Θα είναι η νέα πρόεδρος των ΗΠΑ "brat";

Kamala Harris © shutterstock

Το neon λαχανί είναι το χρώμα του καλοκαιριού, το "360" το τραγούδι του και η Charli XCX η πρεσβεύτριά του. Μετά το "cool girl summer" φέτος έχει σειρά το "brat summer"˙ κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται απλώς ασυναρτησίες, τότε μάλλον δεν συχνάζετε στον Gen-Z κόσμο του (αμερικανικού) κυρίως TikTok. Δεν είναι υποχρεωτικό σε καμία περίπτωση, ωστόσο μας αφορά γιατί το κινεζικό κοινωνικό δίκτυο έχει μετατραπεί στον κυρίαρχο φορέα ενημέρωσης των νεότερων γενιών (κυρίως Z και A), είτε αυτή αφορά την πιο δημοφιλή μουσική είτε τις επόμενες εκλογές.


Η Κάμαλα Χάρις είναι brat: το δήλωσε ξεκάθαρα η τραγουδίστρια και δημιουργός του ομώνυμου άλμπουμ Charli XCX μόλις η αντιπρόεδρος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δημοσιοποίησε πως θα τρέξει στις επόμενες εκλογές με τους Δημοκρατικούς, απέναντι στον πρώην Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. "Brat" για την εμπνεύστριά του σημαίνει "εκείνο το κορίτσι που είναι λίγο ακατάστατο, του αρέσει να παρτάρει και ίσως καμιά φορά λέει χαζά πράγματα"˙ μια γυναίκα που δεν απολογείται δηλαδή ακόμη και για τις λιγότερο φινιρισμένες πλευρές της, σε αντίθεση με όσους τη θέλουν τέλεια, πειθήνια και να αποδεικνύει συνεχώς τις δυνατότητές της. Φεμινιστικό, σε μια δεύτερη ανάγνωση, και απελευθερωτικό εξαρχής σε όσες θέλουν να αγκαλιάσουν τον αυθορμητισμό τους, αλλά και πλήρες αποδεκτό από την Κάμαλα Χάρις, η οποία έβαψε στο χρώμα του δίσκου τα υλικά της καμπάνιας και χρησιμοποίησε τη μουσική της Charli στα πρώτα προεκλογικά της τρέιλερ (όπως και το "Femininomenon" του έτερου δέους του μουσικού γίγνεσθαι, της Chappel Roan).


Ο προσανατολισμός της είναι σαφής: να προσεγγίσει τόσο το κοινό με θηλυκό πρόσημο όσο και τους νεότερους ψηφοφόρους μιλώντας τη γλώσσα και υιοθετώντας την αισθητική τους. Δεν πρόκειται για κάποια τρομερή καινοτομία φυσικά, αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε και από τα εγχώρια πράγματα πως τα social media και ειδικά το TikTok έχουν μετατραπεί σε ένα κυρίαρχο τερέν πολιτικής επικοινωνίας. Γιατί σίγουρα δεν πρόκειται για δράση, αν μελετήσουμε τουλάχιστον τα καθ’ ημάς και τις πολιτικές φιγούρες του τόπου που τα χρησιμοποιούν για να παραμένουν επίκαιροι και όχι για να προσεγγίζουν ουσιαστικά τις ανάγκες των νεότερων πολίτων ή να αναπτύσσουν ουσιαστικά τα προγράμματά τους, πέρα από το εφήμερο virality της πετυχημένης (ή μη) ατάκας. Καλό το "brat" και όποιο άλλο "summer", αλλά καλύτερη η ουσιαστική ενεργοποίηση απέναντι στα τρέχοντα ζητήματα˙ κι ας έχει η Χάρις απέναντί της έναν άνθρωπο που δηλώνει περιπαθώς ότι "αν με εκλέξετε, δεν θα χρειαστεί να ξαναψηφίσετε"...
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Χατζηφραγκέτα "ξαναχτυπούν" στην Αθήνα

Το αχτύπητο δίδυμο Φραγκιαδάκη – Χατζηγιάννης έρχεται με full-band σύνθεση και άκρως καλοκαιρινή διάθεση στο Θέατρο Βράχων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/08/2024

Ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Γιάννης Κότσιρας live στην παραλία Βαγιωνιάς

Μουσικές βραδιές στην παραλία της Αρχαίας Επιδαύρου.

3 ισπανόφωνοι ΛΟΑΤΚΙ+ τραγουδιστές για να ανακαλύψεις αυτό το καλοκαίρι

Ο ήχος και μόνο της γλώσσας της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής μάς ξυπνάει το καλοκαιρινό μουντ. Με την αφορμή αυτή, σου προτείνουμε τρία ισπανόφωνα αστέρια που αξίζουν να μπουν στο ραντάρ σου.

Οι Aerosmith ακύρωσαν όλες τις συναυλίες της περιοδείας τους

Το "τέλος εποχής" για το επιτυχημένο συγκρότημα φαίνεται να ήρθε πιο νωρίς από ότι περιμέναν όλοι λόγω τραυματισμού του τραγουδιστή Στίβεν Τάιλερ.

Μιχάλη και Χρήστο Καλκάνη, τι φέρνουν οι Seeds στο Kournos Music Festival στη Λήμνο;

Οι resident artists του 4ου Kournos Music Festival μιλάνε στο "α" για όσα πρόκειται να παρουσιάσουν με όχημα το νέο τους σχήμα Seeds.

Το 11ο Φεστιβάλ Ελάτειας είχε μουσική, φύση και όνειρο

Από απίστευτες live εμφανίσεις μέχρι ανεπανάληπτες στιγμές camping, σας μεταφέρουμε τον παλμό και την ενέργεια που μας κατέκλυσαν στην Ελάτεια.

Μουσική πανσέληνος στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Απολαύστε μια μαγευτική μουσική βραδιά με θέα την Ακρόπολη και ερμηνείες σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών.