Οι διεθνείς συναυλίες του Σεπτέμβρη

Η νέα σεζόν ξεκινά τη Δευτέρα 26/8 κι εκμεταλλεύεται την «παραδοσιακή» επιμονή του καλοκαιρίας, ώστε να ξετυλιχθεί τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους. Με πρόγραμμα αρκετά πλούσιο, το οποίο περιλαμβάνει 33 μεμονωμένες βραδιές, μα και φεστιβάλ, όλα στοχευμένα σε ευρύ φάσμα μουσικών γούστων.

Sep24_front © Marie Planeille

Έχουν γίνει έτσι τα συναυλιακά μας πράγματα, ώστε η θερινή ανάπαυλα δεν κρατάει, πια, όσο παλιότερα. Για την Αθήνα, δηλαδή, η επιτυχημένη από την άποψη της προσέλευσης σεζόν 2023-24 ολοκληρώθηκε στις 2/8, ενώ η νέα σπεύδει να εκκινήσει στις 26/8, με τους διοργανωτές να υπολογίζουν σε μαζική επιστροφή μετά την εβδομάδα που ακολουθεί τον Δεκαπενταύγουστο.

Έτσι, ο χορός της έλευσης διεθνών ονομάτων στην πρωτεύουσα δεν περιμένει το μπάσιμο του Σεπτέμβρη, αλλά "κλέβει" και λίγο από τον Αύγουστο, με τους Καναδούς Home Front να καταφτάνουν στο "Gazarte" με indie και αναβιωτικές new wave διαθέσεις, τη Δευτέρα 26/8. Λίγες μέρες αργότερα (Πέμπτη 29/8) υποδεχόμαστε και τους Benediction στο "Arch", για ακατέργαστο death metal κατευθείαν από το βρετανικό underground.

Sep24_01
Ο Βρετανός τραγουδοποιός James Arthur έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (3/9)

Αν και οι συναυλίες αυτές θα διεξαχθούν σε κλειστά clubs, ο Σεπτέμβρης αναμένεται να ξετυλιχθεί τόσο στα γνώριμα χειμερινά μαγαζιά, όσο και σε ανοιχτούς χώρους, εκμεταλλευόμενος την κλιματική "παράδοση" που θέλει το φθινόπωρο να αργεί στην Ελλάδα και την καλοκαιρία να βαστά ως και τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη. Την Τρίτη 3/9, λοιπόν, το "Temple" υποδέχεται το δίδυμο Xylouris White, η Τεχνόπολη ανοίγει τις πύλες της στην αμερικάνικη κολεκτίβα Scott Bradlee's Postmodern Jukebox, για μια βραδιά τζαζ και swing διασκέδασης α λα παλαιά, ενώ το Δημοτικό Θέατρο στον λόφο του Λυκαβηττού υποδέχεται τον τραγουδοποιό James Arthur –στον πρώτο του ερχομό στην Αθήνα– ο οποίος αναδείχθηκε σε νούμερο 1 φαινόμενο στη Βρετανία των ημερών μας, μετά τη νίκη του στον τηλεοπτικό διαγωνισμό του οικείου reality show "X Factor" (2012).  

Sep24_02
© Αναστασία Ζησοπούλου
Σταθερή αγάπη του ελληνικού κοινού οι James, ξανάρχονται στις 5/9

Φυσικά, όπως και κάθε χρόνο, ένα ξεχωριστό κομμάτι του συναυλιακού Σεπτέμβρη καταλαμβάνεται από φεστιβάλ στοχευμένα σε κάθε μουσικό γούστο, στα οποία και θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο επόμενο τεύχος του "α". Εδώ θα τα διατρέξουμε πιο επιγραμματικά, στεκόμενοι σε αυτά που θα στηριχτούν σε διεθνή ονόματα, όπως θα κάνει λ.χ. το Off The Hook (Παρασκευή 6 & Σάββατο 7/9, στο πάρκινγκ P5, στον εξωτερικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου), το Primer (Σάββατο 7 & Κυριακή 8/9 στην Πλατεία Νερού και στο γειτονικό "Faliro Sports Pavilion") και ασφαλώς το Plisskën στην 2024 διήμερη εκδοχή του, η οποία θα διεξαχθεί στο "Πειραιώς 260" (Παρασκευή 13 & Σάββατο 14/9). Το πρόγραμμα συμπληρώνει το νεότευκτο Jazzét Festival (Παρασκευή 13, Σάββατο 14 & Κυριακή 15/9), η πρώτη μέρα του Techniques στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Σάββατο 28/9) και οι δύο βραδιές του Into Battle στο "Κύτταρο" (Παρασκευή 27 & Σάββατο 28/9). Σε ιδιαίτερη κατηγορία, ασφαλώς, εντάσσονται και τα DJ sets, όμως αυτό του Fatboy Slim στο "Bolivar" (Σάββατο 21/9) αναμένεται να τραβήξει ευρύτερο ενδιαφέρον, αντιμετωπιζόμενο ως ημι-συναυλία. 

