Μια "παραμυθένια" μουσική βραδιά με τη Lamia Bedioui

Ανακαλύψτε τον κόσμο του Τυνήσιου παραμυθά Abdel Aziz el Aroui, μέσα από τη φωνή της Lamia Bedioui, στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Lamia Bedioui
     

Η Τυνήσια τραγουδίστρια και αφηγήτρια Lamia Bedioui με τη συνοδεία  του μουσικού Γιώργο Βουρνά παρουσιάζουν το πρόγραμμα "Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια από την παράδοση της Τυνησίας”, με αφήγηση ιστοριών και εκτέλεση παραδοσιακών τυνησιακών τραγουδιών στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου  στις 21:00.

Αφιέρωμα στον Τυνήσιο παραμυθά Abdel Aziz el Aroui

Η αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της παράδοσης της Τυνησίας και υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων εκεί, όπως εξάλλου και του υπόλοιπου αραβικού κόσμου. Στις ιστορίες αυτές εμφανίζονται άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές δομές, αλλά και ζώα και φανταστικά πλάσματα, όπως δράκοι και αγαθά ή πονηρά τζίνι (djinn). Οι χαρακτήρες δρουν με σκοπό την αναζήτηση είτε του πλούτου και της εξουσίας είτε της αγάπης και της ευτυχίας. Συνήθως, οι ήρωες επικρατούν χάρη στην εξυπνάδα, το κουράγιο και την αποφασιστικότητά τους, ενώ ορισμένες φορές λόγω της πονηριάς τους. Στις ιστορίες αντανακλάται η μνήμη και η φαντασία του λαού, παραδίδονται μαθήματα ζωής και εκθειάζονται πανανθρώπινες αξίες.

Για αιώνες, παραμυθάδες σύχναζαν σε καφενεία και πλατείες. Ήδη από τον 13ο αιώνα, οι ιδιοκτήτες καφενείων τους καλούσαν να ζωντανέψουν τη βραδιά των θαμώνων προσελκύοντας τους λάτρεις των ιστοριών και των παραμυθιών. Ο παραμυθάς, καθισμένος σε μια εξέδρα και κρατώντας ένα μπαστούνι στο χέρι, εξιστορούσε τα παραμύθια του, ενώ κάθε βράδυ πληθώρα κόσμου συγκεντρώνονταν εκεί για να διασκεδάσει, να ονειρευτεί και να διδαχτεί. Το άκουσμα παραμυθιών λοιπόν υπήρξε μια καθημερινή ψυχαγωγία που εμπεριείχε κοινωνικά διδάγματα.

Στα μέσα του 20ου αιώνα, η παράδοση αυτή άρχισε να παρακμάζει με την εμφάνιση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, τα οποία σταδιακά αντικατέστησαν τους αφηγητές στα καφενεία. Την ίδια εποχή, πραγματοποιήθηκε η ανεξαρτητοποίηση της Τυνησίας από τη Γαλλία (1956) που συνοδεύτηκε από μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παραδοσιακές δομές και συνήθειες περιορίζονταν, λογοκρίνονταν και συχνά εξαλείφονταν. Ένας ολόκληρος κόσμος, που αποτελούνταν από μάντεις, χαρτοπαίκτες, γητευτές φιδιών, εκπαιδευτές μαϊμούδων, εμπόρους θεραπευτικών βοτάνων και κάθε είδους πλανόδιων, βρέθηκε αποκλεισμένος από τις πλατείες, και μαζί μ’ αυτούς και οι παραμυθάδες.

Ο μόνος που κατόρθωσε να συνεχίσει να μεταδίδει την αφηγηματική παράδοση ήταν ο παραμυθάς Abdel Aziz el Aroui (1898-1971), ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αφηγούνταν ιστορίες στο σταθμό της Εθνικής Ραδιοφωνίας. Με την αφηγηματική του πείρα και την ήρεμη κι ευχάριστη φωνή του, κρατούσε τους ακροατές μαγεμένους κάθε Κυριακή κι αυτοί ξαναζούσαν τις αναμνήσεις του παλιού καιρού και του χαμένου παραδείσου της παιδικής τους ηλικίας. Στη μνήμη εκείνου του σπουδαίο παραμυθά αφιερώνονται τα παραμύθια του προγράμματος.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Σταμάτης Κραουνάκης: "Πιάνει ο έρωτας δουλειά"... στο Δημοτικό Αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης"

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έρχεται σε μια ξεχωριστή συναυλία για να εγείρει συναισθήματα και αναμνήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΖΩΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
27/08/2024

Η επανένωση των Oasis είναι γεγονός

Οι αδελφοί Gallagher ανακοίνωσαν την επανένωση τους και ένα μεγάλο τουρ.

Μίνως Μάτσας: "Τα ρεμπέτικα είναι στο κύτταρό μου"

Ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου και άλλοι εκπρόσωποι του ρεμπέτικου επιβιβάζονται σε ένα φανταστικό ταξίδι σαπό τις όχθες του Μισισιπή, στη Λισαβόνα και στo Μπουένος Άιρες παρέα με τον Robert Johnson, την Amalia Rodrigues και τον Carlos Gardel, χάρη στον Μίνωα Μάτσα. Ο συνθέτης τούς ενώνει με αφορμή τη συναυλία του στις 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, μια βραδιά-"προσωπική υπόθεση".

Το ΚΠΙΣΝ φιλοξενεί τη 2η συνάντηση των Μουσικών σχολείων

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή διοργάνωνουν για δεύτερη χρονιά μια συνάντηση των μουσικών σχολείων.

Θεοφάνους, Αργυρός, Ασλανίδου, Μακεδόνας, Παπαδοπούλου, Ρέμος σε μια ξεχωριστή συναυλία έρχεται στο Ηρώδειο

Μια συναυλία που διοργανώνει ο Γιώργος Θεοφάνους για να γιορτάσει στο Ηρώδειο... "μαζί με τους φίλους του για το παιδί".

10 φθινοπωρινά φεστιβάλ, για κάθε μουσικό γούστο

Ήδη από τις αρχές του Σεπτέμβρη, ως (και) τις παρυφές του Δεκέμβρη, η Αθήνα δονείται από μια πληθώρα χιπ χοπ, ηλεκτρονικών, alternative rock και παραδοσιακών ήχων, τιμά όμως και την τζαζ μέσω ενός νέου, τριήμερου θεσμού, όπως και την underground heavy metal κουλτούρα.

O Μιχάλης Ρακιτζής φέρνει μια "S.A.G.A.P.O" βραδιά στην Τεχνόπολη

Μια συναυλία διαφορετική από τις υπόλοιπες κρατώντας όμως πάντοτε τη νότα καλοκαιριού που ο Μιχάλης Ρακιτζής προσφέρει μέσα από τα τραγούδια του.