Αύγουστος με μουσική και πολιτισμό στο 6ο Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ"

Το 6ο Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ" φέρνει μοναδικές μουσικές βραδιές στη Δυτική Φωκίδα τον Αύγουστο, με δωρεάν συναυλίες από καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Ελένη Βιτάλη
   

Το 6ο Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ" συνεχίζεται δυναμικά μέσα στον Αύγουστο στη δυτική Φωκίδα: με τη Σαβίνα Γιαννάτου το Σάββατο 3/8 στο Γαλαξίδι, τις Στέλλα Κονιτοπούλου και Βασιλική Καράκωστα την Τρίτη 6/8 στην Ερατεινή, την Ελένη Βιτάλη και τους Τζουμ την Κυριακή 11/8 στο Λιδωρίκι και το Γιάννη Διονυσίου τη Δευτέρα στις 12/8 στο Κροκύλειο. Όλα τα παραπάνω μουσικά δρώμενα θα είναι με ελεύθερη είσοδο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σάββατο 3 Αυγούστου, ώρα 21:15, Γαλαξίδι, Φάρος (Πλατεία Βλάμη)

SAVINA YANNATOU
© Terry Burlace

Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι γνωστή εδώ και χρόνια για την πρόθεση της να συνδυάζει στοιχεία ελεύθερου αυτοσχεδιασμού με την παράδοση της Μεσογείου. Διεθνώς καταξιωμένη, με σπάνιες ερμηνευτικές δυνατότητες, έχει μαγέψει με την ερμηνεία της τα ακροατήρια των χωρών που επισκέπτεται και έχει ενθουσιάσει τους πιο απαιτητικούς κριτικούς μουσικής σε όλο τον κόσμο.Ο Σπύρος Μάνεσης ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων μουσικών της τζαζ, με πολύχρονες σπουδές σε Ελλάδα και Ολλανδία και καλλιτεχνική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη. Με την συνάντησή τους στη σκηνή, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Σπύρος Μάνεσης επιχειρούν την αλληλεπίδραση διαφορετικών μουσικών κόσμων, όπου μεταξύ άλλων θα συνυπάρχουν η μουσική της Μεσογείου με τη μελοποιημένη ποίηση αλλά και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, της Λένας Πλάτωνος και άλλων κορυφαίων δημιουργών. 

STELLA KONITOPOULOU

Τρίτη 6 Αυγούστου, ώρα 21:15, Ερατεινή, Προβλήτα

Η Στέλλα Κονιτοπούλου, η κορυφαία και κοσμαγάπητη ερμηνεύτρια του νησιώτικου τραγουδιού, ζωντανή συνέχεια του ονόματος και της ιστορίας της αρχαιότερης μουσικής οικογένειας του Αιγαίου, συναντά στη σκηνή τη Βασιλική Καρακώστα, τη χαρισματική ερμηνεύτρια της νέας γενιάς με τις εξαιρετικές συνεργασίες στον χώρο του σύγχρονου και παραδοσιακού τραγουδιού (Δ. Σαββόπουλος, Ν. Πορτοκάλογλου, Πετρολούκας Χαλκιάς, Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου κ.ά.). Οι δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες ενώνουν τις φωνές τους και μέσα από την πηγαία βιωματική έκφρασή τους, αποδίδουν με γνώση και σεβασμό, τραγούδια της πλούσιας και πολύμορφης παραδοσιακής δημιουργίας. Μια επιλεγμένη ανθολογία δημοτικών τραγουδιών της αγάπης, του γάμου, της ξενιτιάς, της θάλασσας και των ναυτικών κ.ά., που διατρέχουν τον μουσικό χάρτη του Ελληνισμού, από τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά και την Κρήτη, ως την Ήπειρο, τη Θράκη και τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας και του Πόντου. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, μεγάλες και διαχρονικές "νησιώτικες” επιτυχίες από τις σημαντικότερες δισκογραφικές συνεργασίες της Στέλλας Κονιτοπούλου, με καταξιωμένους νεοέλληνες δημιουργούς, καθώς και ενδεικτική επιλογή από τη δισκογραφική παρουσία της Βασιλικής Καρακώστα, με σύγχρονο ρεπερτόριο και διασκευές κλασικών τραγουδιών διαφορετικών μουσικών προελεύσεων (δημοτικά, ρεμπέτικα κ.ά).  Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συνάντηση με άρωμα γυναίκας, όπου θάλασσα και στεριά δημιουργούν έναν ευρηματικό "διάλογο”, με τη ζωντάνια και την ομορφιά του διαχρονικού μουσικού μας πολιτισμού.

Μαζί τους, μία εξαιρετική 6μελής ορχήστρα την οποία αποτελούν διακεκριμένοι μουσικοί, που με τον καθαρό, φυσικό ήχο των παραδοσιακών μουσικών οργάνων (βιολί, κλαρίνο, φλογέρα, λαούτο, μπουζούκι, κιθάρα, κοντραμπάσο, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι κ.ά.), τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους, πετυχαίνουν μια αξιοπρόσεκτη ποικιλία μουσικών και χορευτικών εναλλαγών. Τη σύνθεση και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος, έχει ο Βασίλης Ι. Οικονόμου. 