Sep24_03
Η Ιταλίδα System Olympia, πρωταγωνίστρια του Mediterranean Sounds (7/9)

Επιστρέφοντας στις μεμονωμένες βραδιές, τώρα, τη σκυτάλη του Λυκαβηττού λαμβάνουν οι αέναα αγαπημένοι του εγχώριου κοινού James (Πέμπτη 5/9), τους οποίους διαδέχεται έπειτα ένα πιο φρέσκο όνομα: η Ιταλίδα System Olympia, που πρωταγωνιστεί στο φετινή εκδοχή του Mediterranean Sounds, στο "Σεράφειο" του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 7/9. Το εναρκτήριο δεκαήμερο του φθινοπώρου ολοκληρώνεται με το κλασικό ροκ των Pavlov's Dog, οι οποίοι θα παίξουν στο "Κύτταρο" (Τρίτη 10/9), πέντε χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στην Αθήνα. 

Sep24_04
Η θρυλική soul ντίβα Dionne Warwick ετοιμάζει βαλίτσες για Ελλάδα (15/9)

Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη περιλαμβάνει σωρεία συναυλιών από διεθνή ονόματα, αλλά τρεις προτάσεις που σίγουρα ξεχωρίζουν είναι ο Ludovico Einaudi στο Ηρώδειο (Σάββατο 14/9), η Dionne Warwick στον ίδιο χώρο (Κυριακή 15/9) και οι Tinariwen στον Λυκαβηττό (Πέμπτη 19/9). Ο Ιταλός συνθέτης έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας, γι' αυτό και δεν κάνει εντύπωση που η βραδιά του κάτω από την Ακρόπολη έχει ήδη βγει sold out. Η θρυλική ντίβα της κλασικής soul, από την άλλη, αναμένεται να χαρίσει στο κοινό ένα λαμπερό, ιστορικό στιγμιότυπο, ξορκίζοντας, έτσι, την ακύρωση της αθηναϊκής της συναυλίας πίσω στο 2010. Όσο για τους επονομαζόμενους και "bluesmen της ερήμου", οι συστάσεις μάλλον περιττεύουν, αφού πάνε χρόνια, πια, που δεν συγκινούν μονάχα το world music στερέωμα, αλλά κι έναν ευρύτερο κόσμο με πιο rock προτιμήσεις. 

Sep24_06
Οι Apocalyptica επαν-επισκέπτονται το ρεπερτόριο των Metallica με τα τσέλα τους (16/9)

Επιτυχία, βέβαια, αναμένεται να έχει και η βραδιά των Apocalyptica στον Λυκαβηττό (Δευτέρα 16/9), αφού οι Φινλανδοί ξανάρχονται στα μέρη μας επαν-επισκεπτόμενοι το ρεπερτόριο των Metallica με τσέλα και κλασική ενορχήστρωση, όπως έκαναν δηλαδή και το 1996, στο άλμπουμ που τους καθιέρωσε. Αλλά δεδομένη απήχηση διαθέτει κι ένας ακόμα τσελίστας με ποπ νοοτροπία: ο Κροάτης Hauser, ο οποίος ξαναφέρνει στον Λυκαβηττό (Παρασκευή 13/9) την ήδη λαοφιλή του παράσταση "Rebel with a Cello". Κλασικές βάσεις, όπερα και ποπ αναπτύξεις διακρίνουν, ασφαλώς, και την καριέρα της Γαλλίδας αοιδού Emma Shaplin, η οποία περιοδεύει με best of πρόγραμμα κι αναμένεται να γοητεύσει ξανά το κοινό που αγάπησε τη λάμψη του "Spente Le Stelle" (Ηρώδειο, Παρασκευή 20/9). Τέλος, με παρόμοια συνταγή ανακατέματος όπερας και ποπ ξανάρχονται φέτος και οι πολυεθνικοί τενόροι Il Divo (Λυκαβηττός, Τετάρτη 11/9).

