίμα γενικευμένης αβεβαιότας, δεδομένης την οικονομικής αστάθειας και της πανδημίας που έπληξε σημαντικά αντίστοιχα εγχειρήματα. Ποια ήταν τα υλικά της επιτυχίας του Primer;
Το Primer Music Festival ξεκίνησε το 2018. Μετά την δεύτερη χρονιά του, έχοντας ήδη μεγάλα ονόματα στο lineup του, όπως ο J Balvin, Steve Aoki και DJ Snake και ενώ ετοιμαζόταν για την επόμενη χρονιά του, έπεσε στο μηδέν όπως όλα τα μουσικά φεστιβάλ λόγω του κορονοϊού. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Σαν εταιρία αποφασίσαμε να κάνουμε δύο live streamings events με Έλληνες DJs. Όλα τα έσοδα που προέκυψαν από τα events  αυτά, δόθηκαν σε άπορες οικογένειές και ευπαθείς ομάδες. Το 2022 πήραμε την μεγάλη απόφαση, μέσα στην αβεβαιότητα του κορονοϊού, όχι απλά να συνεχίσουμε το Primer Music Festival, αλλά να το κάνουμε και διήμερο. Ηeadliner ο  Tiësto, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής, που επέστρεψε στην Αθήνα μετά από 13 χρόνια, με την οποία συνδέεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Πώς έχει διαμορφωθεί το κοινό του φεστιβάλ από την εκκίνησή του μέχρι σήμερα;
Ξεκινήσαμε με έναν μικρό πυρήνα. Οι πιο πολλοί ήταν λάτρεις της Tomorrowland κι άλλων μεγάλων φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής του εξωτερικού. Στην πορεία, ο πυρήνας αυτός μεγάλωσε. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα community με λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής, που κάθε χρόνο ζει τη μοναδική φεστιβαλική εμπειρία του Primer και πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα "Primer Nation”. Έχουμε fans σε όλη την Ελλάδα, που περιμένουν πως και πως να έρθει το Primer και να ταξιδέψουν στην Αθήνα μόνο και μόνο για αυτό. Από το 2022 και μετά, ένα 20% του κόσμου, έρχεται από το εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αυξηθεί ο φεστιβαλικός τουρισμός του Primer και της Ελλάδας γενικότερα στο μέλλον και για αυτό και επικεντρωνόμαστε στη συνολική εμπειρία του φεστιβάλ. 

Primer

Με την εμπειρία που έχετε αποκτήσει στο μεταξύ, κατά πόσο μπορεί να συγκριθεί η φεστιβαλική εμπειρία που προσφέρεται στη χώρα μας, σε σύγκριση με αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού;
Όσο και αν το Primer Music Festival είναι αυτή τη στιγμή πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση electronic dance music στα διεθνή πρότυπα, έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Για αυτό και επενδύουμε αρκετά, ώστε να βελτιώσουμε τα standards και να βάλουμε τον πήχη ακόμα υψηλότερα. Φέτος, προσθέσαμε δεύτερο stage, το Afterhours και αναβαθμίσαμε το Mainstage σε μία εντυπωσιακή LED σκηνή 800τμ, πρωτοφανές νούμερο για τα ελληνικά δεδομένα. 

Τι απαντάτε στην συζήτηση που άνοιξε πριν το φεστιβαλικό καλοκαίρι στα social media για τις τιμές των εισιτηρίων στα θεάματα (όχι μόνο των δικών σας) στην Ελλάδα;
Η αύξηση των τιμών γενικότερα στα θεάματα παρατηρείται παγκοσμίως και υπάρχει εξήγηση πίσω από αυτό. Το κόστος του εξοπλισμού, ειδικότερα με υλικά που εισάγονται από το εξωτερικό, τα μεταφορικά αλλά και το εργατικό κόστος έχουν αυξηθεί. Η μεγαλύτερη αύξηση όμως παρατηρείται στις αμοιβές των καλλιτεχνών, λόγω της παγκόσμιας ζήτησής τους. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε πάντα να κρατάμε τις τιμές μας χαμηλά. Οι τιμές των εισιτηρίων του Primer Music Festival είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη, για να ακούσει κάποιος μαζί τα συγκεκριμένα ονόματα καλλιτεχνών, ενώ υπάρχουν αρκετά πακέτα με εκπτώσεις.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την έναρξη Primer 2024. Ποιες είναι αλήθεια οι προσδοκίες σας από τη φετινή διοργάνωση;
Φέτος για πρώτη φορά, με το Afterhours Stage, προσφέρουμε 12 συνεχόμενες ώρες συνεχόμενης μουσικής στο κοινό μας, με πολύ υψηλό επίπεδο ονομάτων. Ξέρουμε ότι ο κόσμος θα το εκτιμήσει, αφού αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το βρεις εύκολα αλλού στην Ελλάδα. Ήδη από το πρώτο feedback του κοινού  με την ανακοίνωση των ονομάτων, αναμένουμε ότι θα έχουμε μια γεμάτη Πλατεία Νερού και ένα γεμάτο στάδιο Tae Kwon Do.


Πράγματι, φέτος η φεστιβαλική δράση του Primer θα "απλωθεί" σε δύο venues. Τι συνεπάγεται αυτό;
Ο όρος αυτός κάθε αυτός του φεστιβάλ είναι κάπως παρεξηγημένος στην Ελλάδα. Μουσικό Φεστιβάλ είναι ένα event πολλών ημερών με πολλά stages. Εμείς από την πλευρά μας κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, δίνουμε την δυνατότητα στον κόσμο να χορεύει με ξένους καλλιτέχνες από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί, σε δύο διαφορετικά stages. Μια επιπλέον καινοτομία είναι η χρήση βραχιολιού ανέπαφων συναλλαγών, στο οποίο μπορείς να φορτίσεις χρήματα από το σπίτι και να αποφύγεις τις ουρές για τις αγορές σου στους χώρους του φεστιβάλ.

Πείτε μας λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν φέτος στη σκηνή του Primer;
Αναφερόμενος στους international artists που φιλοξενούμε φέτος, την πρώτη μέρα είχαμε ένα τρομερό mix από διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής μουσικής. Φέτος, ανοίγουμε ακόμα περισσότερο την βεντάλια των ακουσμάτων γύρω από αυτόν τον ήχο. Ξεκινάμε στο MainStage με Miss Monique και progressive, συνεχίζουμε με τον "δικό μας" Argy και melodic techno και ακολουθούν οι Rοyksοpp με το μοναδικό τους electro sound. Τη βραδιά κλείνει ο legendary Eric Prydz, με ένα show που αξίζει να δει κανείς, καθώς είναι γνωστός σε όλον τον πλανήτη, πέρα από τις παγκόσμιες επιτυχίες του και για τα μοναδικά visual effects του. Στο Afterhours Stage, ακούμε Agents of Time και Kölsch μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Κυριακή το lineup είναι αρκετά πιο EDM, με την JuicyM, τον Gordo, τον Tujamo, τον Morten και τον superstar headliner μας Martin Garrix. Ελληνικά acts, έχουμε τους Playmen, τον  Nick Jojo  και τον Pedrik, καλλιτέχνες με μεγάλο ταλέντο και δυναμική στην εγχώρια σκηνή.

Primer

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τη σύνθεση του line-up κάθε χρονιάς; 
Παρακολουθούμε την παγκόσμια μουσική σκηνή και βλέπουμε τις τάσεις. Φέτος έχουμε επιλέξει να δημιουργήσουμε ένα διευρυμένο μουσικά lineup, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κοινό μας. Ειδικότερα την περσινή χρονιά με τον David Guetta, με πολυετή παρουσία στις πρώτες θέσεις των charts, είχαμε επισκέπτες που ενώ δεν ακούν ηλεκτρονική μουσική, ήρθαν στο Primer Music Festival . Θέλουμε αυτό το κοινό να έρχεται κάθε χρόνο, ακόμα και αν δεν είναι fans της ηλεκτρονικής μουσικής, γιατί αξίζει πραγματικά το show σαν εμπειρία. Είναι μοναδικό να συμπαρασύρεσαι και να χορεύεις μέσα στο κοινό, φορώντας το φωτιζόμενο βραχιολάκι σου, ακόμα και αν δεν είσαι ο πιο φανατικός της χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής.

Που φιλοδοξείτε να φτάσει το φεστιβάλ στο μέλλον;
Όπως είπαμε και στην αρχή, ο στόχος είναι να μπορεί το Primer Music Festival να στέκεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ευρώπη και να προσελκύει κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για αυτό το λόγο μεγαλώνουμε κάθε χρόνο, προσθέτουμε stages, καλλιτέχνες και νέες εμπειρίες. Σας περιμένουμε στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου στο Primer Music Festival, στην Πλατεία Νερού και το κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Primer Music Festival 2024 - Ημέρα 1η

  • Dance

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ χορευτικής μουσικής της Αθήνας επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ με δύο stages υψηλών προδιαγραφών και περισσότερους από 18 διεθνείς προσκεκλημένους DJs που θα αναλάβουν να δώσουν τον ρυθμό στην 20ώρη χορευτική σκυταλοδρομία. Το απόλυτο φεστιβαλικό experience εμπειρία θα απλωθεί φέτος σε ένα ανοιχτό και ένα κλειστό venue. Αφενός στο ξεχωριστού design Main stage της Πλατείας Νερού που αποτελείται από 800 τ.μ. led οθονών και θα προσφέρει μια νέα, εμβυθιστική οπτικο-ακουστική εμπειρία και αφετέρου στο νέο Afterhours Stage στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου Tae Kwon Do, θα φιλοξενηθούν μερικά από τα πιο hot ονόματα της παγκόσμιας clubland.

Primer Music Festival 2024 - Ημέρα 2η

  • Dance

Τη σκυτάλη θα πάρει το wonderkid της ηλεκτρονικής σκηνής Martin Garrix, που μέσα σε μια δεκαετία έχει καταφέρει όσο λίγοι, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες σκηνές και clubs του πλανήτη. Οι Gordo, Morten, Tujamo, Juicy M και Playmen θα πλαισιώσουν τον Garrix, συνθέτοντας ένα high energy line-up που υπόσχεται πολύ χορό. Το απόλυτο φεστιβαλικό experience εμπειρία θα απλωθεί φέτος σε ένα ανοιχτό και ένα κλειστό venue. Αφενός στο ξεχωριστού design Main stage της Πλατείας Νερού που αποτελείται από 800 τ.μ. led οθονών και θα προσφέρει μια νέα, εμβυθιστική οπτικο-ακουστική εμπειρία και αφετέρου στο νέο Afterhours Stage στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου Tae Kwon Do, θα φιλοξενηθούν μερικά από τα πιο hot ονόματα της παγκόσμιας clubland.

Πλατεία Νερού

κτίριο πεζογέφυρας (δίπλα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στάση τραμ Δέλτα Φαλήρου), Νέο Φάληρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα του Plisskën Festival 2024

Με τρομερά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής όπως οι Viagra Boys, Yung Lean και Acid Pauli ετοιμάζεται το φετινό φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/08/2024

Οι Mother of Millions επιστρέφουν με νέο υλικό στο "Fuzz"

Για μια live εμφάνιση στη καρδία της πρωτεύουσας ετοιμάζονται λίγο μετά τη κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ.

Οπερατικό οδοιπορικό στην Κοπεγχάγη: "Σαούλ" του Χαίντελ και "Αριάδνη στη Νάξο" του Ρ. Στράους με αξιομνημόνευτες σκηνοθετικές υπογραφές Κόσκυ και Μίτσελ

Μία ολιγοήμερη επίσκεψη στην Κοπεγχάγη στις αρχές του περασμένου Απρίλη αποτέλεσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δύο παραστάσεις στην πανέμορφη Όπερα της πόλης.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αποχαιρετά το καλοκαίρι με δύο μεγάλες συναυλίες

Ο "αιώνιος έφηβος" ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Θέατρο Πέτρας και στο Θέατρο Βράχων.

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού: Όλες οι συναυλίες που θα δούμε στον λόφο το φθινόπωρο

Στον Λυκαβηττό έρχεται από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου πληθώρα καλλιτεχνών της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής. Βρες παρακάτω τους αγαπημένους σου τραγουδιστές και απόλαυσε τους από κοντά!

5 live που δεν θα χάσουμε τις επόμενες μέρες

Επιστροφή στην αστική πραγματικότητα με αφορμή τις πρώτες συναυλίες του Σεπτέμβρη.

Μουσική Τεχνόπολη, Μέρος Β’: Ραντεβού κάτω από τις καμινάδες

Η Τεχνόπολη πιάνει το νήμα του συναυλιακού προγραμματισμού της από εκεί που το άφησε με 12 νέα μουσικά ραντεβού για κάθε γούστο.