Κυριακή 11 Αυγούστου, ώρα 21:15, Λιδωρίκι, Σχολείο

Η φωνή της Ελένης Βιτάλη έχει σημαδέψει το ελληνικό τραγούδι. Στην πολύχρονη πορεία της υπηρέτησε σχεδόν κάθε έκφραση του: από δημοτικά και λαϊκά ως πιο ηλεκτρικά ακούσματα, πάντα με την ίδια χαρακτηριστική αλήθεια και συγκίνηση. Μια συναυλία-γιορτή έρχεται να συνοψίσει με τον πιο περιεκτικό τρόπο αυτή την μοναδική πορεία στο τραγούδι, τους "Δρόμους που αγάπησε" και τραγούδησε. Μια βραδιά - αναδρομή σε τραγούδια απ’ όλη την προσωπική της διαδρομή, αλλά και τραγούδια σταθμούς από άλλους Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς. Την Ελένη Βιτάλη πλαισιώνουν οι δυναμικοί και ανατρεπτικοί Τζουμ, που με τις φρέσκιες ενορχηστρώσεις τους και τη σύγχρονη ματιά τους μπορούν να ξεσηκώσουν και το πιο δύσκολο κοινό και κλέβουν τις εντυπώσεις με τη φωνή του Νίκου Ξύδη. Μαζί με την Ελένη και όλοι εμείς που θα πάρουμε μαζί της την "Ταχεία" για "Άλλες πολιτείες", σε μια "Κιβωτό", με όσα έμειναν στον χρόνο και αξίζει να τραγουδηθούν. Παίζουν οι μουσικοί: Αποστόλης Βαγγελάκης - πνευστά, Ρήγας Βοργιάς – μπάσο, Νίκος Ξύδης – κιθάρα, Νίκος Σαμαράς – μπουζούκι, τζουρά, τρομπέτα, Δημήτρης Σίντος – πιάνο, Θάνος Τσελεμπής - τύμπανα. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Ξύδης. Ηχοληψία: Νίκος Λαγός & Γιώργος Φιλικόζης.

Δευτέρα 12 Αυγούστου, ώρα 21:15, Κροκύλειο, Σχολείο

O Γιάννης Διονυσίου είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ερμηνευτές της γενιάς του. Μπορεί να ανταπεξέλθει με άνεση σε όλο το φάσμα του τραγουδιού και ξεχωρίζει τόσο για το αναγνωρίσιμο χρώμα της φωνής του όσο και για την ερμηνευτική του δύναμη. Ένα επιπλέον στοιχείο που τον κάνει ξεχωριστό είναι η μεγάλη έκταση της φωνής του που του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί με άνεση σε όλο το φάσμα του εμπνευσμένου ελληνικού τραγουδιού. Έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια με τις επιτυχημένες ζωντανές εμφανίσεις του και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη σημαντικών καλλιτεχνών που έχουν μοιραστεί μαζί του το έργο τους επί σκηνής. O Γιάννης Διονυσίου θα παρουσιάσει στο κοινό αγαπημένα κλασικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που τον έχουν καθιερώσει ως πρεσβευτή αυτής της μεγάλης μουσικής μας παράδοσης στο νεανικό κοινό, καθώς και νέα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο πρώτο προσωπικό του album που υπογράφουν καταξιωμένοι δημιουργοί. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργόπουλος μπουζούκι, Αθηνόδωρος Καρκαφίρης κιθάρα, Στρατής Σκουρκέας κρουστά, Fausto Sierakowski σαξόφωνο, Κώστας Αρσένης Μπάσο. 

Διαβάστε Επίσης

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μάνος Χατζιδάκις - "30": Μια μοναδική συναυλία με Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Ηρώδειο

Η βραδιά θα αναδείξει δύο πτυχές του έργου του Μάνου Χατζιδάκι: την επαναστατική "Μυθολογία" του 1965 και 19 τραγούδια μιας "άλλης μυθολογίας" που συνδυάζουν καθημερινές και φανταστικές εικόνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/08/2024

Οι Πυξ Λαξ αναζωπυρώνουν το ροκ στο Θέατρο Άλσος

Οι Πυξ Λαξ επιστρέφουν στη σκηνή στο Θέατρο Αλσος, έτοιμοι να μαγέψουν ξανά με την ενέργεια της ελληνικής ροκ μουσικής.

Mάρθα Φριντζήλα και Δημήτρης Μυστακίδης στο Θέατρο Βράχων

Δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες επανέρχονται στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων, έτοιμοι να μοιραστούν μαζί μας μια μοναδική βραδιά γεμάτη μελωδίες, χιούμορ και συγκίνηση, συνδυάζοντας τη δύναμη της τέχνης τους με την αυτοσαρκαστική τους διάθεση.

90 χρόνια Γιώργος Κατσαρός: Μια μουσική γιορτή στήνεται στο Ηρώδειο

Μια παράσταση με καταξιωμένους ηθοποιούς και ερμηνευτές γιορτάζει τα 90 χρόνια ζωής και δημιουργίας του θρυλικού συνθέτη και μαέστρου Γιώργου Κατσαρού.

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας επιστρέφουν για 8η χρονιά

Για ακόμη μια χρονιά διοργανώνονται ημέρες αφιερωμένες στη κλασική, και όχι μόνο, μουσική με καλλιτέχνες/ιδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μια warm up playlist πριν δούμε τους Placebo ξανά στην Αθήνα

30 χρόνια ροκ περιπέτειας για τους Placebo τους οδηγούν στην κορυφή του Λυκαβηττού.

Anilio Park Festival: Ραντεβού στην κορυφή της Πίνδου για ένα μουσικό τριήμερο

Πυξ Λαξ, Ιουλία Καραπατάκη, Εισβολέας, Nightstalker, Παύλος Παυλίδης και Πάνος Βλάχος ανάμεσα σε μερικούς από τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη σκηνή.