Sep24_07
Ο Curtis Harding έρχεται για την πρώτη του συναυλία στην Αθήνα (12/9)

Πέρα από το σύμπαν αυτών των crossover ήχων, δεν γίνεται να μη σταθεί κανείς στη συναυλία του ΙΑΜΧ ("Gagarin", Σάββατο 14/9), καλλιτέχνη ιδιαίτερα αγαπητού στο πιο "σκοτεινό" κοινό της πόλης, που έχει κάμποσα χρόνια να μας επισκεφθεί. Τα ίδια, λιγότερο ή περισσότερο μπορεί να σχολιάσει κανείς και για τον King Dude ("Temple", Πέμπτη 19/9), ενώ ξεχωριστή μνεία αξίζει στον Curtis Harding, ο οποίος έχει χαιρετιστεί ως μία από τις πιο αξιοσημείωτες "μαύρες" φωνές του σήμερα κι έρχεται να σταθεί για πρώτη φορά ενώπιον του εγχώριου κοινού ("Floyd", Πέμπτη 12/9). Γνώριμος στο τελευταίο είναι, φυσικά, και ο Αγγλοϊταλός τραγουδοποιός Jack Savoretti, ο οποίος καταφτάνει περιοδεύοντας για φρέσκο άλμπουμ (Λυκαβηττός, Παρασκευή 20/9). 

Sep24_05
Ο Ludovico Einaudi είναι ήδη sold out στο Ηρώδειο (14/9)

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του δεύτερου δεκαήμερου συμπληρώνεται από το jazz fusion τρίο του βιρτουόζου Αμερικανού μπασίστα Jeff Berlin ("Αθηνά Live", Σάββατο 14/9), από τους συζητημένους λόγω της μείξης black και thrash metal Νορβηγούς Aura Noir ("Κύτταρο", Παρασκευή 20/9), από τους Αμερικανούς νοσταλγούς των κοφτερών rock 'n' roll κιθάρων Starbenders ("Temple", Παρασκευή 13/9) και από το extreme metal double-bill των Αυστριακών Belphegor με τους Αμερικανούς Malevolent Creation ("Fuzz", επίσης Παρασκευή 13/9), το οποίο, σημειωτέον, θα πλαισιώσουν και οι Confess: μια thrash μπάντα από το Ιράν, που βρέθηκε έως και στη φυλακή για τις μουσικές της προτιμήσεις.

Sep24_09
O Hauser ξαναφέρνει την ήδη επιτυχημένη παράσταση "Rebel with a Cello" (13/9)

Πολυάσχολο, ωστόσο, προβλέπεται και το τρίτο και τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, καθώς φιλοξενούνται συνολικά δέκα συναυλίες. Από εδώ, βέβαια, λείπει κάποιο αισθητά μεγάλο όνομα, όμως οι μικρομεσαίες επιλογές των διοργανωτών αναμένεται να μαζέψουν κάμποσο κόσμο. Άλλωστε, συγκροτήματα σαν τους Dark Funeral και τους συμπατριώτες τους In Flames διατηρούν ταγμένο κοινό ανάμεσα σε όσους αγαπούν τη σουηδική  σχολή του ακραίου metal με τις μελωδικές ανοιχτωσιές, η οποία θα έχει την τιμητική της (αντίστοιχα) στο "Gagarin" (Κυριακή 22/9) και στο "Floyd" (Κυριακή 29/9).

Sep24_10
Η Emma Shaplin αναμένεται να γοητεύσει ξανά όσους αγάπησαν το "Spente Le Stelle" (20/9)

Ξεχωριστή πρόταση για το metal κοινό είναι και οι Fifth Angel: μπάντα ιστορική για τις 1980s power εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έρχεται με αυθεντικά μέλη σε κιθάρα και ντραμς ("Κύτταρο", Σάββατο 21/9), αλλά νέο τραγουδιστή. Μία ακόμα επιλογή με βαρύνουσα σημασία είναι η πρώτη ελληνική συναυλία των Nytt Land ("Temple", Κυριακή 22/9), ενός διδύμου από τη Σιβηρία, που έχει διακριθεί για τη "σκοτεινή", ambient folk την οποία παίζει, δένοντάς τη με μια νορδική και νεο-παγανιστική αισθητική που παραπέμπει σε πιο γνωστές περιπτώσεις τύπου Wardruna. Από την άλλη, οι Γεωργιανοί Trio Mandili πρεσβεύουν την πιο παραδοσιακή όψη των δικών τους καταβολών, οπότε στοχεύουν να ξεσηκώσουν το "Arch" με τις πολυφωνίες τους. Οι φίλοι της Eurovision, άλλωστε, θα θυμούνται την εμφάνισή τους στον διαγωνισμό του 2017 στο Κίεβο.

Sep24_11
© Marie Planeille
Η συναυλία των Tinariwen (19/9) είναι μία από τις κορυφαίες του φθινοπώρου

Στον υπόλοιπο προγραμματισμό συναντάμε τους Λευκορώσους Nürnberg με τους μελαγχολικούς και νοσταλγικά goth ήχους τους ("Gazarte", Πέμπτη 26/9), τους Καλιφορνέζους The Mystery Lights, που ξανάρχονται στην Αθήνα μετά από τέσσερα χρόνια, τάζοντας στο "Gagarin" να το ταρακουνήσουν με alternative rock τρόπους (Σάββατο 28/9), αλλά και τον Ουκρανό τροβαδούρο και φημισμένο δεξιοτέχνη της κιθάρας Estas Tonne, ο οποίος θα παίξει για πρώτη φορά στην Ελλάδα –κι αυτός την Πέμπτη 26/9, στην αίθουσα "Αντιγόνη" του Ελληνικού Κόσμου. 

Τέλος, στην Αθήνα ξαναγυρνούν και οι Γάλλοι L' Entourloop ("Fuzz", Σάββατο 28/9), ενώ την ίδια μέρα θα δούμε και τους Ιταλούς Los Fastidios στο "Arch", καθώς ηγούνται των εορτασμών για τον έναν χρόνο της Art Attack Productions, που αργότερα το φθινόπωρο θα φέρει στην πόλη και τους θρυλικούς Buzzcocks. Κάτι που υπενθυμίζει ότι το ημερολόγιο διατηρεί την ίντριγκά του και πέραν του Σεπτέμβρη, αφού ήδη έχουν ανακοινωθεί διεθνή ονόματα με αφοσιωμένους φίλους (Fu Manchu, Godspeed You! Black Emperor, Shabaka, Current 93, Chelsea Wolfe, Oneohtrix Point Never, Black Coffee, Gamma Ray κ.ά.), τα οποία υπόσχονται συναυλιακές συγκινήσεις ως το φινάλε του έτους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

3 βίντεο κλιπ ξένων σταρ μόλις κυκλοφόρησαν

Μπορεί ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού να κινείται με πιο αργούς ρυθμούς, όμως στη διεθνή μουσική βιομηχανία μάλλον αυτό δεν ισχύει, αφού τέσσερα μεγάλα αστέρια κυκλοφόρησαν πρόσφατα τα ολοκαίνουργια βίντεο κλιπ τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
19/08/2024

Το 1ο Jazzét Festival στήνει μια τζαζ γιορτή στην Αθήνα

Το 1st Hellenic International Jazz Festival φέρνει στη σκηνή του Θεάτρου Πέτρας διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και ανερχόμενα σχήματα για μια τριήμερη μουσική εμπειρία.

6+1 εκδηλώσεις για να απολαύσετε την πανσέληνο του Αυγούστου

Ανακαλύψτε τις κορυφαίες εκδηλώσεις για μια αξέχαστη νύχτα στην καρδιά της Αθήνας υπό το φως της πανσελήνου.

Μία playlist για τον Δεκαπενταύγουστο

Δέκα συν ένα τραγούδια αφιερωμένα σε όλα τα άτομα που έμειναν Αθήνα και θέλουν να μελαγχολήσουν, να ονειροπολήσουν ή να νιώσουν main character μέσα στους έρημους δρόμους.

Μία νύχτα στο Ηρώδειο με τη μουσική του Hans Zimmer

Η ορχήστρα Lords of the Sound επιστρέφει με βραβευμένες συνθέσεις στην Αθήνα.

Το αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά θα "ντύσει" τη πανσέληνο με μουσική

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πανσελήνου του Αυγούστου, θα διεξαχθεί η μουσική εκδήλωση με τίτλο "Μελωδίες στην Αυγουστιάτικη πανσέληνο με τρεις τενόρους".

Η Αννα Βίσση "προτιμά"... το Καλλιμάρμαρο

Γιορτάζει με ακόμα περισσότερο κόσμο μισό αιώνα επιτυχημένης μουσικής διαδρομής.